Ladetap:

Så mye strøm går til spille når du lader bilen

Test av 14 elbiler viser at det er markante forskjeller fra bil til bil.

Når du lader elbilen er det ikke all energien som ender opp i batteriet. Foto: Shutterstock / NTB
Når du lader elbilen er det ikke all energien som ender opp i batteriet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

(Elbil24): Når man lader bilbatteriet hjemme, må strømmen konverteres. Fra strømnettet kommer det vekselstrøm (AC), som ombordladeren gjør om til likestrøm (DC) og sender til batteriet.

I denne prosessen avgis varme, både fra laderen, batteriet, kabler og så videre. I tillegg må elektriske systemer i bilen holdes i gang for å styre og overvåke ladingen. De bruker også energi.

Energien som hentes ut fra sikringsskapet, men som ikke leveres til batteriet, omtales gjerne som «ladetap».

Verst med stikkontakt

Tyske ADAC (tilsvarende Naf) har tidligere sjekket hvor mye ladetap man får med ulike lademetoder – verst var lading via stikkontakt, som for deres testbiler utgjorde fra 10–30 prosent ladetap.

Det handler i stor grad om at slik lading går saktere, slik at effekten som brukes av bilens elektronikk utgjør en større andel av den totale ladeffekten enn når ladingen går raskere for seg.

Ladetapet er mindre når du bruker en hurtiglader på veien, fordi den leverer likestrøm direkte til batteriet, uten at ombordladeren trenger å gjøre noe. Da elimineres én av «strømtyvene».

Få mer ut av Elbil24!
Bli medlem og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet, følg oss på Facebook eller bli med på praten i Facebook-gruppa Elbil24 - diskusjoner.

Sjekket 14 biler

Årlig arrangerer Autobest sin EcoBest Challenge der de henter inn et godt knippe med elbiler for gjøre diverse tester med tanke på rekkevidde og lading.

I en av øvelsene har de sjekket hvor høyt ladetapet er når man lader bilene med en vanlig hjemmelader. Hvor mye energi som går «til spille» vil da blant annet bero på bilenes ombordladere, styringssystemer og batterier.

Regnestykket ble ganske enkelt å lade bilene fra helt tomme til 100 prosent, og så sjekke hvor mye energi som ble overført kontra hvor mye energi man har tilgjengelig i netto kapasitet på batteriet.

Det var modellen Aiways U6 (ikke tilgjengelig i Norge) som kom best ut av det. Der ble det overført 65,12 kWh til et batteri som har kapasitet på 61,5 kWh, altså med et ladetap på 5,9 prosent.

De to andre bilene som havnet på riktig side av 10%-grensa var Citroën e-C4 X og Lexus RZ, med henholdsvis 8,7 og 8,2 prosent ladetap.

Bli med på vår aller første test av en bil uten styrestag, kun kabler. Lexus RZ 450e blir den første bilen i verden med dette systemet. Vis mer

I andre enden opplevde testerne å få 15 prosent ladetap på både BMW iX1 og BYD Atto 3. Tesla Model 3 long range fulgte hakk i hæl, med 14,9 prosent ladetap.

Nissan Ariya og Subaru Solterra havnet midt på treet begge to, men var de to eneste bilene som ble ladet med rundt 7 kW effekt på grunn av mindre kraftige ombordladere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.