Trådløs lading:

Skal gå like raskt – uten kabel

Det har allerede vært flere tilnærminger til trådløs lading av elbiler, men alle har strandet. Nå tar Mahle opp teknologien igjen.

UTEN LEDNING: Slik kan en tenkt ladestasjon se ut om tyske Mahle får det som de vil. Foto: Mahle/Siemens
UTEN LEDNING: Slik kan en tenkt ladestasjon se ut om tyske Mahle får det som de vil. Foto: Mahle/Siemens Vis mer
Publisert

(Elbil24): Det som har vært standard for boremaskiner, smarttelefoner og andre elektriske enheter i lang tid, kan kanskje snart også fungere for elbiler: induktiv lading.

Bare parkér bilen over en omtrent en kvadratmeter stor bunnplate, og strømmen flyter.

Ingen klønete fomling med ladekabelen, ingen tenking på om tilkoblingen er til høyre eller venstre, ingen fare for feilbetjening.

Få mer ut av Elbil24!
Bli medlem og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet, følg oss på Facebook eller bli med på praten i Facebook-gruppa Elbil24 - diskusjoner.

Oppgradering er ikke mulig

Men det vil ta tid før systemet utviklet av billeverandøren Mahle fra Stuttgart kommer i serie.

Hvis i det hele tatt, for det er ikke ment for oppgradering, men som førstegangsutstyr. Tross alt må hvert kjøretøy tilpasses teknologien individuelt. Strømmottakeren er installert i bilen på en slik måte at den ikke begrenser bakkeklaringen. Teknologien skal også integreres i bilens elektriske system. Ingen produsenter har ennå bitt på, og Mahle leter fortsatt.

BMW og Mercedes har stoppet utviklingen

Utviklingsingeniør Volker Schall er imidlertid optimistisk, spesielt siden mange bilprodusenter allerede har jobbet med akkurat dette.

Mercedes annonserte for eksempel et induktivt ladesystem for plug-in-versjonen av S-klassen allerede i 2014. BMW lanserte til og med et system for 530e i 2017. Hva ble det av det? Ingenting. Forsvunnet uten spor.

– De to systemene hadde ingen fremtid fordi de var proprietære, sier ingeniør Schall.

– En BMW kunne bare lades med BMW-teknologi, Mercedes kunne bare lades med Mercedes-systemet. Begrensningen på 3,7 kW var heller ikke spesielt hjelpsom. Det var klart at det ikke ville slå igjennom.

Trådløs lading med 11 kW

Også det magnetiske Mahle-prinsippet består av en bakkeplate, som leveres av Siemens, samt en mottakerplate mellom forakselen og batteriet.

Det skal imidlertid fungere i alle elbiler, i snø og is eller med en skitten plate. Og strømmen skal strømme kontinuerlig med 11 kW effekt.

Sterkere lading er tenkelig, opp til flere hundre kW, for eksempel for nyttekjøretøyer. Med en effektivitet på over 92 prosent er Mahle-systemet nesten like effektivt som lading via kabel.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Størst potensial i kommersielle områder

Det er mange mulige anvendelser. De fleste mennesker tenker nok først og fremst på den mer komfortable måten å tappe strøm på hjemme.

Men det virkelige potensialet ligger i den kommersielle sektoren. Taxiholdeplasser, flyplasser, spedisjonsverft, autonome skyttelbusser - overalt hvor kjøretøyene ikke står veldig lenge eller ofte skifter sted, vil de raskt og enkelt kunne fylle på batteriene sine.

Ikke minst fordi teknologien alltid ville være plassert på samme sted: foran mellom hjulene.

I stedet for å manøvrere komplisert, sikter sjåføren bare på parkeringsplassen og kjører mot platen. Først når den forsvinner fra synsfeltet, begynner bilen og magnetsensorene i bakkeplaten å kommunisere med hverandre.

– Vi vil ikke at sjåføren skal bli distrahert for tidlig av konstant piping, for eksempel når han kjører forbi flere ladeflater i en parkeringshus, sier utviklingsingeniør Thiemo Lämmle.

Hvorvidt piler i kjøretøydisplayet eller et kamerabilde viser vei for de siste centimeterne, eller om bilen til og med blir styrt helt automatisk av en parkeringspilot, vil være opp til bilprodusenten å bestemme. Det viktigste er at platene er nøyaktig over hverandre. Først da blir det magnetiske feltet etablert som overfører strømmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.