Elbil og kulde

Triksene som gir best rekkevidde og raskest lading i kulda

Kulda kan være elbilens verste fiende, med lange ladetider og korte rekkevidder. Men det finnes flere enkle og nyttige tiltak.

ELBIL I KULDA: Man kan risikere opptil seks ganger så lang ladetid om vinteren. Foto: Fred Magne Skillebæk
ELBIL I KULDA: Man kan risikere opptil seks ganger så lang ladetid om vinteren. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på nyhetsbrevet vårt?

(Elbil24): Desember har startet med mange minusgrader en rekke steder i landet. Og når gradestokken kryper ned mot -10 grader og kaldere, vil de fleste med elbil merke at rekkevidden blir kortere og ladetiden lengre.

Uttrykket rekkeviddeangst blir forsterket med enda en faktor – lengre ladetid - eller ladeangst om du vil.

Lengre ladetid per vil også bidra til lengre ladekøer ved hurtigladerne.

Jo mer uerfaren elbilist man er, jo mer bekymret er man som regel over disse tingene. Den erfarne elbilisten tar det hele langt mer med ro, har innfunnet seg med situasjonen, og funnet virkemidlene for å få bukt med utfordringene.

Alt ligger i planleggingen, en planlegging som etter hvert går over i en naturlig vane. Det er tross alt flere ting du kan gjøre.

At ladetiden øker kan også gjøre noe med kostnadsbildet, ettersom mange hurtigladere har en pris for ladetiden, i tillegg til mengde levert energi.

Forvarming av batteriet

Dagens batteriteknologi er avhengig av streng temperaturkontroll.

En parkert elbil bør derfor være tilkoblet strøm når gradestokken krabber under null grader, ifølge produsentene. Da henter bilen energi fra stikkontakten til å vedlikeholdsvarme batteriet mens den står parkert.

I tillegg kan du forvarme batteriet og kupéen ytterligere med strøm fra nettet i forkant av en kjøretur.

Ferdig oppvarmet kupé

BMW har opplyst til Elbil24 at optimal driftstemperatur på batteriene under lading er rundt 40 grader, men et sted mellom 20 - 40 er greit. Det er tekniske og kjemiske årsaker til dette, med endringer i indre motstand og spenningsvariasjoner som resultat.

Men når gradestokken viser ned mot 20 kuldegrader kreves det mye energi å oppnå den ønskede temperaturen, og deretter opprettholde den. Spesielt når dette kommer i tillegg til all den energien som skal overføres til batteriet.

Dersom man står koblet til en ordinær husholdningskontakt med 10 ampere, sier det seg selv at det ikke blir mye energi igjen til å lade batteriet etter at temperaturstyringen har trukket sitt.

Klargjøre batteriet for optimal lading

Noen enkle kjøreregler er verdt å ha i tankene. Er man avhengig av hurtiglading, er det langt bedre å kjøre bilen til lading mens den er varm, kontra å lade den kald.

Det er med andre ord bedre å kjøre innom en hurtiglader rett før man parkerer den varme bilen for kvelden, enn å kjøre den til hurtiglading rett etter at man har startet med kald bil om morgenen.

Da har ikke batteriet rukket å bli varmt, så mye av energien vil først gå til å varme opp batteriet, før ladehastigheten skrus opp.

Det vil med andre ord ta ganske mye lengre tid å fylle batteriet med ny energi om vinteren enn om sommeren.

Regnestykket

Norsk Elbilforening har anslått hvor lang tid det tar ved noen gitte temperaturer, og estimerer at det tar tre ganger så lang tid å lade batteriet fra 0 til 80 prosent ved 10 grader minus, som ved 10 varmegrader.

Ved 20 minusgrader øker faktoren i verste fall til opp mot seks ganger så lang tid, sammenlignet med 10 varmegrader.

Om vinteren kan man altså oppleve å måtte stå tre ganger så lenge for å lade samme mengde energi på batteriet, eller opp mot seks ganger lenger i de verste tilfellene.

Da betaler man også 3-6 ganger så mye for å på den samme energimengden over til batteriet som man må om sommeren.

Vi må legge til at dette er i verst tenkelige utfall, for vi har aldri opplevd en så ekstrem økning i ladetid i praksis.

De som lader hjemme møter sjelden problemet med økt ladetid, ettersom de fleste allerede bedriver saktelading på en bil som står parkert over natta. Da er batteriet som regel fullt om morgenen uansett, og man kjører sjelden batteriet til bunns hver eneste dag.

Redusert rekkevidde

Kulda bringer imidlertid med seg noen flere utfordringer. Den største er knyttet til rekkevidden.

Det er hurtigladingen ved langkjøring som er den største utfordringen, men har man elbil uten å kunne lade hjemme må man leve med disse utfordringene på heltid.

Erfaringsmessig kan rekkevidden på en fulladet elbil kan opp mot halveres om vinteren, dersom det er skikkelig kaldt.

Men det skal legges til at dette er forskjellig fra bil til bil. Enkelte biler er levert uten varmepumpeteknologi. Disse tar som regel mye lenger tid å lade, og de har også ofte en betydelig dårligere rekkevidde om vinteren enn de bilene som leveres med varmepumpe.

I saken under kan du lese mer om forskjellene fra bil til bil:

Strømpris vs. ladetid

Flere godhjertede aktører forteller oss at vi bør lade elbilen på en tid av døgnet der strømprisen er lavest. Det er et velment råd man skal ha i tankene, men man må også tenke to tanker samtidig.

For bør man da sette den varme bilen til lading med en gang man kommer hjem, og dra nytte av det allerede oppvarmede batteriet, eller bør man la batteriet bli kaldt og vente til utpå natten, når strømprisene som regel er lavest? I så tilfelle må man bruke mer energi til å varme batteriet i tillegg.

Førstnevnte kan bety noe høyere strømpris, men over kortere tid. Dersom man venter vil bilen rekker å bli kald, blir man stående til lading over lengre tid, men til en lavere pris.

Svaret er med andre ord ikke det samme på en varm sommerdag som en kald vinterdag.

Forvirringen kan virke komplett, men man får raskt erfaring i de alternative tiltakene, og hvilket lademønster som passer best for seg selv.

De fleste med elbil vil uansett si at fordelene utkonkurrerer ulempene, det er flust med penger å spare, også utgjør man et positivt klimatiltak i tillegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.