Ny løsning for ladestasjoner:

Skal avsløre de som ikke lader

Sensor i bakken forteller parkeringsselskapet hvis du ikke lader.

AVSLØRENDE SENSOR: Espen Limstrand, forretningsutvikler i OfficeLink, ville få bukt med folk om bruker ladeplasser som parkeringsplass, ved hjelp av denne lille sensoren. Foto: OfficeLink.
AVSLØRENDE SENSOR: Espen Limstrand, forretningsutvikler i OfficeLink, ville få bukt med folk om bruker ladeplasser som parkeringsplass, ved hjelp av denne lille sensoren. Foto: OfficeLink. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folk som bruker ladeplasser som parkeringsplass er et irritasjonsmoment for mange elbileiere.

Nå kan en ny løsning sjekke at de som står på ladeplasser faktisk kobler seg til laderen, og bøtelegge de som ikke gjør det.

Nordnorsk prosjekt

Det er de to Bodøbedriftene OfficeLink as og Nordkontakt som har tatt tak i problemstillingen.

De har laget en løsning som skal gjøre det lettere for ladeplasseieren å avsløre hvorvidt den som parkerer på en ladeplass bruker laderen eller ikke.

Løsningen består av en sensor som sier ifra dersom bileiere ikke starter laderen, forteller Espen Limstrand, forretningsutvikler i OfficeLink as.

AVSLØRER: Slik ser den lille sonsoren ut før den plasseres i bakken. Foto: OfficeLink.
AVSLØRER: Slik ser den lille sonsoren ut før den plasseres i bakken. Foto: OfficeLink. Vis mer

– Vi får lagt ned en sensor i bakken som snakker med våre servere og vår betalingsløsning Charge365. Vi får da beskjed om bileier kobler til kabelen eller ikke. Dersom han ikke gjør det sender vi en alarm til lokasjonseier som gjør de grep de finner nødvendig. Vi leverer bare varsel.

Bodø kommune har allerede tatt i bruk løsningen. Her får både parkeringsetaten og parkeringsvakter på jobb i det aktuelle området et varsel.

Foreløpig har kommunen bestemt seg for å gi kunder som benytter ladeplassene som parkeringsplasser en parkeringsbot.

Limstrand presiserer at de leverer og setter opp utstyr, men at det er eier av ladelokasjonen som bestemmer priser for lading og eventuelle gebyrer.

Lei av ladekøer

Årsaken til at prosjektet startet var at forretningsutvikleren selv kjøpte elbil, og ble lei av dem som brukte ladeplasser som parkeringsplass.

– Jeg har fra gammelt av vært en petrol head som har blitt elbilfrelst. Jeg jobber som forretningsutvikler og forsto raskt at verden trengte lading på «alle» parkeringsplassene. Jeg har derfor jobbet med lading 24/7 de siste 3 åra. Jeg kom da over problematikken omkring at kjøretøy parker på ladeplass og jeg mente vi kunne gjøre noe med det.

LITE SYNLIG: Den lille rundingen i asfalten er alt som syns når sensoren er lagt i bakken. Foto: OfficeLink
LITE SYNLIG: Den lille rundingen i asfalten er alt som syns når sensoren er lagt i bakken. Foto: OfficeLink Vis mer

Etter at løsningen er testet ut i Bodø, står resten av Europa for tur.

– Vi har helt konkrete planer om å ta dette ut i flere europeiske byer. Vi leverer allerede betalingsløsning på Island, og vi er i gang med prosessen i Nederland og Sverige.

Når kan man vente at dette kommer til de andre store elbilbyene i landet?

– Vi vil gjøre erfaringer fra Bodø i første kvartal, så håper vi at vi kan begynne utrullingen i resten av Norge i andre kvartal og i resten av Europa til høsten.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.