Lading av elbil:

Nå er det billigere å lade på dagtid

Elbileiere har lenge blitt oppfostret med at det lønner seg å lade på natta. Slik er det ikke for tiden – hva kommer det av?

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): «Lad elbilen om natta» har vært en gjenganger når man har gitt råd for hvordan å spare penger på strømregninga, for tradisjonelt er strømmen rimeligere på nattestid – når totalforbruket er mindre.

Billigere på dagtid

Det har imidlertid ikke stemt i det siste. Under ser du for eksempel hvordan strømprisene i Sør-Norge forløper seg time for time torsdag 25. mai:

Dette mønsteret har vi sett mye av den siste tiden. Sist helg hadde hele Sør-Norge gratis strøm noen timer både lørdag og søndag ettermiddag. Ja, strømprisene var i enkelte timer negative – altså at man fikk penger for å bruke strøm, i hvert fall om vi ser bort fra nettleia.

I Midt- og Nord-Norge har det vært enda mer ekstremt. Torsdag er snittprisen negativ i disse regionene.

Hvorfor?

Men hvorfor har det plutselig blitt tidlig ettermiddag som er optimalt for billig elbillading? Vi spurte analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, og han gir en enkel forklaring:

– Det er veldig høy solproduksjon som smitter inn på prisene i alle land etter hvert, skriver Lilleholt i en e-post til Elbil24.

Han legger ved en graf som viser Tysklands solproduksjon. Den er enorm midt på dagen, men selvsagt fraværende på nattestid når sola har tatt kvelden.

Tysklands strømproduksjon fra solceller er enorm på dagtid. Foto: Volue Insight
Tysklands strømproduksjon fra solceller er enorm på dagtid. Foto: Volue Insight Vis mer

– Om dette kombineres med lite forbruk og f.eks høy vind vil de sende store mengder gratis kraft mot Norge. Akkurat nå har vi i tillegg masse snøsmelting, forklarer Lilleholt.

Lønner seg å følge med

Slik situasjonen er nå for tiden, er det altså ikke på natten det lønner seg å lade for deg som elbileier.

Skjønt er det selvsagt ikke alle som har mulighet til å plugge bilen i laderen midt på dagen annet enn i helgene. Men er du hjemmeværende eller har en fleksibel jobb med hjemmekontor, kan du fort spare noen tiere på å sjekke timeprisene og plugge i deretter.

Eller bruke smartlading eller bilappen på å styre ladinga om bilen allikevel står hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.