Sperreavgift:

Å stå for lenge kan bli rådyrt

Her har ladeoperatørene ulik praksis.

IKKE GLEM TIDEN: Står du på en Tesla-stasjon og ingen ladere er ledige, koster det deg 10 kroner minuttet så fort bilen er fulladet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
IKKE GLEM TIDEN: Står du på en Tesla-stasjon og ingen ladere er ledige, koster det deg 10 kroner minuttet så fort bilen er fulladet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er kjent blant de fleste elbileiere at ladeeffekten avtar markant når batterinivået kommer til rundt 80 prosent.

Da er det tidsmessig mer lønnsomt å kjøre videre og heller lade mer senere på turen. Dessuten frigjør man en ladeplass så andre med lavere batteriprosent kan plugge inn.

Men også økonomisk kan det straffe seg å stå for lenge på laderen. Tidligere var det mange operatører som fakturerte både per kWh og per minutt, men nå er det kun fakturering per kWh som gjelder hos samtlige.

Det er imidlertid ikke til hinder for at noen har valgt å innføre et ekstra gebyr om du blir stående for lenge på laderen.

Sperreavgift

Dette kalles på populærspråket for sperreavgift. Hensikten er nettopp å stimulere til at man flytter bilen når man har fått tilstrekkelig ladedose, slik at nestemann kan slippe til.

Det er langt fra alle ladeoperatører som har valgt å gå for denne løsningen, men det er et par:

Eviny

– Når batteriet overstiger 80% påløper NOK 1 kr per minutt i tillegg. Dette gjør vi for å unngå kø på stasjonene våre, slik at ladeopplevelsen din skal bli så god som mulig, heter det seg på Evinys nettsider.

Altså vil det påløpe ei krone per minutt så fort batteriprosenten treffer 80.

I artikkelen lenket til over har vi sjekket tiden det tar å lade 20 populære biler fra 80–100 prosent.

Én av dem var oppe i så mye som 94 minutter (!), som altså ville ha gitt en ekstra kostnad på 94 kroner for ladeøkta hos Eviny. Batteriet på denne bilen er på 75 kWh, og da tilsvarer 80–100 prosent altså 15 kWh, som dermed får en merkostnad på 6,27 kroner per kWh. Eviny tar i skrivende stund 4,99 kroner per kilowattime, så brått blir prisen mer enn doblet på de siste 20 prosentene.

Tesla

Den andre aktøren som benytter seg av sperreavgift er Tesla. Den slår i utgangspunktet ikke inn før du har nådd 100 prosent batterikapasitet, og kun dersom minst 50 prosent av ladepunktene på stasjonen er i bruk. Har du imidlertid angitt en lavere maksgrense i bilen, for eksempel 80 prosent (som Tesla anbefaler til daglig kjøring), vil bilen stoppe å lade når den når denne grensa, og da kan sperreavgiften begynne å løpe.

Avgiften er 5 kroner per minutt, og hele 10 kroner per minutt dersom alle ladepunktene er okkupert. Den har heller ingen øvre tidsgrense, men dersom du skynder deg og flytter bilen innen fem minutter, slipper du å betale noe utover det du har ladet.

Har du helt glemt av at du står koblet til og stasjonen er full, kan du med andre ord ryke på 600 kroner per time (!) etter at du har ladet ferdig. Du får riktignok varsling fra Tesla-appen både når batteriet nærmer seg fullt og når det er fulladet.

– Vi understreker at dette bare er innført for å øke kundenes trivsel, og vi har ikke noe ønske om å tjene penger på dette, heter det seg i en uttalelse på Teslas nettsider.

PS! Frem til 1. juli opererte også Kople med en sperreavgift, der det kostet én krone per minutt når du hadde ladet i 45 minutter, men dette er per nå ikke gjeldende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.