(Elbil24): Året 2021 er nå noe vi må snu oss for å se tilbake på. Det er historie, og det ble slett ingen dårlig historie, sett med elektriske biløyne. Før året 2021 startet var vi også svært optimistiske, og publiserte blant annet saken om de 44 nye elbilene vi kunne se frem mot i året 2022.

44 nye elbiler vi venter til Norge i år
Dessverre holdt Covid-19 fast i oss lenger enn ventet, og fikk svært god hjelp av kronisk chipmangel for å holde modeller tilbake, og dermed også det potensielt enormt gode salget av nye elbiler i året som gikk.
Tross dette ble 2021 et rekordår, med rundt 125.000 nyregistrerte elbiler, og et rekordår totalt sett.
Dette gjør at veldig mye ser lyst ut for året 2022. For igjen må vi anta at vi klarer å riste av oss coronaen som bremsekloss, og det er for lengst tatt kraftige grep for å demme opp for chipmangelen.
I tillegg må vi ta med et stort antall allerede bestilte biler som var ment levert i 2021, men som ikke dukker opp før i 2022. Bare disse kan alene kan utgjøre opp mot 30.000 biler – før salget i 2022 i det hele tatt har startet.
Så hold deg fast, 2022 kan bli et enda bedre år enn rekordåret 2021.
Hva venter vi på?
Før inngangen av 2021 gjorde vi øvelsen ved å presentere bilene vi kunne glede oss til, 44 modeller i tallet. Det samme har vi gjort for året 2022. Noen av modellene er de samme, som en følge av modeller ikke rakk frem i tide til å få merkelapp som 2021-modell, mens andre er nye, og opprinnelig ikke har vært planlagt på markedet før i 2022.

42 splitter nye elbiler på vei
Nye merker og modeller vil komme – noen av dem med et navn fåtallet av den norske forbrukeren har hørt om. Flere av disse stammer fra Kina, og biler som Fisker Ocean, Lucid Air, Xpeng P5 og Nio ET7 vil bli ord på manges lepper.
Dette er biler som vil komme, men så er det lov å spørre seg i hvor stort antall. For om vi ser på statistikken for 2021 i sin helhet, så må vi helt ned til 30. plass for å finne en av de nye merkene – der representert med BYD Tang. Alle plassene før denne er tatt opp av kjente merker og modeller som også var representert i Norge fra før.
Spådommen
Bare for å gjøre det helt klart, alt du leser herfra blir å anse som spådommer basert på erfaring og informasjon vi er blitt gjort kjent med.
Fra Norges største bilimportør, Harald A. Møller, er det allerede spådd at 2022 vil bli et år der det omsettes i overkant av 170.000 elbiler, noe som faktisk er mer enn totalmarkedet for personbiler i Norge har ligget på de siste årene. Tallet er svært høyt, men vi er tilbøyelig til å støtte spådommen. Dette fordi et såpass stort antall allerede solgte biler har fått skjøvet leveringen – og dermed registreringsdatoen, som er grunnlaget for telledato - over fra 2021 til 2022 i ventetid.

Storselgere som blant annet Skoda Enyaq med firehjulsdrift, BMW i4 M50, BMW iX50, og en rekke andre modeller vil komme. Når dette legges på toppen av et ordinært bilsalg på rundt 150.000 biler, så er vi allerede oppe i et sted mellom 170.000 – 180.000 biler.
Vinnere og tapere
Vi har tidligere publisert saken om de ti nye kinesiske bilmerkene som kommer til å påvirke det norske markedet. Dette er biler som kommer til å selge, og som dermed stjeler av de hundre prosentene markedsandelen består av.
Vi har likevel ikke tro på at de kommer til å endre stort, men heller utgjøre et salg på toppen det øvrige.
Eksemplevis er Nio et merke som slo kraftig på stortromma i året som gikk, med blant annet etableringen av det enorme utstillingslokalet Nio House på selveste Karl Johansgate i Oslo. Dette må mer ses på som et tiltak i den europeiske lanseringen av Nio, enn forventet salg i Norge. For i løpet av årets siste måneder ble det registrert til sammen 199 biler med Nio-emblem i Norge, og vi har liten grunn til å tro at salget vi «ta helt av» i tiden som kommer heller, vel vitende om hva mer som kommer fra den kanten. Vi har sett det samme med Xpeng, som kommer inn med store ambisjoner, men det hjelper lite dersom modellutvalget ikke er tilpasset markedet optimalt. Men andre modeller kommer, og vi avskriver slettes ikke merkene. Det er bare litt for tidlig – også når 2022 tas med i beregningen.

