– Vi får spørsmål før et kjøp, når elbilen skal inn i garasjen og når de skal ta den i bruk. Vi vil senke terskelen og gjøre elbil litt mindre farlig.
Det sier Anette Berve, som både er NAFs testansvarlige for elbiler og programleder for Elbilpodden, NAFs stadig mer populære podkast om elbiler.
Sagt på en annen måte: Elbiler opptar mesteparten av hverdagen hennes. Og det er ikke så rart: Det finnes ikke et land i verden der elbiler er mer i vinden – bokstavelig talt – enn her til lands. Vi går mann av huse for å erstatte den dieseldunstende gamle bilparken vår med framtidas elektriske nyvinninger.
For mange er den nye teknologien også nettopp det: Veldig ny. Det er en annen verden enn bilene vi har vært vant til.
– Å kjøpe elbil betyr nok for mange en ganske bratt læringskurve. Folk spør oss om alt mulig. Når skal jeg kjøpe elbil? Når lønner det seg å skrote eller selge den gamle bilen og ta steget? Hva er økonomisk gunstig når det gjelder elbilhold? Hvilken bil skal jeg velge? Risikerer jeg at bilen jeg kjøper i dag er utdatert om fem år? Hvordan lader jeg hjemme?
– Du sier: «ta steget». Når gjorde du det selv?
– Jeg var som folk flest. Jeg kjøpte min første bil for ti år siden. En elbil er jo en dyr investering, så jeg endte med å holde på den gamle bilen til det var økonomisk smart å bytte. Da var elbil det eneste naturlige alternativet. For bare tre år siden var jeg ikke kjent med elbiler, men nå handler det meste av det jeg gjør om dem.
Hun har med andre ord god kjennskap til læringskurven man skal gjennom som fersk elbilist.
Første råd: Bli kjent med rekkevidden
Ordet «rekkeviddeangst» har svidd seg fast som et bumerke på alskens artikler om elbiler. For der vi med bensin eller diesel skvulpende på tanken kunne føle oss trygge på å nå fram der vi ville, var det annerledes da elbilene entret markedet. Da var det plutselig en høyst reell mulighet å bli stående strømfast på Hardangervidda med flatt batteri.

Mye er imidlertid skjedd siden de første elbilene ble shippet inn til landet, sier Anette Berve. I dag har flere av dem mer enn nok rekkevidde til både hverdags- og feriebruk. Og ladenettverket i Norge bygges ut i en veldig fart.
– Da jeg fikk elbilen min for tre år siden ble jeg stresset når batteriet krøp ned til 25 prosent. Nå, derimot, ruller jeg inn i garasjen med ett prosent igjen uten at jeg tenker særlig over det. De aller færreste opplever å kjøre elbilen sin tom. De aller fleste elbiler har faktisk en reservetank. Det varierer fra bil til bil, og med kjørestilen, men du kan oppleve å kunne kjøre to-tre mil etter at batteriet viser null. Spesielt hvis du er så heldig at du treffer på en nedoverbakke!
– Men tar batteriet skade av å gå tomt?
– Ekstrem lading sliter på batteriet over tid. Det gjelder både om det går helt tomt og om det hele tiden er fulladet. Det er akkurat som med mobilene våre. Derfor er det ikke å anbefale å hele tiden kjøre bilen til null.
– Betyr det at vi burde vinke farvel til rekkeviddeangsten?
– Jeg vil si at det er veldig forståelig at vi har en slik angst. Dels skyldes det at elbiler er en ny teknologi, dels tar det litt tid å bli trygg på at det finnes lademuligheter nok. Så lenge det ikke er like lett å rulle inn til lading som det er å finne en gammeldags bensinstasjon, tror jeg vi vil høre om rekkeviddeangst. Men når det er sagt …
– Ja?
– Du blir fort vant til å forholde deg til rekkevidden. Og til hva elbilen din kan. Det handler nok også litt om hvordan elbiler markedsføres. Når det brukes begreper som «inntil 500 km» i reklamen, og rekkeviddeanslaget i bilen din viser mye lavere, kan det nok nøre oppunder rekkeviddeangsten.
– Hva burde vi tenke da?
– Du må vite at rekkevidden avhenger av vær, vind og føret, av hvilken bil du kjører og ikke minst hvordan du kjører. Det kan godt skape litt usikkerhet, men slik er elbilteknologien. Du venner deg til det.
– Du har kanskje et tips til hvordan vi kan minske usikkerheten?
– Jevnt over kan man si at det er godt å være en roligere sjåfør. Det gjelder strengt tatt også bensin- og dieselbiler, men i en elbil ser du effekten mer direkte.
Andre råd: Elbilutvalget gir oss valgmuligheter
Nei da, valget står ikke lenger mellom en bitte liten elbil som så vidt rekker fra byskilt til byskilt – eller en påkostet Tesla eller elektrisk Jaguar. Anette Berve sier at utvalget av elbiler nå begynner å komme opp på et nivå som gjør at det minner om bilvalg i mer fossile tider.
Hun vet hva hun snakker om, for to ganger i året tester NAF samtlige nye elbiler som skal trille på norske veier. De lar bilene kjøre samme dag, samme strekning – og like langt. På helt vanlige, norske veier.

