Strømpriser

Nå kan det bli dyrere å lade hjemme

Flere strømselskap ser seg nødt til å ta seg bedre betalt.

BILLIGST: Det er mye billigere å lade hjemme enn på farten, selv om flere strømselskap nå øker prisene. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BILLIGST: Det er mye billigere å lade hjemme enn på farten, selv om flere strømselskap nå øker prisene. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Lenge har mange strømselskap hentet ut forholdsvis liten fortjeneste fra kundene sine.

Typisk har de rimeligste aktørene hatt en fastpris på for eksempel 39 kroner måneden og et påslag på ett øre over spotprisen – ja, noen til og med mindre enn dét.

Økte kostnader

Men når strømprisene det siste drøye året har økt kraftig, må strømselskapene legge ut mer penger. På regninga du får når måneden er over, som typisk skal betales midtveis i påfølgende måned, har strømselskapene lagt ut for strømmen du har brukt i 45–15 dager. Eller 50–20 dager dersom regninga forfaller den 20. Det er langt fra gratis når strømprisene er så høye som de er.

Det var denne utfordringen som gjorde at Tibber høsten 2022 gjorde et grep som ikke ble populært, der de stipulerte forbruket frem til forfallsdatoen på fakturaen og heller avregnet det måneden etterpå. Den første måneden fikk man da halvannen månedsregning, der Tibber i tillegg hadde stipulert en strømpris som viste seg å ligge langt over det den faktisk ble.

Tibber valgte heller å løse det slik enn å øke påslaget, i en verden som den gangen spådde strømpriser på opp mot 30 kroner kilowattimen.

Grepet resulterte i kundeflukt og et omdømme som stupte. Fra å ligge helt i toppen på Bytt.no sin oversikt over hvor fornøyde folk er med strømleverandøren sin, ligger de nå bare noen plasser opp fra bunnen. Selskapet har fra mars av reversert denne ordningen slik at de igjen fakturer på «vanlig» vis.

Flere vil øke prisene

Forleden dag kunne VG rapportere om at flere strømselskap nå ser seg nødt til å øke fortjenesten, nettopp for å hanskes med de økte kostnadene som det å legge ut for høye strømpriser har ført med seg.

– Når du som kunde får fakturaene i snitt halvannen måned etter at vi kjøpte strømmen på Nord Pool betyr det at vi er bank for deg. Og når strømprisen går fra 30–40 øre/kWh til fem-seks kroner/kWh blir det veldig dyrt å være bank, sier administrerende direktør Jan Vidar Thoresen i LOS og Glitre Energi Strøm til VG.

Hans selskap vurderer nå å øke fastprisen til 49 kroner og påslaget til 6,9 øre per kWh i tiden som kommer. I tillegg tar de 29 kroner ekstra i måneden for dem som vil ha smartlading.

ENKELT: På de fleste biler med elektrisk bakluke, kan du enkelt justere åpningshøyden. Her viser vi deg hvordan. Video: Bjørn Eirik Loftås, Elbil24 Vis mer

Thoresen og LOS/Glitre er imidlertid ikke alene. Også Motkraft, som gikk 17 millioner kroner i underskudd i fjor, har valgt å doble påslaget – fra ett til to øre, samt øke månedsavgiften til 29 kroner. Gudbrandsdal energi innfører en fast månedspris på 39 kroner for alle nye kunder, og det med et påslag på tre øre.

Fjordkraft har også økt prisene det siste året. Deres strømavtaler hadde en fastpris på 39 kroner og et påslag på 3,90 øre i mars 2022 – nå er fastprisen 49 og påslaget på 4,90/5,90 øre; 5,90 øre på avtalen «Spot med forvaltning», som vel må sies å ha vært den beste spotprisavtalen gjennom de tøffe strømtidene det siste halvannet året, men som ikke nødvendigvis vil være like god videre.

Gjelder ikke alle

Det finnes dog fortsatt strømleverandører som ikke ser ut til å ha umiddelbare planer om å øke prisene. Vibb, som fortsatt kjører med 0 i månedsavgift og 0 i påslag, garanterer denne prisen i 36 måneder på Forbrukerrådets portal strømpris.no. Riktignok tar selskapet 39 kroner i månedavgift for Vibb+, med smartlading av elbil og detaljert oversikt over strømforbruket. Det skal også nevnes at prisen på denne tjenesten ikke blir berørt av garantien som gis på strømpris.no.

Talkmore Strøm gir 24 månders prisgaranti på sin avtale, som er på 49 kroner måneden, uten påslag. Norgesenergi har samme avtalevilkår, men de garanteres kun i 12 måneder.

Det er imidlertid liten tvil om at flere strømselskaper nå ser seg nødt til å øke sin fortjeneste, som igjen betyr at det kan bli litt dyrere å lade bilen hjemme. Selv om det riktignok kun ser ut til å være snakk om noen få øre per kjørte mil hos de fleste.

Husk at du kan bruke Forbrukerrådets strømportal for å sjekke hvilke aktører som kan levere billigst strøm der du bor, i tillegg til at du da eventuelt må sjekke mulighetene for smartlading og andre fiksfakserier.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.