Okkupering av ladeplasser:

Lar seg irritere: - Et stadig problem

Men det finnes løsninger for å demme opp for okkuperte ladeplasser.

KAN STRAFFES: Okkupering av ladeplasser kan i verste fall føre til bøter eller borttauing. Foto: Fortum.
KAN STRAFFES: Okkupering av ladeplasser kan i verste fall føre til bøter eller borttauing. Foto: Fortum. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

(Elbil24): Å stå i ladekø på hurtigladestasjoner er noe av det kjedeligste med å være elbileier. Og svært mange av oss opplever det.

Ifølge Norsk Elbilforening benytter 64 prosent av de spurte seg jevnlig av hurtigladere. Hele 86 prosent av disse har opplevd å stå i ladekø.

Men det som kanskje er enda mer irriterende er å komme til en hurtigladestasjon hvor ladeplassen er okkupert av biler som ikke lader.

Charger Hogging og ICE'ing

Charger Hogging og ICE'ing er to begreper som blir mer og mer utbredt. Begrepene viser til elbiler eller fossilbiler som står parkert på ladeplasser, og derfor hindrer andre fra å bruke dem.

Og hva gjør man egentlig dersom man møter på disse situasjonene, kan man få flyttet bilene på noen måte? Vi spurte ladeleverandørene.

Fortum Charge and Drive er Norges største leverandør av hurtigladere.

Ole Gudbrand Hempel er Head of Public Charging Service i Fortum Charge and Drive Norge. Han sier at ICE'ing ikke er veldig vanlig på deres ladere.

- På hurtigladere er det veldig sjeldent, i alle fall i lengre perioder. Det hender vi får meldinger om biler som rett og slett har feilparkert.

- På normalladere er det kanskje mer vanlig, men der er det ikke like kritisk. Her kan man også trekke en litt lengre ladekabel, så da er det mulig å lade selv om det står en bil i veien.

Hempel forteller at det oftere skjer at ferdigladede biler står og tar opp en ladeplass, såkalt Charger Hogging.

- Det skjer, men ikke så ofte. Og man bør kunne forvente at folk ikke går fra bilen sin, uten å flytte den når den er ladet ferdig.

Kan taue bilen

Dersom man kommer til en lader som er okkupert av en ferdigladet elbil eller en fossilbil, har man flere alternativer, forteller Hempel.

- Er det en fossilbil så kan du kontakte oss i Fortum. Vi har rett, i henhold til parkeringsloven, til å fjerne biler dersom de står til hinder for ladepumpene. Vi vil da prøve å kontakte eieren én gang, før vi vil vurdere å taue bort bilen på eiers regning.

Hempel understreker at de per dags dato aldri har tauet bort en bil, men sier de har vært nære på flere ganger.

Når det gjelder elbiler tilkoblet ladepumpen, så kan Fortum se i sine systemer om det er en pågående lading, og det vil også stå på skjermen på selve laderen.

- Er det en ferdigladet bil, så vil jeg oppfordre til å søke opp eier, og forsøke å kontakte han selv først. Ofte har folk bare glemt seg bort, og flytter bilen. Har du ikke hell med dette, så kan du kontakte oss, så løser vi det.

Hempels tips til lading:

  • Vær obs på at det koster per minutt å lade, så ikke lad mer enn du må.
  • Vær obs på køsituasjonen.
  • Se om det er andre ledige ladestasjoner i nærheten, så du slipper kø.
  • Hurtiglader er ikke en parkeringsplass, så vær obs på når bilen er ferdigladet og flytt den.

Mangel på kunnskap

Også hos Grønn kontakt er såkalt ICE’ing et sjeldent problem, forteller daglig leder Ole Henrik Hannisdahl.

- Vår oppfatning er at folk flest skjønner at elbilplasser er for elbiler. Litt på samme måte som man ikke ville parkert på en handikapp-plass uten å trenge plassen.

Det skjer imidlertid at elbiler står på hurtigladeplasser utover endt ladetid.

