Førerkort

18 tatt: Slik jukser de på teoriprøven

Straffen er opptil ett års karantene.

JUKSELAPP: Bruk av mobiltelefon eller jukselapp er blant metodene som benyttes. Enkelte lar andre gjennomføre prøven for seg. Foto: Statens vegvesen
JUKSELAPP: Bruk av mobiltelefon eller jukselapp er blant metodene som benyttes. Enkelte lar andre gjennomføre prøven for seg. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Statens vegvesen avslørte i fjor 18 personer fra hele landet som forsøkte å jukse på teoriprøven.

Straffen er nå opptil ett års karantene.

Jukserne brukte jukselapper, mobiltelefoner eller lot andre ta prøven for seg, og dette blir straffet ulikt.

11 politianmeldt

- I ti av sakene mistenkte vi at juksingen var organisert med profesjonelle bakmenn. De fikk elleve måneders karantene, sier avdelingsdirektør Lill Tove Amundsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

  • Vet du hvor mange prikker du har på førerkortet? Sjekk her!

De andre åtte som ble tatt, fikk mellom fem og elleve måneder karantene. Elleve av de 18 sakene ble politianmeldt.

- Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Derfor jobber vi aktivt for å avsløre juks for å sikre at sjåførene har den teoretiske kunnskapen som trengs for å ferdes trygt i trafikken, sier Amundsen, som likevel erkjenner at det trolig er store mørketall.

  • Denne må du se!
KAMELEON: Avhengig av lyset, skifter lakken farge. Video: Steinar A. Danielsen / Elbil24 Vis mer

Utvidet straff

I 2020 ble karantenetid for å jukse på teoriprøven utvidet.

Tidligere fikk kandidatene bare to uker karantene hvis de jukset, men nå kan de få mellom tre og tolv måneder karantene.

Alle de fem hovedområdene av landet er representert, med ni juksere på Østlandet, to i Nord-Norge, to i Midt-Norge, tre på Vestlandet og to på Sørlandet.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.