Hvert halvår tar NAF og Motor med seg rubbel og bit av nykomlinger på elbilmarkedet ut på tur - til det som er verdens største vintertest av elbiler. Målet er blant annet å teste om bilene lever opp til bilprodusentenes lovnader om rekkevidde.
Mens det er grei skuring i sommertesten, er saken en ganske annet når bilene skal ut i sludd og minusgrader om vinteren.
– Årets vintertest var en stor suksess, sier testgeneral Anette Berve hos NAF.
– Det er veldig gøy å se den utviklingen som har vært de siste tre årene. Utvalget er bedre, rekkevidden og ladehastigheten også. Vi ser at teknologiutviklingen går utrolig fort.

I tillegg til helt nye modeller, tester NAF også modeller som har fått vesentlige forbedringer siden siste test. I år gjaldt det Polestar 2 og Tesla Model 3. Et tydelig resultat av årets test er at bilprodusentene begynner å få rekkevidden på plass.
- Vi hadde uvanlig mange biler med rekkevidde på vinterføre som lå over 500 kilometer. Det gjaldt tre av bilene i testen, mens hoveddelen av de 31 bilene vi testet gikk over 400 kilometer. Det er egentlig mer enn nok rekkevidde til hverdagsbruk.
- Det er sjelden vi trenger å kjøre såpass langt?
- Ja, de aller færreste av oss klarer å kjøre 500 kilometer uten å ta en pause. Men når det er sagt så vi i årets test som tidligere år at ingen av bilene klarte å innfri WLTP-rekkevidden sin. Ingen av bilene kjører så langt som reklamen lover.

Testens dårligeste – og merkeligste – resultat
Det var særlig én bil som overrasket i årets vintertest, og ikke på den gode måten. NAF og Motor tester både tohjuls- og firehjulsvariantene av samme modell. Og da de testet Skoda Enyaq iV80 med tohjulstrekk var resultatet nokså begredelig.
- Skoda Enyaq hadde det største avviket, med hele 32 prosent kortere rekkevidde enn det som var angitt. Samtidig er det testens merkeligste resultat.
- Ja?
- Vanligvis er det slik at modellene med firehjulstrekk – som krever mer kraft – kommer kortere. Det er som forventet og gjelder alle bilmerker: Firehjulstrekk spiser rekkevidde. Men i Skoda-ens tilfelle var det faktisk motsatt! Modellen med firehjulstrekk gjorde det ganske bra, mens tohjulstrekkeren var testens dårligste. Det var så rart at vi gjorde testen én gang til – med en annen bil av samme modell. Med akkurat samme resultat.

- Men skyldes det en feil?
- Ja, det kan være noe feil med utnyttelsen av batterikapasiteten. Importøren er i gang med å undersøke det, og vi venter på svar. Det var uten tvil testens rareste resultat. Det demonstrerer egentlig bare at det er god grunn til å gjøre slike tester. Det hadde neppe blitt oppdaget hvis du kjørte bilen i hverdagen.
WLTP er en sommerstandard
Om sommeren kjører alle elbilene NAF tester faktisk lenger enn angitt rekkevidde, avslører NAFs elbilekspert. Men saken forholder seg annerledes om vinteren. Uansett sesong testes alle modellene på samme måte og på samme rute. Det eneste som endrer seg er været.

Til gjengjeld har det stor betydning for hvor langt bilene kjører.
- WLTP er egentlig en standard for sommerrekkevidde. Testen er dels gjennomført på laboratorium, dels ute om sommeren. Men vi lever jo i et land der det er vinter store deler av året. I årets test så vi fra 11 til 32 prosent kortere rekkevidde enn hva produsentene oppgir, sier Anette Berve.
Hun lover at NAF kommer til å fortsette med vintertestene til det en dag innføres en standard som tar hensyn til værforholdene.
- Ja, inntil det finnes en vinterstandard kommer vi til å gjennomføre tester av alle nye modeller. Det gir forbrukerne et godt bilde av den reelle rekkevidden de kan regne med her i Norge.

