Elbil – kroner per mil

Så mye billigere er det å kjøre elbil nå

Lave strømpriser og høye drivstoffpriser – dette koster fremdriften nå.

MYE Å SPARE: Med lave strømpriser er det mye å spare på å kjøre elbil, særlig om du gjør mesteparten av ladinga hjemme. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
MYE Å SPARE: Med lave strømpriser er det mye å spare på å kjøre elbil, særlig om du gjør mesteparten av ladinga hjemme. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Så lenge du kan lade elbilen hjemme, er det svært mye rimeligere å kjøre elbil nå enn å tanke en bil med bensin eller diesel.

Lave strømpriser

Hittil i august har snittprisen for strøm vært på snaue 25 øre både i Øst-, Vest- og Midt-Norge, og enda litt lavere i Nord-Norge, der man ikke betaler moms på strøm.

I Sørvest-Norge (NO2) har strømprisene riktignok vært høyere, og snittprisen for august ligger per nå akkurat på grensa for å få strømstøtte, altså på rett under 88 øre inklusiv moms.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Legger vi til nettleie på disse prisene, havner vi på rundt 70 øre per kWh i øst/vest/midt og da cirka 1,30 kroner i Sørvest-Norge. Bruker du i tillegg smartlading, eller er flink til å lade bilen når strømmen er billigst, kan du også havne godt under disse beløpene.

Hadde du for eksempel ladet bilen på østlandet fra 01–06 i natt, hadde snittprisen per kWh vært på 25,35 øre per kWh, versus en snittpris for hele døgnet på 35,90 øre, eller da en besparelse på nesten 30 prosent.

Høye drivstoffpriser

Det er lenge siden prisene på diesel og bensin økte kraftig, og prisene har over en god stund holdt seg høye.

Disse varierer selvsagt mye fra sted til sted, men om vi mandag formiddag anslår en pris på rundt 20 kroner for diesel og 22 kroner for bensin i Sør-Norge, har vi neppe tatt i for hardt.

Ja, det finnes stasjoner som tar ned mot 18 kroner literen for diesel, men det finnes også de som tar over 24 kroner for bensin, viser tall fra Drivstoffappen.

Så mye koster det per mil

På energistasjoner rundtom i landet finner man plakater som sammenligner kostnaden ved å kjøre elbil, diesel- og bensinbil, i tre ulike størrelsesklasser.

Forbruket ser slik ut på de sammenlignbare bilene:

Sammenligning av forbruk

Type Kompakt Mellom SUV
Elbil1,673 kWh/mil1,753 kWh/mil1,76 kWh/mil
Diesel0,477 l/mil0,517 l/mil0,55 l/mil
Bensin0,597 l/mil0,7 l/mil0,857 l/mil

Multipliserer vi så forbruket med energiprisene, får vi følgende tabell (70 øre/kWh, 20 kr/l for diesel og 22 kr/l for bensin):

Kostnad per mil

Lading/fylling Kompakt Mellom SUV
Hjemmelading1,17 kr/mil1,23 kr/mil1,23 kr/mil
Tanke diesel9,54 kr/mil10,34 kr/mil11 kr/mil
Tanke bensin13,13 kr/mil15,40 kr/mil18,85 kr/mil

En bensindrevet SUV koster altså drøye 15 ganger så mye per mil som den elektrisk drevne SUV-en om den er ladet hjemme. På en 20 mil lang tur slipper du da unna med rundt 25 kroner i strømkostnader for elbilen, mens du med den bensindrevne må betale 377 kroner for å kjøre den samme strekningen.

Og da har vi ikke regnet med eventuelle bompenger.

Hva med hurtiglading?

Det er selvsagt en elefant i rommet, og det er at det er dyrere å lade når du er på tur. Her varierer prisene mellom aktørene, men flesteparten tar nå rundt 6 kroner per kWh.

Med kWh-pris på 6 kroner, koster for eksempel SUV-en 10,56 kroner å kjøre per mil, altså litt rimeligere enn den sammenlignbare dieselbilen og vesentlig billigere enn bensinbilen.

Velger du rimeligste ladeaktør, som ved vår siste prissjekk var Tesla, var snittprisen for stasjonene vi sjekket på 3,69 kroner per kWh om man lader et annet merke enn Tesla og ikke har abonnement. Det utgjør en milkostnad på 6,49 kroner for SUV-en. For Tesla-eiere blir milkostnaden 4,56 kroner om du lader på farten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.