NAF:

Én av tre fossil-bilister kan lade hjemme

Og mer enn 80 prosent av de som kjører diesel og bensin har mulighet til å lade der de bor.

GODE MULIGHETER: I en undersøkelse utført av NAF viser det seg at én av tre bensin- og dieselbilister allerede har lademuligheter på parkeringsplassen hjemme. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
GODE MULIGHETER: I en undersøkelse utført av NAF viser det seg at én av tre bensin- og dieselbilister allerede har lademuligheter på parkeringsplassen hjemme. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Bare 13 prosent av de spurte i en undersøkelse fra NAF svarer at de ikke har lademuligheter på parkeringsplassen de disponerer hjemme og at det heller ikke er mulig å installere lader der.

Slik svarte respondentene i en undersøkelse utført av NAF. Tabell: NAF
Slik svarte respondentene i en undersøkelse utført av NAF. Tabell: NAF Vis mer

Blant de som kjører diesel- og bensinbil i dag, oppgir 31 prosent at de allerede har lademuligheter på parkeringsplassen hjemme i dag. Videre svarer rundt halvparten at de ikke har lademuligheter i dag, men at det er mulig å installere lader der.

1000 personer er spurt i en landsrepresentativ undersøkelse, og undersøkelsen er utført i april og mai.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Potensiale i distriktene

Fordelt på distrikt, der sentralitet 1 og 2 tilsvarer Oslo og omegn samt større byer, sentralitet 3 og 4 er mindre byer og tettsteder og sentralitet 5 og 6 utgjør distriktskommunene, kommer det frem at det er i distriktskommunene færrest har lademuligheter per i dag.

Det er kanskje ikke så overraskende, siden elbilandelen er svært lav i mange distriktskommuner – under 10 prosent i 145 kommuner, mens den i Oslo og Bergen ligger på over 40 prosent om vi kun ser på personbiler (se faktaboks under).

33% av de spurte i distriktskommunene oppgir at de har lademuligheter i dag, mens 49% svarer at de ikke har lademulighet, men at det er mulig å installere.

Mye billigere

Selv med de høye strømprisene vi har hatt en god stund nå, er det langt billigere å kjøre elbil om man har lademulighet hjemme. Med en snittpris på 1,50 kroner når nettleie og strømstøtte er regnet inn, vil en kjørelengde på 12.000 kroner i året og snittforbruk på 1,9 kWh per mil koste rundt 3800 kroner i året, har NAF regnet seg frem til.

Tilsvarende vil en dieselbil med 0,65 l forbruk per mil og en pumpepris på 20 kroner få en årlig kostnad på 15.600 kroner. Altså er den fire ganger så dyr i drift.

- Tilgang til hjemmelading gir deg lave drivstoffkostnader og er derfor et godt argument for å skaffe seg elbil, sier pressesjef Ingunn Handagard i NAF.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.