Verdensrekord:

0–100 på under sekundet!

Studenter i Sveits brøt den magiske barrieren.

Med en egenutviklet bil klarte sveitsiske studenter å akselerere fra 0–100 km/t på under ett sekund. (Skjermbilde fra YouTube)
Med en egenutviklet bil klarte sveitsiske studenter å akselerere fra 0–100 km/t på under ett sekund. (Skjermbilde fra YouTube) Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Studenter ved universitetet i Luzern og den tekniske høyskolen i Zürich satte forleden dag rekord i akselerasjon med en eldrevet bil.

Deres doning, som de kaller mythen, trengte nemlig bare en strekning på 12,3 meter for å nå en hastighet på 100 km/t, og tiden det tok var vanvittige 0,956 sekunder – milevis under den gamle rekorden fra universitetet i Stuttgart på 1,461 sekunder.

Det var den kvinnelige studenten Kate Maggetti som fikk æren av å gjennomføre rekordforsøket, som du kan se video av under.

Det skulle etter våre beregninger tilsvare en kraft på 2,96 G. Til sammenligning gjør attraksjonen Speedmonster på Tusenfryd 0–90 på to sekunder, eller da tilsvarende en kraft på 1,27 G, så her blir man trykket tilbake i setet med mer enn dobbelt så høy kraft. En Formel 1-bil klokker inn på rundt 2,6 sekunder på 0–100, men bruker riktignok gjerne rundt 4,5 sekunder på 0–200.

Alle bilens komponenter er utviklet av studentene selv, og bilen veier rundt 140 kilo uten sjåfør, med en motorisering tilsvarende 326 hestekrefter. En interessant teknikk de har brukt for å sikre godt grep mot underlaget er en slags støvsuger-funksjon som trekker bilen nedover ved hjelp av sugekraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.