Lader trådløst

Parkerer og starter lading automatisk - uten kabel

Hyundai og Kia kaster seg på induksjonslading.

INDUKSJON: En ladeplate gir deg strøm til nye 1,5 - 2 mil per ladetime - foreløpig. Foto: Hyundai
INDUKSJON: En ladeplate gir deg strøm til nye 1,5 - 2 mil per ladetime - foreløpig. Foto: Hyundai Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Elbil24):

Å lade en elbil vil i uoverskuelig fremtid fortsatt ta tid. Mye tid. Selv på det som i dag kalles lynladere bruker man fort godt med tid, for ikke å snakke om på hurtigladere og semihurtige løsninger.

Den beste tiden å lade skjer derfor hjemme eller på jobben, der bilen likevel vil stå passivt og vente på det du gjør – ikke motsatt.

I Norge, som i andre land, har det også dukket opp ladeplasser på kjøpesentre og andre steder, der det er mulig å lade en skvett mens man er inne og gjør andre ærend. Igjen, bilen må helst kunne lades i de tilfeller der brukeren gjør andre ting, og i den rekkefølgen. Det skal ikke være brukeren som må gjøre andre ting fordi bilen skal lades.

En mulig løsning

Hyundai og Kia ser nå for seg hvordan dette kan løses, og har kommet opp med et konsept der bilen parkeres automatisk i en offentlig garasje, et garasjeanlegg i borettslaget, eller på et kjøpesenter, eksempelvis. Der overlater du bilen til seg selv, som med sitt fremtidige AVPS (Automatic Valet Parking System) parkerer seg selv på en ledig plass.

Flere bilprodusenter er i gang med å utvikle slike systemer, og et prøveprosjekt er i full sving i Tyskland.

I gulvet på denne plassen ligger det en ladeplate, tilsvarende det man kan få for mobiltelefoner. Mens bilen står parkert lades den trådløs med hjelp av induksjonslading. Energien overføres med andre ord trådløst.

PARKERER SELV: Et "Automatic Valet Parking System" fikser parkeringen på egenhånd. Foto: Hyundai
PARKERER SELV: Et "Automatic Valet Parking System" fikser parkeringen på egenhånd. Foto: Hyundai Vis mer

Ikke ukjent

Teknologien for dette er for lengst i bruk, men ikke utbredt for så store energioverføringer. Det er med andre ord ikke energioverføringen som er den store bøygen i dette tilfellet, men den automatiske parkeringen.

Hyundai og Kia, som er en del av samme konsern, vurderer nå å lansere en slik funksjon samtidig som de slipper biler med selvkjøring på nivå 4 på markedet. Det vil først skje i 2025.

Det ligger i kortene at trådløs energioverføring ikke akkurat kan defineres som hurtiglading, men de tyske premium-produsentene har alle nevnt 3,6 kW som det første steget for en slik ladeløsning. På steder der man ofte står en stund, som i en privat garasje eller på arbeidsplassen, vil dette faktisk holde som hovedløsning.

Bilen vil da få energi til ytterligere 1,5 – 2 mil per time lading.

I starten vil man måtte bestille mulighet for trådløs lading som tilbehør. Løsningen er ventet å koste rett oppunder 20.000 kroner i begynnelsen, men vil som ved alt annet vil teknologikostanden også her gå ned på sikt.

I mellomtiden smører vi oss med tålmodighet.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.