Chademo eller CCS?

100.000 elbiler har en ladekontakt som snart er historie. Hva skjer da?

Vil kompatible hurtigladere etter hvert forsvinne? Dette sier ladeselskapene.

TO PISTOLER: Mange ladestolper er utstyrt med to ladepistoler, én for Chademo og en for CCS. Men stadig flere har kun støtte for sistnevnte. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TO PISTOLER: Mange ladestolper er utstyrt med to ladepistoler, én for Chademo og en for CCS. Men stadig flere har kun støtte for sistnevnte. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

(Elbil24): Tidligere var kontakten svært vanlig på nye elbiler, men nå er det nesten ingen nye biler som leveres med støtte for ladesystemet Chademo. I stedet er det CCS som er systemet som er å regne som standard på nye biler i Norge og EU.

Samtidig er det godt over 100.000 elbiler på norske veier som benytter Chademo-systemet, takket være to av Norges mest vanlige elbiler, Nissan Leaf og eldre utgaver av Kia Soul.

Begge er utstyrt med to ladekontakter; en beregnet til hjemmelading, og en stor rund som brukes til hurtiglading; Chademo-kontakten.

SLIK SER DE UT: Hurtigladekontaktene som dominerer på elbiler i dag. Den til venstre er imidlertid på sterkt vikende front. Illustrasjon: Tibber
SLIK SER DE UT: Hurtigladekontaktene som dominerer på elbiler i dag. Den til venstre er imidlertid på sterkt vikende front. Illustrasjon: Tibber Vis mer

Raskere lading med CCS

Nissan var faktisk med på å utvikle Chademo-standarden, og det er nok hovedårsaken til at nye Leaf-er fortsatt er utstyrt med den. For nesten alle konkurrentene har etter hvert samlet seg om CCS (også Nissan, med sin nye Ariya), og det er her den store utviklingen har skjedd de siste årene, ikke minst hva angår ladehastigheter.

For mens Chademo-laderne ofte er begrenset oppad til en ladeeffekt på 50 kW, finnes det nå en rekke CCS-ladere som støtter det mangedoblede. Jo høyere effekt, desto raskere lading, så lenge bilen er i stand til å ta imot - vel å merke.

Setter opp flest CCS-ladere

Mange hurtigladere er utstyrt med to pistoler, én for Chademo og én for CCS. Som regel kan den kun lade én om gangen. Samtidig blir det stadig vanligere å se ladestolper som kun er utstyrt med én ladepistol, deriblant de nye laderne fra Recharge og Ionity.

KUN CCS: Nye ladestolper fra Recharge Brumunddal, med kun støtte fro CCS. Foto: Bjørn Eirik Loftås
KUN CCS: Nye ladestolper fra Recharge Brumunddal, med kun støtte fro CCS. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Betyr dette at Chademo er i ferd med å forsvinne fra ladestasjonene?

- Alle ladestasjonene vi bygger i Norge har ladeplasser med både CCS og Chademo, men det er CCS-ladere vi setter opp mest av. Det er fordi det er her veksten vil være framover, ettersom så å si alle nye biler som selges i Norge har CCS-kontakt, sier næringspolitisk leder i Recharge, Stian Mathisen, til Elbil24.

- Hvor mange Chademo-ladere vi setter opp avhenger litt av hvor ladestasjonen befinner seg og trafikkmønsteret der.

Han forteller videre at Norge er i en spesiell posisjon, og at behovet for Chademo-ladere er mye større her enn for eksempel i Sverige.

- Andre land har i stor grad hoppet over Chademo-generasjonen av elbiler, ettersom elbilsalget ikke tok av før CCS var mer eller mindre standard, sier han.

Saken fortsetter etter videoen

Jan H. Ihle fra Ionity gir tips til hvordan du skal få en best mulig opplevelse ved lynlading. Vis mer

Dette sier konkurrentene

Circle K er litt mindre tydelige når de uttaler seg om Chademo.

- Vi støtter fortsatt Chademo, men vi gjør kontinuerlig vurdering av hvilke standarder hurtigladerne våre støtter, sier kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen hos Circle K.

Selskapet har overfor Motor tidligere vært tydelige på at de ikke kommer til å investere i lynlading som støtter Chademo (100 kW og oppover). Det samme gjelder Ionity, som kun støtter CCS i dag.

Eviny (tidligere BKK) hevder at de fortsatt har fokus på Chademo.

- Vi installerer stort sett to Chademo-plugger også på nye stasjoner. I tillegg har vi også ofte AC-lading på stasjonene våre, men da snakker vi gjerne om ladetider på 6-7 timer, sier divisjonssjef Odd Olaf Askeland hos Eviny.

Viser til appene

Alle selskapene viser til egne apper og nettsider for å få informasjon om hvor mange ladestolper de har av hver type på hver ladestasjon.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.