Hjemmelading

Ny nettleie: Slik lader du billigst

Rådet fra strømselskapene er krystallklart: Gjør du dette og lader om natten, kan du spare tusenlapper.

EASEE: Flere ladebokser lar deg justere ladeffekten. På bildet lader vi elbilen ved hjelp av ladeboksen Easee Home. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EASEE: Flere ladebokser lar deg justere ladeffekten. På bildet lader vi elbilen ved hjelp av ladeboksen Easee Home. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Få ferske Elbil24-saker rett i innboksen. Meld deg på vårt nyhetsbrev nå

(Elbil24): Visste du at nettleia for strøm ble endret fra 1. juli? Fra nå av belønnes du i form av rimeligere nettleie dersom du bruker strøm smart, men dersom du er en «strømsløser» må du belage deg på å betale mer.

Årsaken er at myndighetene ønsker å jevne ut strømforbruket vårt, slik at de typiske strømtoppene gjennom døgnet, holdes på lavest mulig nivå. Jo høyere strømtopper, desto større er risikoen for at strømnettet ikke vil tåle den totale belastningen.

Elbil-eiere utsatt

Som elbil-eier som lader hjemme, kan du aktivt bidra til å redusere denne risikoen. Dessuten vil det ha stor betydning for strømregningen din, om du lader på dagtid eller nattestid, og om du lader raskt eller sakte.

Hvorfor natt: Den delen av nettleia som kalles energiledd, har reduserte takster på natta. Det betyr at du betaler mindre for hver brukte kWt.

Hvorfor sakte: Lader du sakte, fordeler du forbruket over lengre tid, og bidrar dermed til lavere strømtopper. For de fleste er det ikke noe poeng i at bilen er fulladet kl 02 om natten, når bilen uansett ikke skal brukes før kl 07.

- Vårt råd er å lade elbilen trygt og sakte om natten. Da belaster du strømnettet mindre og betaler mindre, sier kommunikasjonssjef i BKK Nett, Svein Ove Søreide, til Elbil24.

I saken under har vi regnet oss fram til at du faktisk kan spare mange tusenlapper i løpet av et år ved å følge rådet:

Så kommer spørsmålet: Hvordan lader man så sakte som mulig?

Nye elbiler kan ofte lade med hastigheter på 11 kW eller mer, i moderne 400V-anlegg.

- Det finnes nå mange ladere som kan lade med 11-22 kW. Bruker du en slik «hurtiglader» hjemme på full effekt, belaster du strømnettet mye og vil få tilsvarende høyere nettleie, sier Søreide.

Dersom du i stedet, for eksempel kan halvere denne hastigheten, kan det bety tusenlapper spart i løpet av et helt år.

Denne reduksjonen kan gjøres på flere måter. Mange biler har en innstilling for det, og har du en såkalt smart ladeboks, kan du ofte justere ladeeffekten også her.

- Flere ladere og ladeapper lar deg justere ned ladestrømmen slik at du unngår en unødvendig høy effekttopp, sier Søreide.

I eksempelet under viser vi deg steg for steg hvordan du via appen knyttet til ladeboksen Easee Home, som er en av Norges mest solgte, kan halvere maks ladeeffekt:

Også andre populære ladebokser har tilsvarende muligheter.

Som sagt kan denne innstillingen i tillegg gjøres i mange biler, men framgangsmåten vil variere fra bil til bil. Her bør du gjøre deg kjent med innstillingene for nettopp din bil, enten via instruksjonsboka eller søk i fora på nett. Sistnevnte kan være smart, for eksempel hvis du lader elbilen din på flere forskjellige private anlegg.

Deler av saken har vært publisert på Elbil24 også i sommer

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.