(Elbil24): Deler av saken ble publisert første gang i starten av juli.
Plugger du elbilen i kontakten så snart du kommer hjem fra arbeid, eller venter du til det blir natt?
Mange har for vane å gjøre førstnevnte, og i neste øyeblikk går de gjerne i gang med matlagingen - og setter på en klesvask.

Rykende fersk oversikt: Sjekk ventetiden på 94 elbil-modeller
Vil jevne ut forbruket
Dette skaper utfordringer for strømnettet vårt, og er hovedårsaken til at Olje- og energidepartementet har bedt nettelskapene om å endre på prismodellene sine, slik at kunder som bruker mye strøm når belastningen er høy, må betale noe mer enn dem som bruker mye strøm når belastningen er mindre.
Målet er en bedre fordeling av belastningen gjennom døgnet, for å unngå å måtte gjøre dyre oppgraderinger av strømnettet.
Kanskje gikk du glipp av det i sommer, men 1. juli trådte den nye nettleiemodellen i kraft over hele landet. Den innebærer at det ble innført insentiver for å bruke strøm smart.
I modellen legges det ikke opp til at nettselskapene skal tjene mer, men at kostnadsfordelingen mellom dem som bruker mindre og smartere og de som bruker mye og mindre smart, blir annerledes.
Enkelt forklart blir den gunstigst for dem som bruker lite strøm samtidig, og dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Ebil-lading viktigst
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har regnet seg fram til at Norge kan spare 11 milliarder kroner i nettinvesteringer de neste årene, dersom folk er flinke til å følge anbefalingene.
En av de aller viktigste anbefalingene, er å lade elbilen om natten.
- Hvis alle med elbil lader den trygt og sakte om natten, vil mye være gjort, sier Atle Isaksen, som er leder for nettforvaltning og utvikling i BKK Nett.
Lønner seg å skru ladehastigheten ned
De fleste elbiler på markedet takler en ladeeffekt på rundt 7 kW når du lader elbilen via en ladeboks hjemme. Lader du om natten, skal du normalt klare å ligge på trinn 3 i kapasitetsleddet dersom 7 KW er maks ladeeffekt.
Mange nye elbiler har imidlertid 11 kW ombordlader som standard. Enkelte bilmodeller tilbyr også en ombordlader på 22 kW, men da gjerne som tilvalg.
For å kunne lade med så høy effekt, kreves det samtidig at du bor i en bolig med 3-fas 400V-anlegg og at ladeboksen benytter en 32A-kurs.
Saken fortsetter etter videoen
Slik lading vil imidlertid koste. Har du tre strømtopp-timer på mellom 20-25 kW i løpet av en måned, blir du plasser i trinn 6 i kapasitetsleddet. Hos BKK betyr det for eksempel en kostnad på 781 kroner i måneden, hos Elvia 700 kroner.
Da risikerer du merutgifter på flere tusenlapper i løpet av et år.
- Det stemmer at med den nye nettleiemodellen, vil de kraftigste og raskeste elbilladerne hjemme kunne øke nettleiekostnadene, sier kommunikasjonssjef i BKK Nett, Svein Ove Søreide, til Elbil24.
Både Elvia og BKK Nett, råder derfor eiere av slike anlegg å skru ned hastigheten. Mange ladebokser - og elbiler - har innstillinger som lar deg justere ned effekten.
- Det finnes nå mange ladere som kan lade med 11-22 kW. Bruker du en slik «hurtiglader» hjemme på full effekt, belaster du strømnettet mye og vil få tilsvarende høyere nettleie. Vårt råd er å lade elbilen trygt og sakte om natten. Da belaster du strømnettet mindre og betaler mindre, poengterer Søreide.
I verste fall kan det koste deg mange tusenlapper i året ikke å skru ned hastigheten på mange elbiler, noe du kan lese mer om i denne saken:
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.