Nkom varsler salgsforbud for Easees ladebokser for elbiler i Norge

Easees ladebokser for elbiler i Norge kan bli underlagt et salgsforbud, varsler Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

I TRØBBEL: Easee har fått salgsforbud i Sverige, og nå varsler Nkom det samme i Norge. Foto: Pål Joakim Pollen
I TRØBBEL: Easee har fått salgsforbud i Sverige, og nå varsler Nkom det samme i Norge. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nkom har i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjennomgått omfattende dokumentasjon i relasjon til Easee Home og Easee Charge ladebokser for elbiler.

– Vi som myndighet hadde virkelig håpet på at det var mulig å konkludere annerledes i denne saken. Dessverre er det slik at Easee, til tross for at de har fått god tid, ikke i tilstrekkelig grad har dokumentert at Easee Home og Easee Charge oppfyller kravene. Easee har for eksempel ikke dokumentert sikkerheten til produktet ved bruk over tid og ved bruk under ulike klimatiske forhold. Vi mener også at sikkerheten i løsningen for sammenkobling av releene ikke er godt nok dokumentert, sier avdelingsdirektør John-Eivind Velure i Nkom.

Dersom ingen andre land i EØS protesterer mot konklusjonen fra det svenske Elsäkerhetsverket innen 15. juni, og forvaltningsdomstolen i Sverige stadfester vedtaket, får Easee plikt til å følge opp vedtaket i hele EØS. I praksis innebærer dette omsetningsforbud i alle land i EØS, inkludert Norge.

I mars måtte elbilladerprodusenten permittere 138 ansatte etter at det svenske Elsäkerhetsverket 14. mars innførte salgsforbud for deres produkter i Sverige.

Den svenske tilsynsmyndigheten mente produktet til det Sandnes-baserte selskapet ikke oppfylte grunnleggende sikkerhetskrav. Blant annet dreier det seg om manglende jordfeilbrytere.

Til tross for oppmerksomheten saken har fått, er det ikke rapportert inn feil som kan medføre fare for liv og helse. Avdelingsdirektør Marit Endresen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier de ikke har indikasjoner på at laderen er farlig i bruk.

— DSB kjenner ikke til hendelser der det har oppstått brann eller andre skader hos de som bruker produktet. Dersom du har en Easee-lader hjemme, kan du fortsatt bruke laderen på vanlig måte, sier Endresen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.