CATL Shenxing:

Lover 40 mil på ti minutter

Kinesisk batterigigant lanserer batteri som også skal kunne lades kjapt i kuldegrader.

Lover 40 mil på ti minutter
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): CATL er den største batteriprodusenten i Kina og hadde i juli en markedsandel på 40 prosent. De er blant annet en stor leverandør til Tesla; da spesielt til bilene som produseres på fabrikken i Shanghai.

Nå har selskapet dratt duken av et nytt batteri, som skal kunne lades med voldsom effekt i forhold til batteristørrelsen.

LFP

Batteriet er døpt Shenxing og er et LFP-batteri (litium-jern-fosfat). Slike batterier har noe lavere energitetthet enn de mest brukte lithium-ion-batteriene, og er derfor tyngre og større i forhold til kapasiteten, men de er rimeligere og anses som sikrere.

Før vintersesongen er det lurt å sjekke hvordan det står til med 12 V-batteriet i bilen. Sjekk hvor enkelt det gjøres med et billig multimeter! Vis mer

De er også mer bestandige over tid – har du en bil med LFP-batteri, er det gjerne anbefalt å lade den opp til 100 prosent i hvert fall én gang i uka. På de fleste andre elbiler er det anbefalt å holde seg til 80 prosent som toppnivå og heller lade fullt i forkant av en lengre tur der du har behov for hele rekkevidden.

LFP-batterier anses også som mer miljøvennlige fordi de ikke inneholder metaller som kobolt og nikkel. I Kina er det BYD med sine Blade-batterier som er den ledende aktøren på LFP.

Svært rask lading

Shenxing har en ny grafittanode, ny elektrolyttformulering, tynnere og tryggere separator og bedre ionetransport. Batteriet har redusert varmegenerering og er utstyrt med et nytt avansert batteristyringssystem. CATL hevder at Shenxing-batteriet passer for enhver kjøretøytype.

Her ser du hvordan det fungerer når du ankommer en av Nios batteribyttestasjoner. Video: Pål Joakim Pollen Vis mer

Som overskriften antyder skal Shenxing-batteriet være i stand til å bli ladet slik at du får 40 mils rekkevidde etter 10 minutter i laderen. CATL hevder at dette er det første LFP-batteriet som støtter lading med inntil 4 C ladeeffekt.

Når man snakker om ladehastigheter er C (kapasitet per time) en ofte brukt måte å forklare det på. Dersom du lader på 1 C, vil det ta nøyaktig én time å fullade batteriet fra 0–100. 4 C (fire ganger kapasiteten på en time) tilsvarer da en ladehastighet som ville tatt deg fra 0–100 på 15 minutter, selv om det neppe er slik at denne ladehastigheten holdes helt fra tomt til fullt.

Biler som Ioniq 5 kan lade fra 10–80 prosent på 18 minutter, som da tilsvarer 2,33 C. Kommende Xpeng G9 skal klare 10–80 på 15 minutter, som tilsvarer 2,8 C – riktignok i hjemlandet med inntil 480 kW effekt. I Norge blir makseffekten noe lavere, men fortsatt på 300 kW, som er rekordhøyt.

Kjapt i kulda

Shenxing-batteriet skal kunne produseres i størrelser som vil gi inntil 700 km rekkevidde, selv om det sannsynligvis er målt etter den ganske snille CLTC-standarden de bruker i Kina. Det gjelder nok også tallet på 40 mil.

CATL hevder dessuten at det skal gå raskt for seg også i kuldegrader: 0–80 prosent på 30 minutter når der er ti kuldegrader ute.

Produksjonen av Shenxing-batteriet skal starte allerede i år, og så raskt som i første kvartal neste år vil de første bilene med dette batteriet ombord rulle ut fra fabrikkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.