Strømstøtte, mai 2023 (for april)

Nå dekker staten mindre

Første måned på et halvt år at støttesatsen senkes fra 90 til 80 prosent. Se hva det gjør med strømregninga di denne måneden.

FORTSATT DYRT: Strømprisene i Sør-Norge holder seg fortsatt over nivået der staten gir tilbake i form av strømstøtte. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT DYRT: Strømprisene i Sør-Norge holder seg fortsatt over nivået der staten gir tilbake i form av strømstøtte. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Nok en måned er over, og som i mars holdt strømprisene seg ganske jevne i hele april, der strømmen stort sett holdt seg mellom én og to kroner kilowattimen i Sør-Norge.

Der var prisene svært jevnbyrdige med dem vi så i mars, og snittprisen for måneden ble nesten identisk. I Midt-Norge gikk prisene noe opp fra mars til april, men endte opp rett under terskelen for å utløse strømstøtte.

I Nord-Norge var prisene fortsatt lavest og godt under terskelen for å få strømstøtte. Det har de lengst nord bare fått én gang – for desember 2022.

Lavere støtte og høyere nettleie

Viktig å merke seg er imidlertid at april er den første måneden på en god stund der strømstøttesatsen reduseres, for staten dekker nå 80 prosent av det over 70 øre eks mva, i stedet for 90 prosent som det har vært siden i høst. Da valgte regjeringen å endre det slik at man også fikk 90 prosent i høstmånedene, og ikke bare i januar–mars, slik ordningen var opprinnelig.

I tillegg er elavgiften redusert i januar–mars hos nettselskapene, så for april blir denne «rabatten» fjernet. Den er på 8,25 øre per kilowattime, som du da får som forhøyet nettleie i aprilforbruket kontra de tre foregående månedene.

Merk at regjeringen har foreslått at støttesatsen skal settes til 90 prosent året rundt, men at det nok ikke blir gjeldende før i sommer. Forslaget innebærer også at støtten skal regnes ut time for time gjennom måneden, og ikke som en funksjon av gjennomsnittlig spotpris for hele måneden.

Da vil det i så fall bli mindre forskjell på den reelle prisen (etter strømstøtte) hver time gjennom døgnet. Som elbileier vil du da ha mindre å tjene på å smartlade bilen, altså der du lader når spotprisen er på sitt laveste:

Under kan du regne ut hvordan din sluttregning blir seende ut for aprilforbruket, inklusiv nettleie og andre avgifter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.