Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Tom for strøm, en ikke sjelden situasjon for oss med elbiler. Men fakta er at strømtom for oss elbilister ikke er det samme som fossil-folket tror - at driftsbatteriet er dødt.
Nei da, om du snakker med en av de mange bergningssjåfører, så får du sannheten. De fleste elbiler som går tom for strøm står der med flatt 12-volts batteri, for også elbiler har et sånt «start-batteri» som alle bensin- og dieselbiler har hatt siden tidlig morgen.

10 modeller testet: Disse er raskest fra 0-100 km/t
Ettersom elbiler ikke har en stor starter som skal dras rundt – også når det er grisekaldt – så er det ikke behov for et stort 12-volts batteri. Det er jo bare en liten datamaskin som skal startes opp, og etter dette tar høyspenningsbatteriet over.
Men det lille startbatteriet kan ofte skape trøbbel, for elbilene blir dermed svært sårbare dersom et eller annet som trekker strøm blir stående på. Det lille batteriet går fort tomt.
Et eksempel: Et redaksjonsmedlem har en Opel Ampera-e som har parkeringslys som går på til den siden man setter blinklyshendelen, når man går fra bilen. Denne er det fort gjort å komme borti når man går ut av bilen, uten å ha det til hensikt. Resultatet er at parklyset både foran og bak blir stående på mens man er borte. Disse trekker strøm fra 12-volts batteriet, som med stor sannsynlighet er tomt når man kommer tilbake etter endt arbeidsdag.
Biler har forskjellige måter å håndtere slike situasjoner på, men i de fleste tilfeller må man enten få starthjelp av andre, eller av en bergingsbil.
Se bilder av appen:
Elbil24 har vært i samtaler med blant andre produsenten CTEK, som lager en rekke forskjellig utstyr for lading av batterier til biler, både elbiler og annet. De har også en batteribank – en powerbank – som man kan starte en vanlig fossilbil fra. Den er med andre ord så kraftig at man kan fyre opp en fossilbil med den. Derfor er den også kostbar. Vårt råd til CTEK var å lage en langt mindre versjon, men som likevel holdt til oppstart av elbilers datamaskiner. Til dette trenger man en powerbank som har langt mindre kapasitet, og som dermed ville blitt langt rimeligere i innkjøp. Flere ville rett og slett kjøpt den, og dermed vært selvberget. Så gjenstår det å se om CTEK ser behovet.
Når vi først er inne på CTEK, så har de også et smart produkt de kaller Battery Sense. Dette er en dings som man kobler mellom pluss og minus-polen på 12-volts batteriet. Denne leser til enhver tid av status på 12-volts batteriet, og gir deg så en oppdatert helsestatus på dette batteriet gjennom en app på telefonen. Dingsen og telefonen din kommuniserer via Blåtann.

– Elbilister flest er flinke
Skulle dingsen se at noe er unormalt vil du få et varsel på telefonen, og dermed redde deg unna noe som kan bli en krisesituasjon. Dessverre sitter det ingen SIM-kort i den enheten som overvåker batteriet, så du må være innenfor rekkevidden av Bluetooth for å få varslinger. Men varslingene kommer også når batteriet i seg selv begynner å bli svakt, og du får ut grafer som viser utviklingen på batteriet. Kjører du mye småturer, er det ikke sikkert batteriet får den nødvendige vedlikeholdsladingen det trenger, avhengig av bilen du har, og du kan på den måten sørge for vedlikeholdet under mer kontrollerte former enn å bli stående strømtom. De situasjonene oppstår som kjent når det passer dårligst. Bare spør bergingsmannskapet neste gang du trenger hjelp.

Avslørt: Så kraftige er de nye Tesla-laderne
Vi har nå kjørt rundt med en slik dings i en av våre biler en stund, og den fungerer som tenkt. Dessverre er den i skrivende stund gått ut av produksjon, men det er fortsatt enheter å få kjøpt på nettet. Teknologien er heller ikke avansert, og det finnes andre enheter som gjør samme jobb å få kjøpt, bare av mer ukjent fabrikat. Men, som sagt, å måle spenning er ikke en avansert oppgave, ei heller å rapportere den til en app. Det er bare sabla kjekt, så man slipper å stå strømtom. Veiledende pris på CTEK CTX er 698 kroner, men flere steder selger dem nå for 498 kroner. God tur!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.