Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?
(Elbil24): De neste par årene kommer det et ras av nye elbiler fra merkene i VW-gruppen. Først ut er den kompakte modellen VW ID.3, som nylig var på et plutselig besøk i hovedstaden.
Men også familiebil-segmentet får en nykommer, nemlig Skoda Vision iV. som Elbil24 prøvekjørte i sommer. Snart lanseres den produksjonsklare utgaven, og det planlegges for utlevering av store volumer av bilen i 2020.
Nå bekrefter også produsenten at bilen vil kommer som femseter, og den får hengerfeste.

Derfor burde du bli medlem i Elbil24 PRO
En storebror
Både ID.3 og Vision iV er bygget på MEB-plattformen, som på sikt kommer til å være basisen for et titalls modeller fra de forskjellige merkene innad i gruppen.
Mens VW ID.3 er en bil i kompaktklassen, som VW Golf er i dag, så er Skoda Vision iV en god del større bil. Den er faktisk så mye som 40,4 centimeter lenger.
Det interessante er likevel at akselavstanden på ID.3 og Vision iV er identisk, med sine 2.765 millimeter.
Dette viser litt av konseptet med MEB-plattformen, der de grunnleggende tingene er felles, så er det opp til hvert enkelt merke å lage den bilen de vil ha på toppen av denne basisen. Skoda velger altså å ikke starte med minste modell, men klatre ett hakk opp når det gjelder størrelse.

Vi har snakket med folk som har sett det endelige produktet av Skoda Vision iV, der iV ikke er et romertall, men en forkortelse for «Intelligent Vehicle». De kan fortelle at bortsett fra åpenbare detaljer, er produksjonsversjonen forbløffende lik denne konseptverjsonen.
Eksteriøret
I fronten vil den store sorte grillen være mer anonym enn på konseptet. Den vil ikke bli like fremtredende. Produksjonsversjonen vil heller ikke ha et opplyst emblem på panseret, slik konseptet har. Det er rett og slett ikke tillatt. Det samme sies om den tverrgående lysstripen i fronten, tross at flere merker truer med å komme med dette. Selve støtfangeren vil også gjøre noe mindre av seg på det endelige produktet.

Først i test: Den første elektriske virkelige "folkevogna", ID.3
Selv om panseret er langt lengre enn på ID.3 vil det dessverre ikke bli noen enkel frunk under panseret på Vision iD heller. Ladekabelen er dermed henvist til bagasjerommet.
Når vi ser bilen fra siden, så vil den ferdige bilen ha dørhåndtak av den utenpåliggende typen. Disse kommer faktisk fra Golf, og vil også sitte på ID.3, når den kommer. Denne konseptversjonen har også selvmorddører bak, men produksjonsversjonen vil ha fire ordinære dører med en b-stolpe i mellom. Det blir også rammer rundt vinduene, ikke rammeløse som her.
Konseptbilen har også kameraer i stedet for sidespeil utvendig. Elbil24 har fått bekreftet at dette ikke vil komme på produksjonsmodellen, slik Audi har på et-tron.

Håpet lever
Nå høres det nærmest ut som Skoda er i ferd med å fjerne all moroa, men formen og mange av detaljene skal visstnok komme. Eksempelvis har Skoda gått for hjul helt opp i 21-toms størrelse på de mest sportslige utstyrsversjonene.
Designsjefen i Skoda er Olivier Stefani, som blant annet var med og designet VW ID. For et par år siden prøvekjørte vi den aller første konseptbilen av ID, og han fortalte oss da at store hul var et av designteamet krav. De tegnet derfor en bil der det ikke lot seg gjøre å sette på mindre hjul på, for deretter å gå til styret og be om tillatelse. Det fikk de, men på ID, som er en mindre bil, er 20-toms hjul det største du får originalt.
På Skoda Vision iV, som er et knepp større, er også hjulene et hakk større. Her vil du kunne velge mellom 19, 20, og 21-tom.

Ja til hengerfeste
Om vi ser på Vision iV bakfra, så blir det aller meste tatt med videre til produksjonsmodellen, bortsett fra de opplyste bokstavene i logoen. Her, som foran, er ikke dette tillatt. Porsche har forsøkt det samme med nye Taycan, men disse detaljene blir endret for produksjonsmodellen.
Det finnes derimot svært gode nyheter for Ola Dunk helt bakerst på Vision iV, for bilen kommer nemlig med hengerfeste. Det bekrefter produsenten i dag.

Her er elbilene med hengerfeste
- Vanlige norske barnefamilier kjører i relativt liten grad fullelektrisk i dag, ganske enkelt fordi alternativene mangler. Mangel på alternativer for dette segmentet er en vesentlig utfordring, og denne skal vi være med å løse. Vårt første bidrag er vår elektriske familiebil, som kombinerer alle de egenskapene målgruppen er på jakt etter med en pris som gjør at elbilfordelene kan komme familier over hele landet til gode, sier Thomas Meiner, direktør for ŠKODA i Norge.
Det står ikke skrevet et eneste sted, men Elbil24 vet fra før at ID Crozz får hengerfeste med mulighet for å trekke 1,6 tonn, og det er ingen grunn til å tro at det blir noe avvik på dette for Skoda sin del. Igjen, en god del detaljer er gjennomgående for MEB-plattformen, og det blir på den ene som på den andre.
Litt eventyr, mye realitet
Det ser vi blant annet på drivverket og de alternative batteriene. Vi kjenner igjen effekten fra motorene fra det ene merket til det andre. Det samme med batterikapasitetene. Eksempelvis oppgir Skoda 83 kWh batteri på denne konseptbilen, men de er raske med å fortelle at det kun er på konseptutgaven.

Største batteri på produksjonsmodellen vil naturligvis bli 82 kWh brutto, som største batteri i MEB-jungelen er.
Å utvikle løsninger som differensierer med kun 1 kWh forskjell gir naturligvis ingen mening.
God på innsiden
Innvendig blir det naturligvis mer normale seter enn på konseptbilen, og Skoda bekrefter også at baksetet vil bli en ordinær treseter. To separate seter som på konseptbilen vil med andre ord ikke komme. Det er derimot lite som tilsier at formen på dashbord og midtkonsoller blir endret nevneverdig.
Den endelige bilen vil få en 13-toms skjerm høyt oppe i midtkonsollen, som på konseptbilen.
Det vil også sitte en mindre skjerm for speedometer og annen elementær informasjon rett fremfor panseret. Vision iV vil også få det samme systemet for AR projisert opp i frontruten.

Dette vil være en guide i trafikken, og vise alt fra navigasjon til å varsle om fotgjengere og kryssende trafikk, samt skiltgjenkjenning, og annet. VW-konsernet velger med andre ord en mer ergonomisk tilnærming til dette med skjermer.
Filosofien er enkel. Jo mindre du trenger å ta blikket fra veien, jo mer trafikksikkert er det.
Bedre plass
Helt bakerst vil det bli langt bedre plass enn eksempelvis i ID.3. Det skulle også mangle på en bil med over 40 centimeter ekstra i lengde.
Skoda har gått ut med at bagasjerommet i Vision iV vil bli 550 liter, og det er på denne kupé-versjonen.

Ford vil knuse myter om elbiler
Nå skal vi ikke forvente at det blir veldig mye større på SUV-utgaven, ettersom VDA-målene oppgis opp til øverste kant av seteryggen, men tallet for maksimalt bagasjeromsvolum, etter at seteryggene er lagt ned, vil bli større. Da er det fullt volum opp til taket som teller.
Og når vi først snakker om bakseter, så er det å vente at også Vision iV har splittet bakseterygg, og gjerne skiluke som kan legges ned. Hvorvidt det blir to nivåer på bagasjeromsgulvet har vi ikke fått fisket ut av Skoda-folket, men det er god grunn til å tro det, ettersom det er lite annet som trenger plassen, akkurat som på VW ID.3.
To eller tre batteriversjoner
Som nevnt vil Vision iV komme med en batteripakke på 82 kWh brutto / 77 kWh netto. Men den vil naturligvis også bli å få med den midterste batteripakken, som har et energilager på henholdsvis 62 og 58 kWh (brutto/netto).
Hvorvidt Vision iV vil bli å få med den minste batteripakken, har vi ikke fått indikasjoner på.

I så tilfelle er dette en pakke på 52 kWh brutto og 48 netto. Om den kommer, vil vi uansett tippe at den kun blir å få i kombinasjon med tohjulsdrift, ettersom bilens størrelse og vekt vil gjøre store utslag på rekkevidden.
To og firehjulsdrift
I motsetning til VW ID.3, som ikke har plass til en elmotor foran, så har definitivt Vision iV det. Den vil derfor bli å få med valgfri to- eller firehjulsdrift – i det minste i kombinasjon med de to største batteriutgavene.
Velger du drift på bare to hjul, så blir dette på bakhjulene.

Her er sesongens beste og dårligste vinterdekk
Da har du 204 hk til rådighet, noe som stiger til 306 hestekrefter dersom du velger firehjulsdrift, i form av to elmotorer.
To versjoner
Det som til nå ikke er gjort kjent er at Vision iV kommer i to utgaver, og det er ikke kupé-utgaven vi her har prøvekjørt som kommer først. Det er nemlig en mer ordinær SUV som først dukker opp, en bil der taklinjen er trukket rettere bakover, tilsvarende som på Skoda Karoq.
Denne kommer i løpet av andre halvår 2020, og et par måneder senere dukker kupé-utgaven opp.
Når det er sagt, så er ikke Skoda alene om dette, for også VW tar det samme grepet. De har til nå vist frem ID Crozz som den andre bilen i ID-familien, men også for dem er sannheten at det kommer en bil i SUV-format mellom ID.3 og den ID Crozz vi kjenner fra bilder i dag.

