Slik hurtiglader du en elbil:

Hvordan bruke en hurtiglader uten å bli stressa

Noen veldig enkle knep gjør livet langt enklere.

Treningsrunde: Ta med ladebrikken og test ut noen ladestasjoner før du drar på langtur. Fotomontasje: Øivind Lie-Jacobsen
Treningsrunde: Ta med ladebrikken og test ut noen ladestasjoner før du drar på langtur. Fotomontasje: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til våre beste saker, og en rekke lønnsomme medlemsfordeler.

(Elbil24:) Som nybakt eier av elbil dukker det opp mange spørsmål og utfordringer. Den første store testen får mange når de skal ut og lade på en av disse fremmede ladestasjonene som har poppet opp.

Test ut hurtiglading i ro og mak før du skal ut på langtur, ikke når behovet er aller størst.

Det er elbilforeningens råd til deg som er fersk elbilist. Fremgangsmåten er ulik på de forskjellige laderne. Derfor er det også lurt å besøke forskjellige ladesteder.

Hvilken lader

Grunnregelen er at du kan lade på alle hurtigladere. Unntaket er Teslas eget ladenettverk. Der er det kun de med Tesla som kan lade.

Selv om du kan lade stort sett over alt, er det likevel lurt å ta ett hensyn:

- Unngå en hurtiglader som tilbyr høyere ladeeffekt enn bilen din kan ta imot; de er som regel dyrere å bruke, forklarer Ståle Frydenlund. Han er elbilekspert og testansvarlig i Elbilforeningen.

Riktig kontakt

På hurtigladeren henger det som regel to kabler med hver sin type kontakt. Grunnen er at det finnes to ladesystemer: Chademo og CCS. Det vanligste er CCS. Likevel er det ingen fare for å gjøre noe dumt, da det bare er den ene kontakten som passer i bilen. Husk også at på noen steder er ladekabelen ganske kort. Ta en ekstra sjekk på hvor ladeporten på bilen er, og parker slik at du får koblet til kabelen uten at den blir stram og trekker unødig mye i kontakten.

Kontakter: Vanligvis henger det to typer kontakter på hurtigladeren: ccs og chademo. Foto: Produsenten
Kontakter: Vanligvis henger det to typer kontakter på hurtigladeren: ccs og chademo. Foto: Produsenten Vis mer

Betaling

Du kan betale på flere måter: Ladebrikke, app for det respektive ladeselskapet, eller sms. Betalingsinformasjon - som eksempelvis registrert betalingskortkort, eller fakturaadresse - må være i orden før du kan lade.

- Det er her det oppstår mest trøbbel, kan Jacob Myrer hos kundetjenesten i Fortum forklare.

- Når kundene ringer til oss har de som regel gjort alt riktig, men så stopper det opp fordi den betalingsmetoden de har valgt ikke er aktiv.

Myrers enkle tips er å bruke brikke eller app, og sjekke at betalingsmetoden er koblet mot brikken eller appen.

- Elbilforeningen har en egen brikke som kan legges inn hos de fleste ladeleverandører, da forholder du deg kun til en brikke. Ellers har hver ladeleverandør sin egen app eller ladebrikke som kan brukes.

Her bør du skaffe deg abonnement:

Når du har prøvd alt

Husk at det også står et telefonnummer på laderen som du kan ringe om det oppstår problemer. Nummeret er der for å brukes.

En anen metode er å spørre en av de andre som står og lader.

- Min er faring er at folk med elbil er mer enn villige til å hjelpe om det oppstår problemer, avslutter Myrer.

Hva er hurtiglading?

På strømnettet er det vekselstrøm, mens batteriet skal ha likestrøm. Det er laderen som omformer vekselstrømmen fra strømnettet til likestrømmen som skal inn på batteriet. Bilen har en egen ombordlader, men siden det er begrenset med plass, takler den også relativt lav effekt. Samtidig ville en kraftig ombordlader økt kostnadene.

For å lade hurtig med høy effekt må det brukes en lader som er utenfor bilen - en kraftig hurtiglader som omformer den den likestrømmen batteriet er i stand til å ta imot.

Derfor lades det på vekselsstrøm (AC) når effekten er lav, og på likestrøm (DC) når det hurtiglades på høy effekt.

Hurtiglading: Normalt går strømmen via bilens egen lader. Når det hurtiglades kjøres strømmen rett i batteriet. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen
Hurtiglading: Normalt går strømmen via bilens egen lader. Når det hurtiglades kjøres strømmen rett i batteriet. Illustrasjon: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer