(Elbil24): Etter en varmeperiode i store deler av landet, melder nå Meteorologisk institutt at vi må være forberedt på mye regn, lyn og torden. De neste dagene er det uvær i vente flere steder i landet.
Ifølge klimaeksperter må man også vente seg mer ekstremvær i åra som kommer.

Dette rattgrepet kan være livsfarlig
– Ikke trygt å lade
Man har alltid blitt fortalt at støpselet til elektronikk bør trekkes ut av stikkontakten når tordenvær passerer hustaket, i tilfelle lynnedslag og skader. Men gjelder det også de elektriske bilene?
Forrige gang vi skrev om temaet, spurte vi Direktoratet for Samfunnsikkerhet og beredskap, som har ansvaret for elsikkerheten i norske hjem, om man det er trygt å la bilen lade i tordenvær.
– Nei, svarte avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen.
– Et lynnedslag vil føre til overspenning i nettet, noe som igjen kan føre til at elektronikk i en bolig slås ut.
Rygh fortalte at DSB jevnlig får henvendelser fra elbileiere som har fått skader på bilen sin som følge av tordenvær, men sier at direkte lynnedslag ikke er det vanligste.
– Det er svært lite sannsynlig at man får et direkte lynnedslag, og da er det helt annet omfang på skader – bilen er neppe problemet, fortalte Rygh Pedersen.

Advarer: - Tabben kan korte ned på erstatningen
Indirekte overspenninger
De skadene som oftest oppstår, kommer fra såkalte indirekte overspenninger.
– Det vi normalt har som problem er indirekte overspenninger som brenner av elektronikken i bilen. Dette skyldes ikke direkte lynnedslag i ledningene men indirekte spenninger. Da ødelegges elektronikk i bil og batterier.
Det skal være overspenningsvern i alle nye boliger og det er også pålagt når man installerer ladepunkt for elbil. Disse skal sikre en bolig mot plutselige spenningstopper i nettet, som ved et lynnedslag. Men dette holder ikke alltid, sa Rygh.

– Overspenningsvern vil sikre mot de fleste skadene ved indirekte nedslag eller koblinger i nettet. Men om overspenningen er stor nok vil det ikke være mulig å hindre skade på bilens elektronikk.
Derfor ville hun vært forsiktig med å ta sjansen på å la bilen stå i laderen, selv med et godt overspenningsvern på plass.
– Jeg ville likevel vurdere å frakoble bilen dersom været blir heftig – spesielt dersom bilprodusenten angir dette i brukermanualen. Da vil man unngå mange problemer og uforklarlige hendelser som følge av seinskader.

Langt til nærmeste lader? Sjekk Teslas løsning
Kan man lade på hurtiglader?
Hvorvidt du lader via stikkontakt, såkalt shuko, eller en ladeboks i garasjen vil ikke utgjøre noen forskjell, da det er nettet som forårsaker de eventuelle skadene.
Heller ikke på hurtigladere er man trygg, mente Rygh, som sa at disse er koblet til det samme nettet og derfor også risikerer overspenninger som følge av lynnedslag.
Det tilbakeviser Jan Haugen Ihle, regiondirektør for Ionity i Nord-Europa, som er en av leverandørene av lynladere i blant annet Norge. Han sier at på deres ladere er det helt trygt å lade, selv under tordenvær.
– Vi har ikke hørt om noen hendelser der biler har blitt skadet under lading på våre ladere i tordenvær, sier han, og fortsetter:

– Våre ladere har flere sikkerhetssystemer og overspenningsvern som skal slå inn dersom man får en topp i spenningen, så det skal være helt trygt å lade hos oss.
Koble fra hjemmelader
Circle K leverer både hjemmeladere, og har hurtig- og lynladere på sine stasjoner. De var imidlertid litt mer forsiktige i sine forsikringer enn Ionity.
– I utgangspunktet skal det være trygt å lade på våre ladere, fordi de er utstyrt med overspenningsvern, og en rekke andre sikkerhetssystemer, som skal verne både lader og bil ved et lynnedslag, sa Lars Bjørnå, teknisk leder for lading i Circle K.
Selv om heller ikke han hadde hørt om hendelser der biler har fått skader, som følge av lading, vil han likevel fraråde å lade, spesielt i perioder med kraftige lyn- og tordenbyger.
– Lynet er uforutsigbart, og det kan i teorien finne veier som ikke dekkes av disse sikkerhetssystemene. Derfor ville jeg latt være å lade når det buldrer som mest.
Han rådet også de som har ladebokser installert hjemme til å koble ut selve boksen.
– For å være på den sikre siden, og for å unngå eventuelle kostbare skader på boksen, så ville jeg koblet ut hele boksen. Også disse har overspenningsvern, men det er bedre å være føre var.
– Dette gjelder jo selvsagt ikke ved hver tordenbyge som kommer, men i perioder hvor man vet at det er meldt om kraftig vær i området man bor, så ville i alle fall jeg koblet fra min, avsluttet Bjørnå.
Deler av saken har vært publisert også tidligere på Elbil24
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.