Strømstøtte:

Mindre å spare på å lade smart

Den nye strømstøtteordningen følger prisene time for time. Dermed blir besparelsen ved å lade når strømmen er billigst lavere enn før.

Mange elbileiere har spart mye penger på å lade bilen når strømmen er billigst. Med den nye strømstøtten blir besparelsen kraftig redusert. Foto: Shutterstock / NTB
Mange elbileiere har spart mye penger på å lade bilen når strømmen er billigst. Med den nye strømstøtten blir besparelsen kraftig redusert. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24): Siden desember 2021 har vi hatt strømstøtteordning i Norge, etter at strømprisene på den tiden begynte å dra på noe voldsomt i forhold til tidligere priser.

Terskelen på 70 øre eks moms har vært fast hele tiden, selv om prosentsatsen staten dekker har variert noe – fra 55 prosent den første måneden, til både 80 og 90 prosent av prisen som har oversteget denne terskelen.

Fra måned til time

Fra og med denne måneden gjøres imidlertid en vesentlig endring i strømstøtteordningen. Der man før beregnet gjennomsnittlig spotpris for måneden i hver strømregion, og dermed gav en strømstøtte per brukte kilowattime basert på det, endres nå denne utregningen til å gjelde for spotprisen time for time.

Dermed blir det slutt på at differensen i strømprisen fra dyreste til billigste time blir flere kroner i løpet av et døgn. I tillegg blir det mer forutsigbart – den første uka i hver måned har det vært umulig å spå hva den endelige snittprisen (og dermed strømstøtten) vil lande på når måneden er omme.

Bruker vi august 2022 som eksempel, var strømprisen 1. august 274,69 øre på Østlandet, som jo kunne få noen og enhver til å droppe både dusj og varm middag. Men når en ny måned startet, hadde man ingen idé om hva strømstøtten ville lande på – det kom an på hvordan prisutviklingen ble resten av måneden. Fasiten for august i fjor ble at prisene klatret voldsomt senere i måneden, og strømstøtten (80%) landet på 274,29 øre. Altså betalte man i realiteten under ett øre per kWh for strømmen man brukte 1. august – som jo egentlig kostet nesten tre kroner.

Andre veien gikk det i desember. 1. desember kostet strømmen 437 øre per kWh, men den siste halvdelen av desember gikk prisen kraftig ned. Strømstøtten endte på 223,51 øre (90%), så prisen ble i realiteten over 2 kroner per kWh 1. desember etter strømstøtte. Samtidig ble strømmen i praksis gratis og vel så det i romjula. De siste dagene av 2022 var det ingen grunn til å spare på strømmen – jo mer du brukte, jo lavere ble strømregninga. 29. desember tjente du rundt 80 øre per kWh, selv etter å ha betalt nettleia. På tross av at prisene jo egentlig var høye.

Utjevner forskjellene kraftig

Ved å gi strømstøtte time for time, betyr det samtidig at prisforskjellene i løpet av et døgn blir redusert kraftig – opp til strømstøttesatsen på 90 prosent.

På dager med høye priser, der man tidligere kunne spare 20 kroner på å flytte dusjen fra morgenkvisten til timene der strømmen var rimeligst, blir det nå to kroner å spare. Det betyr selvsagt senkede skuldre i hverdagen, der mange ikke lenger trenger å følge med på variasjonene i strømprisene, men samtidig blir insentivene for å bruke strømmen når den er rimeligst kraftig redusert.

Likeledes vil fortjenesten være langt mindre ved å lade elbilen når strømprisene er lavest, slik mange elbileiere har blitt ganske flinke med etter en lang periode med høye strømpriser. I desember i fjor viste vi hvordan du bare på ett døgn kunne spare godt over 100 kroner ved å lade bilen de rimeligste timene. Med timebasert strømstøtte og 90% sats, ville besparelsen ha vært 1/10 av dette, altså en drøy tier.

Få mer ut av Elbil24!
Bli medlem og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet, følg oss på Facebook eller bli med på praten i Facebook-gruppa Elbil24 - diskusjoner.

Blant andre NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) har advart regjeringen nettopp mot dette – at husholdningenes motivasjon til å flytte strømforbruket til de billigste timene vil bli kraftig redusert. I sitt høringssvar råder NVE til ikke å legge om til timebasert strømstøtte, nettopp fordi høye priser i enkelttimer skal virke som et stimuli for at ikke alle bruker mye strøm samtidig.

I høringssvaret fra Huseierne har de kommet frem til at de som har vært flinke til å flytte på forbruket sitt ville ha endt opp med mindre strømstøtte i 2022 dersom den var timebasert.

Flere kritiske

Det er også flere nettselskap som er kritiske til ordningen, siden det medfører en del merarbeid. I høringssvaret fra Tensio heter det seg for eksempel som følger:

Hvis systemet rigges til at alle enkelttimer over 70 øre skal kompenseres vil det bli mye unødvendig administrasjon av små utbetalinger (noen kronestykker) til kunder som har lave strømregninger. Slikt bør unngås.

Tensio bruker Nord-Norge som eksempel, der man hele veien har hatt langt lavere strømpriser enn i sør, dog ikke fritatt fra enkelttimer som har vært dyre. De synes en bedre løsning hadde vært å beregne den reelle snittprisen for hver kunde og gitt strømstøtte basert på det.

Også nettselskapet Lede mener at kostnadene for nettselskapene blir høyere – både med tanke på å implementere løsningen, og der de også forventer seg økt trykk fra kundene, som i større grad ikke vil forstå utregningene. Og som Huseierne påpeker, vil høyere kostnader hos nettselskapene resultere i at mer nettleie må hentes inn fra strømkundene.

Noen peker også på at det kan bli en utfordring at støtten gis for inntil 5000 kWh per måned. Skal dette i så fall gis for de 5000 første kWh eller de 5000 dyreste?

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Vanskelig å ettergå for kundene

Der man tidligere hadde ett tallgrunnlag for strømstøtten (snittprisen for måneden) har man nå brått 720 av dem (24 timer * 30 dager). Å sjekke at utregningen faktisk har blitt riktig vil kreve ganske mye merarbeid for strømkundene.

Tidligere publiserte vi hver måned en strømstøttekalkulator på Elbil24, men det blir vanskelig å få til nå. Da måtte man brått ha plottet inn hvor mange kWh man har brukt, time for time, gjennom en hel måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.