Ekspertens fem beste tips til ferske elbilister
Det er én ting NAF og Anette Berve gjerne slår et slag for: Å få folk til å forstå at angitt rekkevidde egentlig ikke er noe en vanlig bilist vil legge særlig mye merke til i hverdagen. Spesielt ikke nå som teknologien er blitt såpass godt utviklet at de fleste av bilene kommer seg over 400 kilometer selv når gradestokken viser blått.
- Det er mange variabler som påvirker rekkevidden. Topografien du kjører i, har mye å si. Det samme har kjørestilen din. Hvis en på Vestlandet ville gjenta testen vi har gjennomført i sine omgivelser, ville resultatet kanskje ha blitt et annet. Mye kommer an på kjørestil og rute.
Kinesisk nykomling imponerte
I hesteveddeløp snakker man om «dark horses», altså ukjente hester som gamblerne ikke kjenner til på forhånd og som det er vanskelig å satse på. Og som plutselig gjør rent bord. Nå er ikke hestesport og elbiler det samme, men fellesnevneren er hestekrefter! I årets test dukket det faktisk opp en dark horse.

- Ja, faktisk! Overraskende gjorde BYD Tang – en kinesisk, premium-SUV det best. Jeg skal innrømme at den ikke var min forhåndsfavoritt, men med 10,88 prosent avvik endte den på en delt førsteplass med Tesla Model Y som hadde 11,05 prosent avvik.
Produsenten har da også skrytt av at de bruker en ny batteriteknologi som skal takle minusgrader bedre. Det holder stikk.
- Vi ser også at de store familie-SUV-ene gjør det bra. De holdt seg på femten prosent rekkeviddetap. Det er helt innafor.
I bunnsjiktet finner vi – foruten Skoda Enyaq-en med det merkelige resultatet – også Polestar 2. Til tross for at modellen har fått installert varmepumpe siden forrige vintertest. Den kjørte ikke lenger av den grunn.
- Selv om dette først og fremst er en rekkeviddetest, er det også andre vesentlige fordeler å tenke på. Det kan være andre egenskaper ved en bil som er viktig for folk. Det kan være noe så enkelt som design, komfort og brukeropplevelse. Der er det enorme forskjeller. Og hvis vi snakker om brukeropplevelse, havner Polestar i en helt annen liga enn mange av de andre.
Farvel rekkeviddeangst?
Når rekkevidden etter hvert er blitt såpass god hos langt de fleste av elbilene NAF tester, er spørsmålet om den beryktede rekkeviddeangsten fremdeles er et relevant mål på hvor god en elbil er.
- Resultatene av årets test er definitivt bra for rekkeviddeangsten. Vi begynner å kunne legge den bak oss, sier Anette Berve.

Til gjengjeld er det andre ting å tenke på.
- Vi ser større avvik når det kommer til ladehastighet. Vi tester hvor raskt bilene lader fra cirka fem prosent batteri til 80 prosent. Da måler vi både ladehastighet og høyeste ladeeffekt. Det positive er at flere modeller har fått forvarming av batteriet. Det er rett og slett vanskelig å kjøre batteriet tilstrekkelig varmt om vinteren uten forvarming. Det ser vi at fungerer.
De fleste bilene skuffer når det kommer til faktisk ladehastighet.
- Ladetiden er ikke nede på den tiden folk flest gjerne vil ha. Elbilistene i Norge vil gjerne kunne lade bilen på en halvtime. Vi ser at en større andel av bilene lader på en halvtime, men de største SUV-ene bruker 45 minutter. Bilen som ladet raskest i testen var Porsche Taycan Cross Turismo. Den lader lynraskt – og brukte bare 20 minutter!

- Hvem kom på jumboplass?
- Det var en annen kineser. XPENG P7. Produsenten lover at den skal lades opp på 31 minutter, men den brukte én time og tre minutter. Den taklet med andre ord ikke vinterkulda.
- Så det er stor forskjell på hvor bra de nye, kinesiske elbilene gjør det?
- Ja, men flere av dem imponerte. De var absolutt på høyde med sine europeiske konkurrenter. Noen av dem er ennå ikke tilpasset et nordisk vinterklima, men det regner vi med at blir rettet. Det er et nytt marked de skal bli kjent med.
Mens de fleste elbilene i testen gjør det mer enn brukbart til norske hverdager, er det altså enkelte som faller gjennom. Anette Berve synes ikke det er så merkelig.
- Det er nok med elbiler som med folk flest. Noen har lært seg å kle på seg, mens andre står og fryser i en bomulls-t-skjorte!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.