Kjøre uten forsikring

26.000 biler har ingenting på norske veier å gjøre

I en tid der stadig flere får dårligere råd, dropper mange bilforsikringen. Det er både ulovlig og kan føre til alvorlige konsekvenser.

STORE KONSEKVENSER: Mange tar sjansen, men er uhellet ute, kan man ende opp som gjeldsslave for resten av livet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
STORE KONSEKVENSER: Mange tar sjansen, men er uhellet ute, kan man ende opp som gjeldsslave for resten av livet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Alle kjøretøy med skilter skal ha forsikring, ifølge lovverket. Alternativet er å avskilte bilen.

Historisk sett har det vært et problem at mange kjører rundt i kjøretøy som ikke er forsikret. Derfor innførte norske myndigheter i mars 2018 et gebyr til alle som velger ikke å forsikre kjøretøyet sitt. For personbiler er dette gebyret på 150 kroner pr dag.

Gebyret gav en umiddelbar effekt. Det første året falt nemlig antallet uforsikrede kjøretøy kraftig, deretter har det gått saktere.

Ifølge Nationen var det i begynnelsen av april fortsatt totalt 26.394 uforsikrede kjøretøy i Norge. Av disse står personbiler for den største andelen, med 12.878 biler, mens det kjører rundt 4.205 uforsikrede mopeder og 3.937 varebiler.

- Kan få store konsekvenser

Det er dyrtid og mange opplever at pengene ikke lenger strekker til, og må gjøre endringer i de daglige vanene får å få endene til å møtes. I høst gikk Trafikkforsikringsforeningen ut med en bekymring om at enda flere dropper bilforsikringen på grunn av dårlig råd.

- Jeg har stor forståelse for det er trange tider, men dette er en forsikring kjøretøyeiere må ta med inn i beregningen. Konsekvensene kan ellers bli store, sa leder i Trafikkforsikringsforeningen, Roger Stenseth.

LOV Å TRYKKE: Det finnes mange knapper i en bil, og noen av disse er nok velkjente, men kjenner du til knappen som kan redde liv? Video: Celina Stamper / NTB Vis mer

- Kan komme opp i mange millioner

Har man ikke råd til å betale forsikringen, er alternativet å avskilte bilen. Hvis et uforsikret kjøretøy forårsaker skade, blir eieren økonomisk ansvarlig.

Forårsaker man personskade, kan det fort dreie seg om millionsummer.

- Med tanke på at personer kan bli alvorlig skadet i trafikken, og i verste fall mister muligheten til å ha en jobb som gir inntekt, kan slike krav komme opp i mange millioner. Er du riktig uheldig, kan du ende opp med en gjeld som henger over deg hele livet, sier spesialist på motorforsikring i If, Kenneth Havrevoll.

1,3 skader - hver dag

I 2022 ble det meldt om 481 skader forvoldt av uforsikrede kjøretøy, i snitt 1,3 skader hver eneste dag. En ulykke med en uforsikret bil kan altså få alvorlige økonomiske konsekvenser, og kan i ytterste konsekvens straffes med fengsel i opptil ett år.

I desember 2018 var det fortsatt 39.000 uforsikrede kjøretøy på veiene, og rundt 600 av dem var innblandet i ulykker det året.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.