- Det skjer ja, og i tilfeller hvor man opplever dette og har behov for laderen så kan man ta kontakt med eieren selv, eller ringe oss.

Grønn kontakt vil da prøve å kontakte eieren.

- De aller fleste flytter bilen raskt når de får en henvendelse, men dersom de ikke gjør det, så har vi mulighet til å taue bilen på eiers regning. Foreløpig har vi ikke hatt behov for å ta det steget.

Hannisdahl tror biler som står på plasser over tiden, gjør det som et reultat av manglende kunnskap.

- Hver måned er det over 4000 elbilister som skal bruke hurtigladere for første gang. Det tar litt tid å lære seg forskjellene mellom hurtigladere og normalladere, og de aller fleste som okkuperer en ladeplass gjør det som følge av manglende kunnskap.

Innførte sperreavgift

Tesla har egne supercharger-stasjoner, og fikk en periode stadig henvendelser fra frustrerte kunder som stod og ventet på eiere av fulladede biler.

Derfor innførte de en sperreavgift for å få bukt med problemet.

Kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland sier at okkupering av ladere med ferdigladede biler ikke er et stort problem hos de i dag.

- Vi har gjennomført tiltak spesifikt for å hindre at biler blir stående på en plass utover ladetiden. En sperreavgift påløper etter at bilen har nådd ladegrensen i bilen, med litt ulike takster avhengig av hvor full ladestasjonen er.

Sperreavgiften er 4,05 kroner per minutt dersom ladestasjonen er mer enn halvfull, og øker til 8,10 kroner per minutt dersom hele stasjonen er full.

Det at bensin- og dieselbiler sperrer for en lader, sier Roland at er veldig sjeldent. Skulle dette skjedd, så er det opp til grunneier å gjøre tiltak.

Men skulle man få problemer som man ikke får løst, så kan Tesla være behjelpelige.

- Vi anbefaler alltid at man prøver å ta kontakt med bileier selv først. Dersom det er en akutt situasjon hvor man er i ferd med å gå tom for strøm, så kan man også ta kontakt med oss, og vi vil selvsagt hjelpe så godt vi kan. Men som regel løser bilistene det seg i mellom, så vi involverer oss ytterst sjelden i slike saker.

Nye regler

Leser man på ulike elbilforum, kan det se ut som Charger Hogging og ICE'ing skjer hyppigst på kommunale ladeplasser. Årsaken kan være at disse er mer spredt utover, og ikke samlet på en større stasjon.

Ifølge Sture Portvik, Elbilansvarlig i Bymiljøetaten i Oslo Kommune, er det sjeldent at bensin- og dieselbiler parkerer på elbilplasser. De får imidlertid stadig henvendelser fra oppgitte kunder som opplever Charger Hogging.

- Selv om kommunen har 25.000 gratis kommunale parkeringsplasser, hender det fremdeles at folk setter fra seg bilen på en ladeplass og går fra den.

Derfor innførte de fra 4. mars betaling og tidsbegrensning for lading på sine kommunale plasser, forklarer Portvik.

Blir bøtelagt

Prisen for å parkere og lade på de kommunale plassene er 10 kroner på dagtid og 5 kroner på kvelds-/nattestid (mellom klokken 20 og 09).

- Det er ikke kjempedyrt, men inntekten er heller ikke målet. Målet er at vi skal få litt mer rotasjon på ladeplassene, så flere får tilgang til dem.

På ladeplasser med høy etterspørsel har kommunen innført en begrensning på 3 timer på dagtid, men det er stadig elbilister som lar bilen stå lengre, forteller Portvik.

- På de stedene vi har satt opp skilter som informerer om denne begrensningen, vil kunder bli bøtelagt dersom de står over tiden.

Bot for å stå over tiden er på 600 kroner. Dersom en bensin- eller dieselbil skulle oppta plassen, er også denne boten på 600 kroner.

  • Denne saken har tidligere vært publisert på Elbil24.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.