EU-kommisjonens president:

Vil bygge én million ladestasjoner

Og de skal være på plass innen 2025.

SATSER HARDT: Man skal kunne kjøre hvor som helst i Europa uten frykt for å få ladet, mener presidenten i EU-kommisjonen. Foto: NTB Scanpix
SATSER HARDT: Man skal kunne kjøre hvor som helst i Europa uten frykt for å få ladet, mener presidenten i EU-kommisjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Elbil24): Én million ladestasjoner for elbiler innen 2025, og nye utslippskrav. Dette er blant tiltakene EU-kommisjonens nye president Ursula von der Leyen foreslår i «Europeisk grønn giv».

Tiltaksplanen er Europas månelanding, i følge von der Leyen.

PRESTISJE: EU-kommisjonens nye president, tyske Ursula von der Leyen, har gjort klimaplanen «Europeisk grønn giv» til et prestisjeprosjekt. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
PRESTISJE: EU-kommisjonens nye president, tyske Ursula von der Leyen, har gjort klimaplanen «Europeisk grønn giv» til et prestisjeprosjekt. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Vis mer

Lovforslaget for å sikre dette, og mer til, kommer i mars 2020.

Deretter skal klimamålet for 2030 i ilden. I dag har EU som mål å kutte utslippene med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Von der Leyens forslag er å skjerpe dette til 50 eller 55 prosent.

Lover ladestasjoner

For å nå disse målene er trasportsektoren et viktig tema.

EU-kommisjonen vil ha på plass én million ladestasjoner innen 2025, slik at alle kan kjøre elbil i EU uten å måtte bekymre seg for hvor neste stikkontakt er.

Utslippskravene for personbiler skal dessuten presses ytterligere ned, og EU-kommisjonen vil fremme veiprising – en idé som allerede er blitt en het potet i Norge.

Må konkretiseres

Tiltakene i pakken vil nå bli konkretisert i løpet av 2020 og 2021. Det blir deretter opp til EUs medlemsland og EU-parlamentet å avgjøre hva som kan godtas.

Ursula von der Leyen understreker for sin del at målet er å kutte utslipp, ikke arbeidsplasser.

– Jeg er overbevist om at den gamle vekstmodellen, som bygger på fossile brensler og forurensning, er utdatert, sier hun.

– Den europeiske grønne given er vår nye vekststrategi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.