Parkeringsbot i Sverige

Ikke gå i denne svenske-fella

Trafikkreglene i Norge og Sverige er ganske like, men en klassisk felle er det mange nordmenn på svensketur som går i denne sommeren.

GROV FEILPARKERING: I Sverige regnes det som grov feilparkering å sette bilen slik. Ill.foto: Rune Korsvoll
GROV FEILPARKERING: I Sverige regnes det som grov feilparkering å sette bilen slik. Ill.foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Endelig en ledig parkeringsplass. Vi har kjørt rundt i Smøgen en god stund for å finne en plass å sette fra oss bilen før en tur ned på havna.

En ledig plass på den andre siden av gata blir redningen. Vi parkerer i god tro. Ingen skilter med parkering forbudt.

Vel tilbake til bilen finner vi imidlertid parkeringsboten plassert under vinduspusseren. Vi har gått i den svenske parkerings-fella.

På feil side?

I Norge kan vi parkere på begge siden av gata – selv om bilen vår står med nesen mot kjøreretningen. I Sverige er dette forbudt.

Det er det mange nordmenn på biltur i Sverige som har fått erfare. De parkerer i god tro, men finner en parkeringsbot på frontruta når de kommer tilbake til bilen.

SLIPPER IKKE UNNA: De nordiske landene har inngått en avtale om å kreve inn bøter, noe som gjør at Statens innkrevingssentral tar inn bøter som nordmenn har fått blant annet i Sverige. Foto: Gøteborg kommune
SLIPPER IKKE UNNA: De nordiske landene har inngått en avtale om å kreve inn bøter, noe som gjør at Statens innkrevingssentral tar inn bøter som nordmenn har fått blant annet i Sverige. Foto: Gøteborg kommune Vis mer

«Grov feilparkering»

I den svenske veitrafikkloven står det nemlig:

«På en vei eller gate kan kjøretøy stanses eller parkeres bare på høyre side i kjøreretningen. Dersom det er jernbane- eller bybanespor på høyre side, kan kjøretøy stanses eller parkeres også på venstre side av veien. På veier med enveiskjøring kan man også parkere på venstre side av veien».

Avgiften eller boten du må betale kan variere noe, men er de fleste steder 1 300 kroner for grov feilparkering. For mindre grov feilparkering er boten 800 kroner. Parkering mot kjøreretningen anses som grov feilparkering.

Varmetråder og sensorer i frontruten kan lage trøbbel for bombrikken. Slik plasserer du den riktig. Vis mer

Slipper ikke unna boten

Det er kanskje fristende å krølle samme og kaste en slik bot du får i utlandet. Du slipper imidlertid ikke unna.

Myndighetene i Norden har inngått avtaler som medfører mulighet for tvangsinnkreving på tvers av landegrensene.

Statens innkrevingssentral hjelper Sverige, Danmark, Finland og Island med å kreve inn bøter og saksomkostninger som nordmenn får i disse landene.

Det gjelder blant annet fartsbøter og enkelte typer parkeringsbøter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.