Når det gjelder lading av elbilen, er hjemmet absolutt å foretrekke rent økonomisk. Beregninger viser at vi betaler ca 1 krone per kWt. Dette tilsvarer, i følge NAF, at vi betaler i gjennomsnitt 2 kroner for mila vi kjører i en vanlig elbil, litt avhengig av årstid og kjørestil.
Men hva om man ikke har mulighet til å lade hjemme, eller er på tur der batteriet ikke holder hele distansen?
Løsningen er naturligvis å lade underveis med semihurtigladere, hurtigladere og lynladere, litt avhengig av hva slags bil man har.
Dette er sjelden gratis for de raskeste løsningene, og for de tregeste kan reglene variere fra by til by.

Vil firedoble elbil-ladere innen 2020
Kommunale ladeplasser
Det fleste kommuner har sine egne ladeplasser, men det varierer veldig hva prisen er for de ulike. I Oslo er det eksempelvis foreløpig gratis, selv om byrådet har foreslått en endring på det nå.
Mens man i noen byer lader gratis, men betaler for parkering, har andre byer motsatt ordning. For å få oversikt over reglene på de ulike stedene, bør du gå inn på kommunen du skal lade bil i.
Lademulighetene på kommunale ladeplasser er som oftest i form av sakteladere. Altså lading med vanlig stikkontakt i en ladestolpe, som gir en effekt på 2,3 kW.
Men det finnes også andre muligheter.
Offentlig ladeplasser
Med offentlige ladeplasser menes det parkeringsplasser der det også er ladepunkter. Dette kan være plasser der hvem som helst kan lade, eller plasser som fordrer at du besøker stedet som har ladeplassen, for eksempel et kjøpesenter, eller en offentlig institusjon.

Den beste ladingen skjer hjemme
Det finnes både semihurtig- og hurtigladepunkter på disse stedene. Forskjellen er hvor mye effekt de kan levere, altså hvor raskt de lader opp bilen.
Per i dag er det i stor grad Grønn kontakt, BKK og Fortum som har disse ladepunktene. Det europeiske selskapet Ionity er også på trappene med sine lynladere, og de første har åpnet nå i høst.
Prisene kan variere både på bakgrunn av leverandør og ladehastighet. De fleste lar deg betale med en ladebrikke, gjennom app på mobilen eller via SMS. Merk at de ulike selskapene har ulike apper.

NAF vil ha nye regler for borettslag
Fortum:
Fortum Charge & Drive er per i dag landets største leverandør av elbil-ladere. De har omlag 1300 ladere i Norge, hvorav 500 av disse er hurtigladere.
Semihurtig lading:
- 1 krone per minutt.
Hurtiglading:
- 2,5 - 4 kroner per minutt hvis du betaler med ladebrikke eller app.
- 3-5 kroner per minutt dersom du betaler med SMS.
Grønn kontakt:
Grønn kontakt har i overkant av 180 ladestasjoner rundt om i landet, både semihurtig- og hurtigladere.
Semihurtiglading:
- 0,75 kroner per minutt, for hvert påbegynte kvarter - dersom du betaler med ladebrikke.
- 1 krone per minutt, for hvert påbegynte kvarter hvis du betaler med SMS.
Hurtiglading:
- 2,50 kroner per minutt hvis du betaler med ladebrikke eller app.
- 4 kroner per minutt hvis du betaler med SMS.
Hurtiglading med høyere effekt:
- 3,50 kroner per minutt hvis du betaler med ladebrikke eller app.
- 4,50 kroner per minutt . hvis du betaler med SMS.
Grønn kontakt tilbyr rabatter på 10–40%, basert på hvor mye du har ladet for per måned.
BKK/LYSE:
BKK og datterselskapet Lyse har i overkant av 40 ladestasjoner, stort sett sentrert rundt Bergen, Stavanger, og Oslo, men de har også noen i Trøndelag.
Semihurtiglading:
- 1 kr pr.minutt.
Hurtiglading:
- Kostnaden er 2,50 kr pr.minutt.
Tesla Supercharger:

Får vi endelig oppgitt riktig forbruk og rekkevidde?
Tesla har et lynlade-nettverk som kun passer til egne biler. Disse har vært de raskeste laderne på markedet til nå, med sine 120 kW, men Ionity skal har nå satt opp de første lynladerne i landet, og flere kommer fortløpende. Disse har en øvre effekt på 350 kW, mer enn noen bil per i dag er i stand til å utnytte.
På biler levert før 1. januar 2018 følger det med gratis lading på Tesla sine biler. På biler levert etter denne datoen er 400 kWt inkludert i ladeprisen. Lader du utover dette må du betale en sum per lading, enten via appen, eller brukeren din på Tesla.
- Kr 1,40 per kWh etter at årlig 400 kWh gratis Supercharger-kreditt er brukt opp.
Husk kabel
Husk at på semihurtigladere må du selv ha en ladekabel for å koble bilen til ladestasjonen. På hurtigladere og Teslas lynlader sitter ladekabelen fast i ladestasjonen, som på en vanlig bensin- eller dieselpumpe.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.