Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler
(Elbil24): Vi har sterke forbrukerrettigheter i Norge, med strenge krav til dem som selger varer og tjenester.
Tar du en tur i dagligvarebutikken, skal prisen på varen stå på hylla. Ja, ikke bare på varene, men også enhetsprisen – hva prisen blir per liter eller per kilo. Det gjør det lettere for kundene å sammenligne prisene på tvers av produkter eller butikker.
Kjøper du rabattert mobiltelefon mot et abonnement med binding, skal selgeren oppgi minste totalpris, som da typisk inkluderer prisen for telefonen og 12 måneders abonnement. Samme krav stilles til dem som tilbyr lån, som må opplyse om hva total kostnad for et lån blir med et priseksempel, inkludert beregning av effektiv rente.
Så hvorfor i alle dager får jeg ikke se hva det koster meg å kjøre elbil?

Siden tidenes morgen, i hvert fall de 46 årene jeg har levd, har bensinstasjonene klart og tydelig vist prisen per liter drivstoff, gjerne synlig fra et par hundre meters avstand. Den informasjonen har jeg fortsatt til gode å se på en hurtiglader før jeg starter ladinga, selv om Uno X nå riktignok setter opp stasjoner der prisen tydelig er angitt. Det er et tiltak jeg applauderer.
Joda, jeg kan selvsagt dra frem en app på telefonen eller sjekke prisen på nettsidene til ladeoperatøren, men når det har blitt så enkelt som å tæppe en ladebrikke (og snart mobil eller kort) for å starte ladinga, slår det meg at jeg i de fleste tilfeller hurtiglader bilen uten å ane hva det koster meg per kWh.
Jeg har selvsagt en viss formening om det siden jeg jobber der jeg gjør – spør du kona, derimot, tror jeg ikke hun har like god oversikt over hva ladinga utenfor kjøpesenteret koster, og om det ville ha vært billigere på energistasjonen et par kilometer unna.
Bare siden i sommer har disse prisene brått økt med rundt 50 prosent hos de fleste ladeoperatørene, men prisøkningen er ganske usynlig for mange.
For når de moderne ladestasjonene som regel har en stor fargeskjerm – burde de ikke da ha klart å vise oss prisen før vi plugget inn? Mange av dem gjør ikke det. Og med hurtigladeprisene vi ser nå om dagen, tror jeg det hadde vært en a-ha-opplevelse for mange. Det er nemlig mye dyrere å hurtiglade enn å lade hjemme.

Over ti ganger så dyrt!
Det er ikke stort bedre når man ferdes på veien. På den 18 mil lange kjøreturen hjemmefra og til familiestedet vårt på Løten, passerer jeg ti bomstasjoner. Hva det representerer som en ekstra utgift har jeg liten anelse om der jeg kjører, med mindre jeg bruker en bompengekalkulatortjeneste på nett før eller etter kjøreturen.
Slik foregår de 10 passeringene:
- E6 Taraldrud (11,20 kroner, ikke skiltet)
- E6 Europaveien (11,20 kroner, ikke skiltet)
- Ring 3 Teisen (0 kroner pga timeregel, ikke skiltet)
- E6 Alnabru (0 kroner pga timeregel, ikke skiltet)
- Hovinmoen - Dal (5,52 kroner, 23 kroner ifølge skiltet)
- Dal - Boksrud (gratis, 23 kroner ifølge skiltet)
- Boksrud - Minnesund (gratis, 18 kroner ifølge skiltet)
- Minnesund - Hedmark grense (gratis, 24 kroner ifølge skiltet)
- Akershus grense - Skaberud (10 kroner, 25 ifølge skiltet)
- Skaberud - Kolomoen (10,80 kroner, 27 ifølge skiltet)
Egentlig et eneste stort virvar, med andre ord. Det informeres ikke på steder jeg betaler, mens det kan være gratis for elbiler på steder der skiltet sier noe annet. Som du ser er det spesielt i Oslo at det ikke informeres om priser.


Nå kommer jeg riktignok godt ut av det som elbilist og betaler totalt 48,72 kroner i bompenger kontra 140 kroner som er summen av skiltene, med både Autopass- og elbilrabatt. En dieselbil med Autopass-avtale, derimot, lander på 163 kroner. Uten avtalen, som riktignok nærmest er «must» i Norge, koster kjøreturen henholdsvis 196 og 268 kroner for de to bilene – for diesel-bilen over 60 prosent mer enn summen på skiltene.
Og skulle vi finne på å ta en times pause mellom to av Oslo-stasjonene, blir det enda dyrere.
Med så strenge krav til tydelig prising overalt ellers – burde det ikke være rimelig at også bilistene fikk opplyst hva det koster å lade og ferdes på veien?
Jeg er i hvert fall møkk lei av ikke å vite hva det koster.
For bomstasjonenes del kunne jo synliggjøringen av elbilrabatten samtidig vært et kjekt instrument for å få flere til å velge elbil.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.