Hurtiglading:

Ser ingen forskjell på mye og lite hurtiglading

Skades batteriet av for mye hurtiglading? Ikke ifølge amerikansk undersøkelse.

Amerikansk statistikk viser liten forskjell på biler som er hurtigladet ofte og sjelden. Foto: Shutterstock / NTB
Amerikansk statistikk viser liten forskjell på biler som er hurtigladet ofte og sjelden. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Det er nærmest en vedtatt sannhet at det å hurtiglade bilen raskere vil degradere batteriet slik at det raskere mister kapasitet i forhold til da det var nytt.

Nå viser tall fra amerikanske Recurrent at det ikke nødvendigvis er tilfelle. De har undersøkt over 12.500 eksemplarer av Tesla Model 3 og Model Y og sett på ladehistorikken og gjenværende kapasitet på batteriet.

Bilene ble delt i to bolker: de som hadde vært hurtigladet mer enn 90 prosent av gangene («frequent fast charge») og de som hadde vært hurtigladet mindre enn 10 prosent av gangene («rare fast charge»), altså biler som så og si bare har vært hurtigladet mot de som så og si aldri hadde vært hurtigladet.

Grafikk: Recurrent.com
Grafikk: Recurrent.com Vis mer
Grafikk: Recurrent.com
Grafikk: Recurrent.com Vis mer

Som du ser i diagrammene er det ingen betydelig forskjell på batterienes restkapasitet hos de to gruppene biler. Hvorvidt det også gjelder for andre biler enn Tesla, er noe Recurrent jobber med å undersøke.

Konklusjonen er i hvert fall foreløpig at de robuste termiske, spennings- og batterisystemene som bilprodusentene har investert i beskytter batteriene mot skade ved rutinemessig bruk av hurtiglader.

Samtidig advarer Recurrent mot å hurtiglade batteriet når det er veldig varmt eller veldig kaldt uten å ha forvarmet/-kjølet batteriet på forhånd. Det frarådes også å hurtiglade når batteriet har veldig liten eller veldig høy prosent, siden den interne motstanden i batteriet da er høyere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.