(Elbil24): I går kom nyheten om at den siste av de store ladeoperatørene, Eviny (tidligere BKK), endelig har besluttet å slutte å ta betalt for hvert minutt man står tilkoblet hurtigladeren.
Det var ikke et minutt for tidlig.
Alle som har prøvd hurtiglading noen ganger, vet at ladehastigheten kan variere noe enormt. Noen ganger kan minuttprising best sammenlignes med ran på høylys dag.
Fra nå av, eller «så snart som mulig», skal du heller betale for hver overførte kilowattime til batteriet, også hos Mer og Eviny. Og endelig blir elbilhverdagen enklere for folk, sier NAF i en kommentar. En stor seier for forbrukerne, sier de.
Jeg vil heller kalle det en god start. For dette er en bransje med løsninger som fortsatt spriker i så mange retninger, at det nesten grenser til det tragikomiske.

Nylig gjennomførte vi i Elbil24 en prissammenligning av ladepriser hos sju av de største ladeselskapene. Målet var å lage en tabell som skulle gjøre det enkelt for leseren å se hvor det var billigst å lade.
Vi endte til slutt opp med én tabell for hver aktør.

NÅ: Inntil 30 prosent dyrere å hurtiglade
Årsaken? Det er fortsatt så mange ulike effekt-, pris- og abonnementsmodeller og andre løsninger ute og går, at det er vrient å sammenligne aktørene direkte mot hverandre. Det er ikke som med bensin og diesel, for å si det forsiktig.
La meg ta noen eksempler.
Vi kan begynne med to ord du må lære deg, jo tidligere - desto bedre: «Maks ladeeffekt». Prisene varierer nemlig svært mye, avhengig av om du plugger bilen i en såkalt normallader, hurtiglader eller lynlader, viser vår gjennomgang.
Som du kanskje har skjønt, har dette noe å gjøre med hvor raskt det går å lade elbilen din. Men velger du en lynlader, vil du måtte betale vesentlig mye mer pr overført kWh enn på en normallader. Forhåpentligvis vil det gå også mye raskere, men det finnes ingen garanti for det. For det første må bilen i utgangspunkt støtte høyere ladeeffekter, for det andre kan lynlading gå siruptregt - for eksempel om batteriet er kaldt etter en natt ute i minusgrader.
Og hvor finner man egentlig prisene pr kilowattime? Burde de ikke stå med klare, lysende tall på en høy stolpe ved innkjøringen til ladestasjonene? Å grave dypt i en app eller nettside for å finne prisene er ikke akkurat konkurransefremmende!

Dette kan bli fremtiden for ladestasjonene
Og så: Når du endelig har funnet ut hva bilen din takler av effekter og har valgt deg en ladestolpe, må du finne ut hvordan akkurat denne fungerer. Ja, for her er det selvsagt store forskjeller fra ladestasjon til ladesjon. Noen stolper har dessuten så kort ledning at du kanskje må rygge inntil for å komme nært nok. Eller kanskje du må stå på tvers, og gjøre det ekstra vanskelig for andre ladende.
Avhengig av hvor bilen din har ladeluka, naturligvis. Her er det bare én ting som er temmelig sikkert, og det er at du neppe finner den bak høyre bakdør, der drivstoffluka på de fleste fossilbiler som er produsert i Europa de siste tiåerene befinner seg.
Når du endelig er tilkoblet, er det tid for å dra kort og taste kode, tenker du sikkert. Men den gang ei. Ingen av de store ladeselskapene støtter kortbetaling, og har heller ikke særlig lyst til å innføre det. Gammeldags, sier de.
Sannheten er at de heller ønsker at du skal registrere deg som kunde og betale gjennom deres egen app. Noen gir deg riktignok muligheten til å være en såkalt «drop in-kunde». Førstnevnte gir deg imidlertid de beste prisene, men disse varierer med hva som er maks ladeeffekt fra stolpen og hvem som drifter ladestasjonen. Blant annet.
Hver aktør har sin egen app, i tillegg finnes tredjeparts-apper som byr på andre brukeropplevelser og - du gjettet det sikkert - andre priser.
Og trodde du minuttprising snart var historie? Ikke helt. Enkelte aktører byr nemlig på straffeavgift pr minutt hvis du blir stående tilkoblet «for lenge». Også her må du vite hva du begir deg ut på før du kobler til - ellers kan sluttregningen bli ekstra ubehagelig.

Nettopp fått elbil? Her er alt du må vite om hjemmelading
For endelig å si noe enkelt: Slik kan det gå når man overlater til aktørene i i et marked til selv å bestemme hvordan ting skal fungere.
Prising pr kilowattime er definitivt noe du og jeg skal være glade for, men fortsatt er dette en bransje som framstår like ryddig som gutterommene på leirskolen etter at alle lærerne har gått til sengs.
Elbil24 støtter Elbilforeningens krav om at kort- eller mobilbetaling (tæpping) må inn som betalingsalternativ, som et naturlig neste steg i «temmingen» av ladebransjen. I tillegg mener vi at prisene må bli like tydelige på ladestasjonene, som de har vært på bensinstasjoner i mange tiår.
I tillegg bør det også stilles noen nye krav til bilprodusentene. En enkel ting som at det opplyses på innsiden av ladeluka hvilke ladeeffekter som støttes, ville være en god start.
Og så får vi håpe og tro at ladeffekter og hastigheter, på et tidspunkt om ikke så altfor mange år, vil være noe vi ikke behøver å forholde oss til i det hele tatt.
Men lenge før den tid bør uoversiktlige ladepriser, modeller og løsninger for lengst være døde og begravet.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.