Lading på ferie

Ladekø: Disse påskedagene blir verst

Her er dagene – og tidene – du bør unngå å hurtiglade.

MANGE OM BEINET: Ladestasjoner på veiene brukes langt mer i påska. Foto: Bjørn Eirik Loftås
MANGE OM BEINET: Ladestasjoner på veiene brukes langt mer i påska. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Påskeferien er rett rundt hjørnet, og mange har planer om å tilbringe den i Norge.

I en nylig undersøkelse fra Respons på vegne av Fremtind, svarte 36 prosent, eller da omtrent 1,5 millioner nordmenn om vi regner om, at de hadde planer om å tilbringe påska på sin egen eller andres hytte.

Det betyr med andre ord at vi må forvente mange biler på veiene, og kanskje ekstra mange elbiler etter at det rett før jul ble satt registreringsrekord.

Men hvilke dager blir det mest trafikk, og dermed ekstra trykk på hurtig- og lynladere rundtom? Det bør ladeappen Elton ha godt datagrunnlag for å svare på.

Jan H. Ihle fra Ionity gir tips til hvordan du skal få en best mulig opplevelse ved lynlading. Vis mer

Mest trykk onsdag og søndag

– Onsdagen har 104 prosent (over dobbelt så mange) flere lynladesesjoner på de mest brukte lynladerne enn en gjennomsnittsdag fra uken før, forklarer Jørgen Elton Nilsen, daglig leder i Elton.

Jørgen Elton Nilsen er daglig leder i Elton. Foto: Elton
Jørgen Elton Nilsen er daglig leder i Elton. Foto: Elton Vis mer

Elton har samlet data fra lading utført i påska 2022 for å finne ut når det kan være mest og minst hensiktsmessig å kjøre med tanke på ladekøer. For hver dag i fjorårets påskeferie har de regnet ut hvor mye mer – eller mindre – ladestasjonene brukes kontra en gjennomsnittlig dag to uker før samme påske.

Særlig er det to dager som utpeker seg: onsdag i påskeuka og 1. påskedag. Dagen før skjærtorsdag utføres det 104 prosent flere ladesesjoner enn vanlig, mens det på 1. påskedag lades 93 prosent mer.

Slik ser påsken ut dag for dag fra Eltons statistikk. Merk at hver dag er sammenlignet med en gjennomsnittlig, tilsvarende ukedag. Grafikk: Elton
Slik ser påsken ut dag for dag fra Eltons statistikk. Merk at hver dag er sammenlignet med en gjennomsnittlig, tilsvarende ukedag. Grafikk: Elton Vis mer

Kanskje noe overraskende er at det bare er en 11 prosent økning på 2. påskedag kontra en vanlig mandag, så fra Eltons statistikk er det åpenbart at det kan lønne seg å dra hjem igjen enten på påskeaften eller 2. påskedag om man vil slippe ladekøer.

Som du ser er det også mange som «tjuvstarter» påskeferien ved å kjøre på tirsdag. Faktisk er det en mer populær avreisedag enn skjærtorsdag.

Tidspunktet avgjør også

Fra Eltons tallmateriale ser det ut til at det særlig er nettopp fra tirsdag-torsdag av at flere drar på påskeferie, og at palmesøndag/mandag er dagene du bør sikte på om du ikke får dratt før palmehelgen.

Basert på de 10 mest brukte lynladestasjonene på vei til populære hyttedestinasjoner er det spesielt fra 16–20 det er ekstra mange som lader på tirsdagen før skjærtorsdag. Det vil da typisk være dem som drar hjemmefra til lunsj/tidlig ettermiddag.

Onsdagen er det høyt trykk hele dagen. Tidsrommet 14-16 har mest ladetrafikk, men den er over det dobbelte av normalen helt fra klokka 10 på formiddagen til 20 på kvelden:

Dagen før skjærtorsdag er det bra trykk på lynladerne fra tidlig morgen. Grafikk: Elton
Dagen før skjærtorsdag er det bra trykk på lynladerne fra tidlig morgen. Grafikk: Elton Vis mer

Også på skjærtorsdag ser Elton at det lades mer enn det dobbelte av en vanlig torsdag helt fra klokka 12 og til 22.

Elton tipser samtidig om at du ofte kan gjøre lurt i å bruke deres app for å finne hvilke ladestasjoner det er lite trafikk på. Ofte kan du spare mye tid i ladekø om du er villig til å kjøre noen kilometer ekstra og da finne ladere som ikke ligger langs de store hovedveiene.

Da bør du reise

Oppsummert var dette dagene og tidspunktene med minst trafikk på ladestasjonene i påskeuka i fjor:

  • Tirsdag fra morgen til klokka 16, samt etter 20
  • Onsdag før klokka 10 og etter 20
  • Skjærtorsdag før klokka 12 og etter 22

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.