Oppførsel i trafikken:

10 ting du garantert har irritert deg over i trafikken

Nesten alle irriterer seg over andres oppførsel, viser ny undersøkelse. - Lista er mer seriøs enn bare irriterende.

Sakte kjøring og folk med dyre biler er blant tingene som irriterer oss i trafikken. Her går det rolig for seg i en BMW iX M60. Foto: Steinar André Danielsen.
Sakte kjøring og folk med dyre biler er blant tingene som irriterer oss i trafikken. Her går det rolig for seg i en BMW iX M60. Foto: Steinar André Danielsen. Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Ordene tilhører fagsjef for trafikksikkerhet i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen. Han får støtte av en kollega i Frende Forsikring.

- Jeg er helt enig. Både den som blir irritert og den som lar seg irritere kan skape farlige situasjoner, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge, i en pressemelding.

I pressemeldingen viser Frende til den dystre ulykkesstatistikken i Norge. I løpet av årets ni første måneder omkom 100 personer i trafikken her til lands. Det er 11 flere enn på samme tid i fjor. Det viser tall fra Statens Vegvesen.

Kjenner du deg igjen i topp 10-lista?

Derfor setter blant andre Fremtind nå fokus på trafikksikkerhet og hva som irriterer oss bak rattet.

- Hvis du er sur og irritert blir du også mindre oppmerksom. Du tar gjerne flere sjanser, tråkker litt hardere på gassen eller suser forbi en avkjørsel du har vikeplikt for. Når det først smeller er det for sent, sier Ytre-Hauge.

I en fersk Frende-undersøkelse har 1007 nordmenn svart på hva som irriterer dem i trafikken. Ni av ti har ting som irriterer dem.

 1. Feil bruk av blinklys – 67 prosent
 2. Brudd på vikeplikten – 59 prosent
 3. Mobilbruk – 56 prosent
 4. Sakte kjøring – 55 prosent
 5. Folk som ikke kan reglene i rundkjøringer – 49 prosent
 6. Manglende fletting i kø – 45 prosent
 7. Folk som kjører for fort – 33 prosent
 8. Forbikjøringer – 21 prosent
 9. Folk med dyre biler – 11 prosent
 10. Folk som ikke kan lukeparkere – 5 prosent
 11. (Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat)

- Jeg er overrasket

På toppen av lista kommer feil bruk av blinklys.

- Vi har eksempler på at det har skjedd dødsulykker på grunn av førere som ikke brukte blinklys, sier Johansen i Trygg Trafikk.

- Andre gjør feil i trafikken, men det gjør du også. Og din egen oppførsel er det eneste du får gjort noe med. Det lureste du kan gjøre er å beholde roen, være årvåken og følge godt med. Jeg er overrasket over at mer enn 90 prosent av de spurte irriterer seg over noe av dette, sier Ytre-Hauge.

Han tror at irritasjonstoppen også sier noe om hva vi er redde for i trafikken.

- Det som topper lista er feil bruk av blinklys, brudd på vikeplikten og mobilbruk bak rattet. Disse tingene fører til stygge ulykker hvert år, og det bekymrer folk. For å få bukt med disse problemene må alle se på sin egen oppførsel bak rattet, sier fagsjefen i Frende.

 • Kanskje kan bruk av stemmestyring hindre deg i å ha øynene for mye på skjermen i bilen?
I alle Nios biler sitter stemmeassistenten Nomi. Hun kan gjøre mye rart, men det er ikke alt hun forstår … Vis mer

Mobilbruk

- Det er vanskelig å rangere hva som er farligst, men mobilbruk i bil fører ofte med seg farlige feil.

- Da tar du helt bort oppmerksomheten fra veien når du kommer kjørende i noe som veier flere tonn. Det kan igjen føre til brudd på vikeplikten eller for høy fart, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Frende ramser opp følgende råd til hvordan du unngår du å irritere andre bilister:

 • Bruk blinklys hver gang du svinger av, selv om du er alene på veien. Da blir det en vane du ikke glemmer. Tydelig, riktig og tidlig signal er viktig.
 • Lær deg vikepliktsreglene og følg med på skiltingen langs veien. Det er du som skal vite om du har vikeplikt, ikke la den du skal stoppe for være usikker på intensjonene dine.
 • Aldri bruk mobil bak rattet. Ikke skift musikk, ikke sjekk hvem som sendte deg en melding og ikke ta telefonen mens du kjører.
 • Hold fartsgrensen. Ikke kjør for fort. Husk også at du kan lage farlige situasjoner hvis du kjører for sakte. Det er helt fint å kjøre under fartsgrensen når vær- og føreforholdene tilsier det.
 • Ikke vær redd for rundkjøringer. Hvis du forstår at vikeplikten er fra venstre og ellers ser på rundkjøringen som et stort veikryss er du godt rustet.
 • Vær hyggelig mot andre i trafikken. Flett andre biler inn i køen, ikke gass på når noen kjører forbi deg og aksepter at det kan ta lenger å komme seg frem enn du hadde ønsket. (Kilde: Frende Forsikring)

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.