Om vi skal se etter storselgere i året som kommer, så må vi faktisk se på mange av de samme modellene som vi har sett øverst på listene i 2021 – tror vi.
VW ID.4, Skoda Enyaq og Ford Mustang Mach-E vil fortsette å bane vei, sammen med Ioniq 5 og Kia EV6. Alle disse modellene hører hjemme i den samme klassen biler, klassen som flertallet av kjøperne sikter mot.
Disse bilene fremstår som en crossover, eller i beste fall som en SUV. De kan leveres med firehjulsdrift, noe flertallet vil ha, men ikke har fått. Først i året som kommer vil alle få god tilgang på modeller som også trekker på alle fire, og nettopp derfor vil det bli en ny ketchup-effekt av disse modellene i 2022.
Og nei da, vi har ikke glemt årets mest solgte bil i 2021 - Tesla Model 3. Heller ikke slektningen Model Y. For her tror vi det vil skje et gradvis skifte.
Vår spådom er at vi sitter og skriver samme sak om et år, og gratulerer Tesla Model Y som årets mest solgte bil i 2022.
Den sjekker av på svært mange punkter, som plass, ytelse, utstyr, rellevidde, ladehastighet og pris. Model 3 tror vi vil lunke noe, sammenlignet med i år. Dette rett og slett fordi Norge i utgangspunktet ikke er et land som hyller lave sedaner.
Det er samtidig ikke til å stikke under en stol at det er imponerende av Tesla å ha blitt Norges mest solgte bilmerke i 2021, kun basert på disse to modellene.
Model S og Model X har i år kun fremstått som skygger av seg selv, og står per nå som nummer 102 og 103 på registreringsstatistikken blant elbilene i året 2021 i sin helhet. Det skal legges til at begge disse får en kraftig oppdatering, og vil oppleve et løft når den tid kommer. Men S og X var først og fremst populære i sin tid fordi det ikke fantes alternativer. Det gjør det nå, også fra eget merke.

Hva med nykommerne?
Hver og en av nykommerne vil stjele litt av markedet, men vi ser bare et par-tre modeller blant de nye som vil være i stand til å sparke kraftig fra seg. Vi har eksempelvis ventet lenge på Nissan Ariya allerede, og vi må fortsatt vente til sommeren før kundebiler begynner å komme. Når den endelig kommer vet vi heller ikke i hvilket antall.
Toyota bZ4X er den første fullverdige og fullelektriske bilen fra selskapet i dagens marked, men også denne vil først komme godt utpå året.
Subaru får sin utgave av samme bil, med navnet Solterra. Denne er ventet å komme litt senere enn Toyota bZ4X, og det spørs om ikke kundene velger en Toytota fra Toyota, fremfor en Toyota fra Subaru, vel vitende om at sluttproduktet er et samarbeidsprosjekt.
Renault Megane E-Tech er en annen nykommer, og denne er ventet til Norge på våren. Bilen går i strupen på Nissan Leaf, VW ID.3 og deres like i kompaktklassen. Her har Renault virkelig lagt seg i selen og laget en bil det er verdt å se ekstra på, dersom man sikter på denne type bil.
BMW i4 og BMW iX50 er også biler som mange kunder sitter og ønsker at kom allerede i går, men som vi må vente lenge på før de kommer i noe antall. Akkurat nå selges eksempelvis i4 M50 med levering første halvår 2023, men det skal ikke mer til enn at de eksempelvis bestemmer seg for å lansere en rimeligere i4 30 med tohjulsdrift, eller en i4 40 xDrive med firehjulsdrift, så kan dette bli snudd på hodet.

BMW i4 M50 i verdens første vintertest
Leveringssituasjonen
Hvorvidt produsentene vil være i stand til å levere vil være avgjørende for hvordan markedet i året som kommer vil ta av. Av erfaring kommer det et særdeles marginalt antall til å begynne med, og det virker å ta tid å gire opp leveransene. Norge har for mange av produsentene vært et prioritert marked, men vi vet ikke hvor lenge dette varer, etter hvert som andre markeder melder seg på i kampen om elbilene. Derfor vil vi antagelig fortsette å se en forsiktig utrulling av nye modeller, og det i året 2022 først og fremst vil bli rullet ut modeller som allerede har fått fotfeste.
For vi kan sitte og drømme om en bil den andre dagen, men det er ikke dermed sagt at den kan skaffes den neste.
Det er også en kjensgjerning at bilprodusentene tjener mindre penger på elbiler enn fossile. Elbiler er fortsatt dyrere å lage, og det er ikke i alle markeder at elbiler koster det samme som fossile biler, som i Norge. Bare noe så enkelt som at prisen for batterier er sterkt nedadgående gjør at det for mange produsenter lønner seg å utsette produksjonen av hver eneste bil et halvår, eller mer. Det styrker inntjeningen, og hei, bilprodusentene driver butikk. Samtidig er det et hell i uhell at bilprodusentene kan utsette produksjonen av noen modeller, for så å bruke chip’ene til å produsere andre modeller som de tjener mer penger på. Denne situasjonen vil vi dessverre dra med oss som en av faktorene også i 2022.
Betyr dette at du bør vente med å bestille drømmebilen, eller bør du hoppe på en eller flere av de fremlagte reservasjonslistene?
Vel, vi er ikke spesielt fan av lange reservasjonslister som senere bare gir deg tilgang til tidlige bestillingsmuligheter, men den som sitter lengst på gjerdet og venter får dessverre antagelig bil sist.
Om et år vil vi igjen gjøre opp status, og kan vi se tilbake på disse spådommene. Ikke alt blir som man forventer bestandig, for en ting er sikkert som banken. Overraskelser vil komme.
Frem til da ønsker vi alle lesere et riktig godt nytt år!
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.