Ugyldige førerkort

20.000 kan ha gått i førerkortfelle

Ble ugyldig fra 1. januar.

ULOVLIG: Så mange som 20.000 har unnlatt å fornye førerkortet før fristen. Dermed bortfaller førerretten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ULOVLIG: Så mange som 20.000 har unnlatt å fornye førerkortet før fristen. Dermed bortfaller førerretten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I begynnelsen av desember skrev Elbil24 om at så mange som 30.000 nordmenn risikerte å måtte parkere bilen ved nyttår. Årsaken? De var i besittelse av førerkort med utløpsdato 31. desember 2022.

Nå er det nemlig helt slutt for de rosa, plastlaminerte papirførerkortene. Disse ble ugyldige fra 1. januar.

Det betyr at alle nordmenn som har vært i besittelse av slike førerkort, og som ikke rakk å fornye før nyttår, nå har mistet førerretten midlertidig.

20.000 fornyet ikke førerkortet

- Det er så mange som 20.000 personer i Norge som ikke fornyet førerkortet innen fristen, sier Turid Ottersen i Statens vegvesen til Elbil24.

Hun er seksjonsleder for brukertjenester på Østlandet og forteller at vegvesenet på landsbasis har brukt store ressurser på å få så mange som mulig til å rekke fristen.

- Vi jobbet kvelder og helger for å hjelpe alle som trengte fornyelse av førerkortet, men pågangen roet seg mot slutten av året. At så mange som 20.000 ikke skulle møte opp, er flere enn vi regnet med, sier Ottersen.

  • Har du sett denne?
Bilprodusentene ga barna kjøreopplæring. Deretter lot de dem konkurrere i kjøreferdigheter med egne foreldre. Vis mer

- Noen kjører med ugyldig førerkort

Hun tror det skyldes at en del faktisk har funnet ut at de ikke behøver førerkort nå. Og så er det selvsagt noen som har glemt fristen.

- Det kommer noen nå på nyåret som vil fornye. Innen de har gjort det, har de ikke førerrett, sier Ottersen - og legger til:

- Med andre ord er det nok noen som kjører rundt uten gyldig førerkort nå.

Disse rosa, plastlaminerte papirførerkortene er nå historie. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen
Disse rosa, plastlaminerte papirførerkortene er nå historie. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen Vis mer

Risikerer sanksjoner

- Hva skjer om man stoppes uten gyldig førerkort?

- Nå i en overgangsperiode vil man anbefale vedkommende å ta kontakt med en trafikkstasjon for fornyelse. En vennlig påminnelse. På sikt risikerer man sanksjoner i form av et gebyr på 500 kroner.

Om du nå skulle innse at førerkortet ditt har gått ut, kan vi berolige deg med at det kun er en fornyelse som trengs. Det stilles ikke krav til ny oppkjøring.

Her er de nye førerkortene

Alle alle som bestiller nytt førerkort får nå en helt ny versjon - med QR-kode og unikt serienummer. Førerkortet ser slik ut:

Dette er det nye førerkortet. Foto: Statens vegvesen
Dette er det nye førerkortet. Foto: Statens vegvesen Vis mer

- Den nye førerkortdesignen gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere, opplyser senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Vegvesenet viser til at de nye førerkortene har fått lagt inn flere nye sikkerhetselementer. Unikt serienummer og QR-kode er som nevnt to av disse. Et optisk variabelt sikkerhetselement og sikkerhetsmønster er to andre.

I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner man nå kvenfolkets sang «Hyvän illan».

De nye førerkortene er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort – kredittkortstørrelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.