Nio batteribytte

0-100 på fem minutter

Vi prøvde å bytte batteriet på Nio ET5 – her kan du se hvordan det går for seg.

Her ser du hvordan det fungerer når du ankommer en av Nios batteribyttestasjoner. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Kinesiske Nio er en nykommer i bilbransjen og har per i dag fire modeller tilgjengelige i Norge – SUV-ene ES8 og EL7, samt sedanene ET7 og ET5.

Ett av momentene som gjør akkurat denne produsenten ekstra interessant, er at Nio som foreløpig eneste aktør i Norge tilbyr kundene å kjøpe bilen uten batteri og heller inngå en leieavtale på batteriet. Og ikke bare det – via egne batteribyttestasjoner kan man i løpet av få minutter få byttet sitt nesten tomme batteri med ett som er helt fulladet.

Nio har åpnet for at konkurrenter også kan være med på denne ordningen, men ser foreløpig ikke ut til å ha overbevist noen.

To, snart tre størrelser

Batteriet som passer til alle disse fire modellene finnes i skrivende stund i to størrelser: 75 og 100 kWh. For ET5s del får den en WLTP-rekkevidde på 590 km med det største av batteriene.

Velger du å inngå en leieavtale, koster den 1400 kroner og 2000 kroner måneden for henholdsvis 75 og 100 kWh-batteriet. Inkludert i prisen er to batteribytter, der du da potensielt kan få inntil 200 kWh med «lading» per måned.

I en verden der mange laderoperatører fakturerer både åtte og ni kroner kilowattimen, kan dette være svært gunstig, særlig hvis du da klarer å utnytte de medfølgende batteribyttene dine hver måned. Ifølge Nio er det rundt 19 av 20 kunder som velger nettopp å leie batteriet. Vil du heller kjøpe batteriet, koster det henholdsvis 90.000 og 160.000 kroner ekstra for ET5s del.

Batteribytte ellers, for eksempel om du allerede har byttet to ganger, koster 99 kroner pluss to kroner per kWh, der restkapasiteten på batteriet du bytter inn trekkes fra. Å bytte et 10%-batteri med en 100%-batteri koster da 279 kroner (99 kr + 90 kWh * 2 kr/kWh).

Nio planlegger i løpet av året å introdusere et tredje alternativ – 150 kWh. Da kan vi nok brått snakke en rekkevidde på over 80 mil på ET5, som er den minste av bilene, og som du skal få lese mer om på Elbil24 i nær fremtid. Selskapet har også lagt det opp slik at du fleksibelt kan bytte mellom avtalene, for eksempel om du trenger det største til en lang bilferie.

Bare en håndfull stasjoner

Da Nio kom til Norge var ambisjonene høye – i løpet av kort tid skulle det være rundt 20 slike batteribyttestasjoner langs norske veier.

Det har nok gått litt tregere enn forespeilet – per i dag er det fire operative stasjoner: i Vestby, Lier, Lillehammer og Stavanger, men Nio har signert avtale og planlegger bygging på ytterligere 14 steder, blant annet i Bergen, Haugesund, Trondheim, Alvdal, Gol, Porsgrunn og Kristiansand. Ved siden av Tesla-laderne på Kløfta står det en tilsynelatende ferdig bygget stasjon, som venter på arbeider fra kommunen, ifølge bransjenettstedet Bilnytt.no. Også Tromsø står på blokka, selv om byggestart der ikke er planlagt i år.

For den som ofte ferdes i Sverige, finnes det også to stasjoner her (Varberg og Mantorp), og to til (Kungälv og Mariestad) er rett rundt hjørnet.

Etter hvert som mulighetene blir flere her, skal du ikke se bort ifra at kineserne også vil selge flere biler i Norge. Foreløpig er det solgt rundt 1500 biler, der den største, ES8, står for over 80 prosent av salget. Og for ordens skyld: De kan selvsagt også hurtiglades på normalt vis.

Enkelt å bytte

Da vi fikk en ET5 på låns denne uka, tenkte vi det var på tide å prøve batteribytting, så vi svingte innom stasjonen i Vestby en ettermiddag for å bytte batteriet som hadde 14 prosent igjen.

Der var det ingen i kø da vi ankom, så vi kunne parkere i den oppmerkede ruta på utsiden og bestille batteribytte direkte. Det gjøres enten via Nio-appen eller infotainment-skjermen i bilen. Om det skyldtes av vi var logget inn med en pressekonto vites ikke, men vi fikk det ikke til i appen, så vi gjorde det på den store skjermen.

Der var det bare å søke opp batteribyttestasjonen i navigasjonssystemet og trykke på bestill-knappen, så åpnet porten seg. Fra bilen fikk vi beskjed om å la pedaler og ratt være, og så sørget den for å rygge seg inn selv. Du kan se video av hvordan det forløper seg i toppen av denne saken.

Ubemannet

Stasjonen i Vestby er i utgangspunktet ubemannet, men vi trengte hjelp av en tekniker på stedet for å få ting til å snurre, siden vi fikk en gjentakende feilmelding på skjermen. Igjen kan det være fordi vi brukte en pressebil, men etter å ha rebootet bilen via en knappekombinasjon på rattet fikk vi omsider startet prosessen.

Man blir sittende i bilen mens batteriet byttes, og man blir på forhånd advart om at det kan riste og bråke litt. Først løftes bilen opp noen centimeter, og så hører man maskineriet jobbe under bilen, der det nettopp klakker og rister litt.

Når batteribyttet er ferdig utført, starter bilen opp automatisk igjen. Vi hadde kanskje forventet at en stemme i bilen ville si at vi var ferdige, siden det var så gode muntlige instrukser før batteribyttet, så vi ble sittende en unødvendig stund og vente på klarsignal, der vi ikke la merke til at den røde lampa på veggen hadde byttet farge til grønt.

Det var nok ikke helt til glede for de to som stod og ventet på utsiden der vi rullet ut av batteribyttestasjonen.

Siden det ble litt trøbbel for vår del tok dette selvsagt lenger tid enn nødvendig, men Nio opererer med 3-4 minutter for et batteribytte, og det er nok ikke langt unna sannheten når alt går som smurt.

Da har du altså på 3-4 minutter gått fra ~10 til 100 prosent på batteriet og kan kjøre videre. Det skulle tilsvare en hurtiglader i størrelsesorden 1500 kW hele veien til fullt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.