Bli medlem av Elbil24 PRO i dag, og få tilgang til alle de viktigste sakene og en rekke gode medlemstilbud!
(Elbil24): Det siste halvåret har strømprisene ligget på et nivå vi aldri tidligere har sett i Norge, og det er lite som tyder på at strømmen blir særlig billigere i tiden som kommer. Samtidig får vi stadig flere strømforbrukere i en moderne husholdning, ikke minst har salget av elbiler eksplodert de siste årene.
Høyt forbruk skaper utfordringer
Dessuten deler mange av oss en del vaner som oftere og oftere skaper utfordringer for strømnettet. Vi står for eksempel opp omtrent samtidig, dusjer samtidig, lager middag samtidig og lader elbilene våre samtidig.
Dette er en av årsakene til at strømprisen, på tidspunktene med høyest belastning i strømnettet denne vinteren, har ligget på over åtte kroner pr kilowattime i Sør-Norge.
Høy strømpris blir i så måte et virkemiddel for å få ned forbruket, for å unngå overbelastning og samtidig å redusere behovet for kostbare utbygginger av kapasiteten - som igjen kan føre til enda høyere strømpriser.

Har økt støtten - forventer mangedobling
V2G som en del av løsningen
Men det finnes heldigvis smidigere insentiver enn å svinge pris-pisken. En av dem innebærer at den overførte energien kan føres tilbake til strømnettet når belastningen i nettet er størst.
Vehicle to grid (V2G) er en slik løsning. Her fungerer den store batteripakken i elbilen i praksis som en gigantisk powerbank for strømnettet.
Grunntanken bak V2G er at batteripakken kan lades når belastningen i nettet og strømprisene er lavest, og føre strøm tilbake til strømnettet når belastningen i nettet er størst. På den måten bidrar elbilen til å jevne ut belastningen i nettet og redusere strømtoppene.
Fortsetter etter videoen
- Batteriene må inn
I Norge skjer størstedelen av strømproduksjonen gjennom vannkraft, som gir en temmelig forutsigbar energiproduksjon. Slik er det ikke med annen fornybar energi som vind- og solkraft, og i markeder der mye av kraftproduksjonen er uforutsigbar, har powerbank-tankegangen fått særlig stor oppmerksomhet.
Som i Utrecht i Nederland. I landets fjerde største by har allerede 24 prosent av alle boligene solcellepaneler på taket, og byen er den første i verden som tar i bruk V2G-teknikken.
Elbil24 var til stede under den høytidelige oppstarten av løsningen, som har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom myndighetene i byen, bildelingsselskapet We Drive Solar og Hyundai, blant andre.
Fra scenen holdt blant annet Hyundais europasjef Michael Cole, We Drive Solar-sjef Robin Berg og nederlands miljøvernminister Vivianne Heijnen innlegg om prosjektets betydning.
- Vi kan ikke bestemme når solen skal skinne og vinden skal blåse. Derfor må mellomlagring av energi i batterier inn i kretsløpet, sa We Drive Solar-sjef Robin Berg fra scenen.

Pilotprosjekt med Hyundai Ioniq 5
I første omgang er det snakk om et pilotprosjekt som inkluderer 25 eksemplarer av Hyundai Ioniq 5, som inngår i flåten til bildelingsselskapet. Bilene lades ved hjelp av solenergi på dagtid og med vindkraft på natten, og strømmen er derfor helt grønn.
Og i byen står rundt 1000 offentlige V2G-kompatible ladere klare til bruk. Disse laderne støtter overføring av strøm begge veier, og kan altså låne strøm fra bilene når det forbrukes mest strøm i nettet.
Valget av Ioniq 5 var ikke tilfeldig. Dette er en av svært få biler som støtter toveis-strømoverføring i dag, men i utgangspunktet kun V2L - Vehicle to load - som betyr at alt fra PC-er til hybelkomfyrer kan få strøm via en adapter som kobles til ladeporten.
De 25 bilene i pilotprosjektet er derfor utstyrt med en utvidet programvare som sørger for V2G-støtte, og som sørger for å balansere effekten inn og ut på best mulig måte. Man skal for eksempel aldri oppleve å komme tilbake til en bil som er helt utladet. Effekten tilbake til nettet er samtidig begrenset til 5 kW.
Og går pilotprosjektet med We Drive Solar som forventet, skal flåten utvides til å omfatte 100 biler i løpet av året, får Elbil24 opplyst.
Det kreves imidlertid mange flere biler dersom V2G virkelig skal gjøre en forskjell. Ved Universitetet i Utrecht har forskere regnet seg fram til at 10.000 V2G-elbiler vil være tilstrekkelig til å balansere ut hele byens elektrisitetsbehov. Det er mange biler, men fortsatt kun 10 prosent av den totale bilparken i byen, ifølge Charged.

Har du elbil fra 2017 eller 2018, bør du snart ta grep
Venter på bilbransjen
- Utrecht skal bli størst på toveis-lading i verden. Nå venter vi bare på bilindustrien, sier Robin Berg.
Han legger imidlertid ikke skjul på at det samtidig er mange ubesvarte spørsmål som må besvares før V2G kan rulles ut i stor skala, ikke minst hva angår priser og avgifter. Her må også myndigheter og netteiere på banen.
Og når det gjelder bilbransjen, har kanskje Hyundai kommet lengst på V2G til nå, men flere andre produsenter har også V2G på agendaen, deriblant Volkswagen, Fiat og Renault. Kia EV6, Mercedes-Benz EQE, EQS og MG Marvel R er andre aktuelle modeller på markedet som allerede støtter V2L.
Fra Hyundai får vi opplyst at det foreløpig ikke er aktuelt å implementere V2G-programvaren som standard i Ioniq 5, men at pilotprosjektet vil gi nyttig innsikt og læring før en fremtidig implementering av slik støtte i elbiler fra selskapet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.