– Vi ser at testen vår er blitt en referanse for utlandet, fordi erfaringene vi gjør på norsk vinterføre er interessante. Vi demonstrerer hvordan bilene takler snø og minusgrader.
– Er det sant at kuldegrader er elbilbatteriets verste fiende?
– Minusgrader er ikke nødvendigvis en fiende for alle elbiler. Det er klart kulda påvirker, men det varierer fra merke til merke. Vi har testet biler som har fire prosent rekkeviddetap, og biler som taper opptil 30 prosent. Det betyr at noen elbiler tåler vinterføre bedre enn andre. Noen av dem er bedre tilpasset vinterføre bedre enn andre, og har for eksempel installert varmepumpe.
– Det må være gøy å få teste alle de nye elbilene?
– Det er den største happeningen til NAF! Det er utrolig morsomt, for vi ser en utrolig respons hos medlemmene våre. Folk sjekker nyhetene, lærer om hastigheter, rekkevidde og alt mulig annet. Vi opplever at folk møter oss når vi er ute og tester.
Årets vintertest er den tredje i rekken. NAFs elbiltestsjef sier at det som er ekstra moro, er at de ser svart på hvitt hvor raskt elbilmarkedet utvikler seg. I den første testen var det 20 påmeldte elbiler. Kriteriet for å være med i testen er at bilen skal være ny på markedet. I år er det med 30 biler i den første av årets to tester, og 20 av dem er nye enda vi bare er på starten av året.
– Vi ser at det er i ferd med å utvikle seg en skikkelig bredde i markedet. Det betyr at folk nå kan velge elbil ut fra sine preferanser og sin lommebok. Valgmulighetene er kommet for alvor. Vi ser høyere rekkevidde, bedre ladeteknologi. Firehjulstrekk og mulighet til å ha med nyttelast, som er egenskaper vi nordmenn etterspør. Det betyr at nå kan folk velge elbil ut fra kjøreegenskaper, merkelojalitet og design, som jo er ting vi tradisjonelt har valgt bil ut fra.
Elbiltestsjefen har også et godt råd til de av oss som fortsatt plages av rekkeviddeangsten.
– Det kan være smart å spørre seg selv: Hva trenger jeg egentlig av rekkevidde? Hvor skal jeg? En bil som rader raskt med et mellomstort batteri kan være vel så økonomisk som å ha en bil med et kjempebatteri man ikke skal lade så ofte.
Tredje råd: Bli kjent med gjettometeret!
Anette Berve trekker fram én annen ting enn rekkeviddeangsten når hun snakker om de vanligste nybegynnerfeilene hos ferske elbilister. Gjettometeret, som hun kaller det.
– Det er anslått rekkevidde, som elbilene viser når du starter bilen.
– Men det er vel det samme som rekkevidden?
– Ja, men det handler om å bli kjent med bilen din. Det handler om å være forberedt på variasjoner. Rekkevidda er ingen konstant, slik vi er vant til på en bensinbil. Med elbil betyr det faktisk noe om det regner.

