Kollektivtransport

Elbussene i Bergen trenger ikke å stoppe for å lade

Nylig ble ti nye av disse spesielle bussene satt i trafikk i byen. Systemet er helt unikt i norsk sammenheng.

HELT NY: De nye trolleybussene i Bergen er ikke avhengig av å kontakt med ledningene til enhver tid. Det gjør dem langt mer fleksible enn de gamle bussene, som måtte være tilkoblet hele tiden under kjøring. Foto: Skyss
HELT NY: De nye trolleybussene i Bergen er ikke avhengig av å kontakt med ledningene til enhver tid. Det gjør dem langt mer fleksible enn de gamle bussene, som måtte være tilkoblet hele tiden under kjøring. Foto: Skyss Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Visste du at Bergen har hatt elektriske busser i over 70 år? Vi snakker om fenomenet trolleybuss, der strømmen som driver bussene hentes fra kontaktledninger som henger over veibanen, omtrent som for trikken i hovedstaden.

Men trolleybussen trenger ingen skinner og ruller nærmest lydløst gjennom sentrumsgatene på sine gummihjul, i motsetning til sin relativt bråkete trikke-slektning.

STRØMLEDNINGER: En klassisk bergensk trolley-leddbuss får strømmen fra kontaktledninger over veibanen. Foto: Alasdair McLellan
STRØMLEDNINGER: En klassisk bergensk trolley-leddbuss får strømmen fra kontaktledninger over veibanen. Foto: Alasdair McLellan Vis mer

Bergen alene igjen

For det var faktisk slik trolley-eventyret i Bergen startet, som en skinneløs erstatter til datidens trikker i byen. Og Bergen var ikke eneste byen som prøvde ut teknologien, Drammen var aller først ute, og det skjedde allerede i 1909. Oslo fikk sin første trolleybuss i 1940, Stavanger i 1947, før Bergen kom på banen i 1950 med sin første linje.

Det gikk imidlertid nedenom og hjem med trolleysatsingen i alle byene, med unntak av annerledes-byen Bergen. Til tross for høye investeringskostnader og dyrere busser enn tilsvarende med diesel-motor, har det vært liv laga for trolleybussene her. Årsakene er flere, men både velegnet geografi og godt passasjergrunnlag har spilt viktige roller for at trolley-konseptet har overlevd nettopp her.

Helt nye trolleybusser på plass

Og takket være økt fokus på miljøvennlig transport, fortsetter satsingen på denne transportmetoden nå med uforminsket kraft i Norges nest største by.

Før jul ble ti flunkende nye, 18 meter lange trolleybusser satt i trafikk i byen. De ble kjøpt inn av Keolis Norge fra polske Solaris, som har 20 års erfaring med produksjon av trolleybusser.

En spesiell egenskap ved disse bussene er at de ikke er avhengige av kontakt med strømledningene til enhver tid. Faktisk kan de kjøre minst 11 kilometer på ren batteridrift, takket være en batteripakke om bord på 55 kWh.

Det gjør bussene langt mer fleksible. Til sommeren utvides området de dekker til også å omfatte Laksevåg, og over Puddefjordsbroen kjører bussene på batteri.

- Dermed er det plutselig blitt mulig å kjøre trolleybuss gjennom tre bydeler, sier pressekontakt i Skyss, Ingrid Dreyer, til Elbil24.

TROLLEYBYEN: Ingrid Dreyer i Skyss har stor tro på trolley-konseptet i tiden som kommer. Foto: Skyss
TROLLEYBYEN: Ingrid Dreyer i Skyss har stor tro på trolley-konseptet i tiden som kommer. Foto: Skyss Vis mer

Spesielt velegnet strekning

Hva er de åpenbare fordelene i forhold til andre driftsmetoder?

- Trolleybatteriteknologi gir mulighet til å lade batteriene underveis, noe som krever mindre og lettere batteripakker som samtidig kan drive større busser, og som da ikke behøver å lades på endeholdeplass, sier hun.

Det er spesielt viktig på den nye strekningen.

- Den nye linje 6 vil kjøre på en passasjertung trasé der det trengs leddbusser med høy passasjerkapasitet. Samtidig gjør batteriløsningen at bussene kan kjøre gjennom Bergens middelaldersentrum og over Puddefjordsbroen uten kontaktledningsnett. Denne kombinasjonen er derfor spesielt velegnet her, sier Dreyer.

Mange europeiske byer satser

Hun sier at selv om Bergen er eneste som har trolleybuss i Norge, er situasjonen en helt annen andre steder i Europa.

- Med økt satsing på elektrisk transport er det nå mange som satser stort på ny trolleybatteriteknologi. Slike busser med underveislading finnes i mange byer allerede, blant annet i Landskrona i Sverige, Zürich og Bern i Sveits og Esslingen i Tyskland. Sveits, Frankrike, Østerrike, Italia, Polen, Tsjekkia og Mexico er blant landene som har betydelige planer om fornyelse, sier hun.

Med nytt ledningsnett og nye busser på plass, har Dreyer stor tro på at trolleybussene har en lys fremtid i Vestlandets hovedstad, på strekninger der teknologien er spesielt godt egnet - som på den nevnte linje 6.

På andre traséer er andre, elektriske drivlinjer bedre egnet. Samtidig med de nye trolleybussene, ble nemlig hele 102 helelektriske busser satt i drift i byen i desember.

Dermed er en fjerdedel av byens busser blitt elektriske.

Og de andre storbyene i Norge henger med. Trondheim var først ute med elbuss i stor skala, med 40 busser i drift allerede i 2019. Og fra januar 2022 vil 109 nye elbusser være i drift i Oslo. Da vil 40 prosent av bybussene i hovedstaden være elektriske.

Og det er her målsetningene er aller mest ambisiøse: Byrådet har nemlig et mål om at Oslo skal være verdens første utslippsfrie hovedstad i 2030.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.