Aktsomhet i trafikken:

1 av 5 dropper å si fra: - Bekymrer meg

Over halvparten av norske passasjerer har vært redde mens de sitter på. De færreste sier fra der og da.

I den yngre aldersgruppen er det flest som har følt seg utrygge, men færrest som har turt å si ifra til sjåføren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
I den yngre aldersgruppen er det flest som har følt seg utrygge, men færrest som har turt å si ifra til sjåføren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): - Mer enn én av to sier at de har vært urolige for fart eller kjøring mens de selv har sittet på. I en slik situasjon har 22 prosent droppet å gi beskjed til føreren, sier motor-fagsjef Roger Ytre-Haue i Frende i en pressemelding.

Han mener dette er overraskende høye tall.

- Hvis du sitter på i en bil og synes sjåføren ikke kjører forsvarlig, må du gi beskjed, sier han.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

- Kvinner er flinkere

Undersøkelsen som er gjort av Norstat på vegne av Frende forsikring, viser videre at 63 prosent av de spurte kvinnene har vært redde.

Tallet for menn er 44 prosent.

- Det er et stort gap, men heldigvis viser undersøkelsen også at kvinner er noe flinkere til å gi beskjed enn menn, sier Ytre-Hauge.

Fart dreper

Ifølge Trygg Trafikk skyldes én av tre dødsulykker enten for høy fart eller at føreren har kjørt for fort etter forholdene.

Trygg Trafikk påpeker også at fart er en sentral faktor for hvor alvorlig ulykken blir.

Kjører man i 93 kilometer i timen, dobles risikoen for død hvis det skjer en ulykke, sammenlignet med om ulykken hadde skjedd i 80 kilometer i timen.

De unge er mest bekymret

Undersøkelsen viser at andelen som har vært redde, er størst blant de unge.

I aldersgruppen 18 til 29 år gjelder det 62 prosent. Samtidig er det i denne aldersgruppen færrest gir sjåføren beskjed om å roe seg ned.

- De unge er mest bekymret og samtidig dårligst til å gi beskjed. Det bekymrer meg.

- Unge mennesker som nettopp har fått lappen, har mindre erfaring bak rattet. Hvis det er vennegrupper som er ute og kjører, og det går litt for fort i svingene, er det viktig at de som sitter på, tør å gi beskjed. Det kan i ytterste fall hindre en ulykke og redde liv, avslutter Ytre-Hauge.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.