Den andre siden av dette, handler om hva som finnes langs veien. Hvor langt er det til ladestasjonen? Finnes det lademuligheter på vei til hytta, eller på vei hjem fra svigers?
– Hvis du svinger inn på et ladepunkt og leser at her kan du lade med så og så høy ladehastighet, er det ikke ensbetydende med at du kan lade din bil med så høy hastighet. Det kommer an på hvilken ladeeffekt din bil kan utnytte. Noe annet som er smart å sette seg inn i, er: Hvordan starter og stopper du ladingen?
– Vi skal med andre ord konkurranseutsette den informasjonen vi tar til oss?
– He-he, ja. Det er her teknologien skiller seg mest fra bensin- og dieselbilene. Husk at oppgitt rekkevidde fra produsentene er best case scenarioer.
Fjerde råd: Ring elektrikeren!
Om du har funnet elbilen i dine drømmer og begynner å bli klar til å «ta steget», er det kanskje en annen bekymring som melder seg: Hvordan skal du få til å lade bilen hjemme? Tåler sikringsboksen rett og slett den elektriske nykomlingen?
– Det er lett å få til både rask og trygg lading hjemme, sier Anette Berve.
NAFs elbilekspert har et knakende godt råd for å få det til.
– Før du kjøper elbil, ringer du elektrikeren! Få ham eller henne på befaring der du bor. Så kan elektrikeren fortelle deg hvilke muligheter du har tilgjengelig og hvilke eventuelle oppgraderinger du kan gjøre.

Én av NAFs mange elbilfordeler for medlemmer, er rabatt på hjemmelader. Da får du en hjemmelader du kan styre med app, slik at du kan lade når strømmen er billigst og du får satt ladehastigheten riktig i forhold til huset. Du kan også få gode råd fra NAFs ladeeksperter når det gjelder hvilken type lader du bør velge. Det er gratis for NAF-medlemmer.
– Det kan være fint å vite at du klarer deg helt fint med å lade på en vanlig 16-amperekontakt. Du trenger ikke lade med 22 kW. Men uansett hva slags hjemmelader du velger: Ta kostnaden med i beregningen når du vurderer elbil. Bak den inn i bilbudsjettet med en gang. Det er uansett en investering du får igjen hvis du en vakker dag skal selge huset.
Femte råd: Lad på smarteste måte
Når du endelig føler deg trygg på ladeeffekt og lademuligheter – både hjemme i borettslaget og når du skal over Dovrefjell med fullpakket bil – er det noe annet som gjør seg gjeldende: Det betyr faktisk noe når du lader elbilbatteriet, sier NAF-eksperten.
– Du må kjøre batteriet varmt. Sånn er batteriteknologien i dag. For at det skal lades med mest mulig effekt, må batteriet være driftsvarmt.
– Når er batteriet driftsvarmt, da?
– Etter at du har kjørt et par timer. Det tar kortere tid om sommeren når lufta er varm, og lengre om vinteren når det er kaldt. Om du lader når batteriet er varmt, kan du spare både tid og penger. Det er også bedre å lade batteriet når det begynner å bli tomt, altså når det er 10–20 prosent igjen. Tomt og varmt lader best.
Om du sitter og tenker at dette høres ut som kompliserte greier, kan Anette Berve imidlertid berolige deg: Du behøver ikke tenke så nøye over det.

– Vanlige bilister som leser dette kan kanskje få hjertebank og tenke: Hjelp, kommer jeg fram?
– Ja, he-he. Men vi som har kjørt mye elbil og som tester de nye bilene som kommer, vi er nok blitt veldig glade i å nerde litt. Det kan fort gå litt sport i det! Som vanlig bilist kan er det lett å bli frustrert og oppgitt når man hører noe sånt. Det forstår jeg godt!
– Så det finnes et alternativ?
– La oss si det sånn: Du kan velge å se på ladingen som noe for viderekomne. Men du kan også velge lavterskeltilgangen og ha det fint. Altså: tut og kjør. For la oss være ærlige: Litt mindre ladeeffekt er jo egentlig ikke noe problem.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.