Hva med prisen?
Skoda Vision iV ligger lenger ut i løypa enn VW ID.3. Vi har derfor ikke fått noen klare holdepunkter på hva en Vision iV vil koste, men det er ved en anledning sagt fra høyere hold at prisen vil ligge rundt 10 prosent høyere enn Superb i Tyskland.
Det blir dermed et regnestykke med fratrekk av tysk moms, og øvrige kostnader, før vi ender opp i noe som bare blir spekulasjoner.
Vi velger derfor å avvente, men konkurransebildet er ganske klart, og det er ingen tvil om at Tesla er en prispresser i markedet. Både med Model 3, men antagelig også den kommende Model Y, som blir en direkte konkurrent til Vision iV. Det handler rett og slett bare om å være konkurransedyktg – også for Skoda.
Liste eller ikke liste?
Interessen rundt Skoda Vision iV er definitivt stor. Da reservasjonsløsningen ble åpnet måtte importøren dobbeltsjekke reservasjonsløsningene, for antallet overgikk alle forventninger. Dette etter at de sammenlignet med reservasjonsløsninger av andre modeller i samme konsern.

Derfor kan det bli vanskelig å få tak i nok elbiler
Mye tyder derfor på at merkevaren Skoda har fått et godt fotfeste i Norge. Det vitner også om at så lenge produktet er attraktivt, så kommer også kundene.
Men så til det store spørsmålet. Bør du sette deg på reservasjonsliste? Elbil24 har faktisk laget en egen sak om dette, som er uavhengig av merke og modell. Vår oppfatning er at det vil bli kamp om bilene i tiden som kommer.
Tyskland gikk akkurat forbi Norge i antall registrerte elbiler. De har en langt høyere vekst enn oss, og det er nettopp dette som er sakens kjerne.

Når øvrige land våkner er det ikke lenger gitt at Norge blir et prioritert marked. Da selges bilene i de landene de faktisk er tiltenkt, og Norge kan ende opp med et mye mindre antall enn etterspørselen tilsier. I dag er det nemlig slik at mange av bilene hentes hos tyske og andre forhandlere. I fremtiden kan det være at dette blir vanskeligere, ettersom kundene i de respektive markedene ønsker dem selv.
Det er dessverre slik at mengden ressurser ikke øker med økende antall elektriske modeller. Det blir bare flere modeller som må dele på de eksisterende ressursene. Derfor er vi klare i våre råd.
Skal du ha elbil i den nærmeste tiden? Da er svaret enkelt; Liste! Uavhengig av hvilket merke og modell du går for.
Se også:
Batteriene er flaskehalsen
Vi ser allerede importører som kunne solgt 10.000 biler, men som bare klarer å skaffe 1.000. VW-grupppen har allerede fått tommel ned fra enkelte av sine batterileverandører, om at de ikke klarer å levere det VW trenger.
Batterier er en resurs, og etterspørselen vil være større enn tilgjengeligheten i de nærmeste årene.

Batteriene er elbilens flaskehals
Da er det bedre å ha satt seg på liste, og heller takke nei, enn å stå bakerst i køen til evig tid. Det gjelder uansett merke og modell. Det hjelper ikke å se at det kommer flere og flere modeller, for de må alle dele på den samme mengden råvarer.
Tilgjengelige ressurser øker ikke selv om produsentene fordeler kommer med flere modeller.
Tekniske spesifikasjoner:
2WD | 4WD | |
Motor: | Elektrisk | 2 x Elektrisk |
Effekt: | 150 KW (204 hk) | 225 kW (306 hk) |
Dreiemoment: | 310 Nm | Ikke kjent |
0-100 km/t: | 9,3 sek. | 5,9 sek. |
Toppfart: | 160 km/t | 180 km/t: |
Batterikapasitet: | 83 kWh* | 83 kWh* |
Rekkevidde (WLTP): | Over 500 km | Over 500 km |
Lengde (mm): | 4.665 mm | 4.665 mm |
Bredde (mm): | 1.926 mm | 1.926 mm |
Høyde (mm): | 1.613 mm | 1.613 mm |
Akselavstand (mm): | 2.765 mm | 2.765 |
Vekt: | Ikke kjent | Ikke kjent |
Tilhengervekt: | 1.600 kg.* | 1.600 kg.* |
Pris: | Ikke kjent | Ikke kjent |
Kommer til Norge: | 2. halvdel 2020 | 2. halvdel 2020 |

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.