Fornye førerkort

30.000 risikerer å måtte parkere bilen: - Vi er bekymret

Ved nyttår blir mange førerkort ugyldige. Her får du oversikt over hvem som må bytte.

MÅ FORNYES: Statens vegvesen har sendt flere SMS-er til eiere av de rosa, plastlaminerte papirførerkortene, men fortsatt er det mange som risikerer å miste førerretten om under en måned. Foto: NTB
MÅ FORNYES: Statens vegvesen har sendt flere SMS-er til eiere av de rosa, plastlaminerte papirførerkortene, men fortsatt er det mange som risikerer å miste førerretten om under en måned. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Elbil24 har tidligere skrevet om de splitter nye førerkortene. Fra 1. september har alle som bestiller nytt førerkort fått en helt ny versjon - med QR-kode og unikt serienummer.

Samtidig går det går mot slutten for de rosa, plastlaminerte papirførerkortene. Disse blir ugyldige fra 1. januar 2023.

Det betyr at alle nordmenn som er i besittelse av slike førerkort, er nødt til å fornye førerkortet sitt før den tid - så sant man vil beholde førerretten.

Over 30.000 førerkort

I en pressemelding skriver Statens vegvesen at det er mange som rammes av endringen. Tilbake i september var det minst 79.204 personer under 80 år som fortsatt hadde et rosa, plastlaminert papirførerkort som er utstedt mellom 1.april 1979 og 1.januar 1998.

Siden den gang har mange oppsøkt trafikkstasjonen og antallet er derfor redusert. Likevel er det i skrivende stund 31.899 norske bilister som ennå ikke har fått ut fingeren.

- Vi er bekymret for at så mange fortsatt ikke har fornyet førerkortet. Nå haster det for dem som vil fortsette å kjøre etter nyttår, sier avdelingsdirektør Lill Tove Amundsen i Statens vegvesen.

Har sendt flere SMS-er

De som er 80 eller eldre må uansett fornye førerkort med helseattest, og er derfor ikke tatt med i det oppgitte antallet. Men de har samme frist for å bytte ut det gamle førerkortet som alle andre som vil beholde førerretten over nyttår.

Alle som ennå ikke har fornyet førerkortet, har fått flere SMS-er fra Statens vegvesen. Personer som kjører med et ugyldig førerkort, risikerer 5.000 kroner i gebyr.

Hvis du vil fortsette å kjøre, må du bestille time på en trafikkstasjon og fornye førerkortet innen utgangen av 2022. Du får førerretten tilbake når du eventuelt fornyer førerkortet på et senere tidspunkt, opplyser Vegvesenet i en pressemelding.

Disse førerkortene synger på siste verset. 79.204 nordmenn har dette som sitt førerkort og må derfor fornye før nyttår. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen
Disse førerkortene synger på siste verset. 79.204 nordmenn har dette som sitt førerkort og må derfor fornye før nyttår. Foto: Henriette Busterud, Statens vegvesen Vis mer

Skifter farge

De nye førerkortene som nå utstedes er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort – kredittkortstørrelse. De har QR-kode, unikt serienummer, et optisk variabelt sikkerhetselement og sikkerhetsmønster.

- Den nye førerkortdesignen gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere, opplyser senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen.

Førerkortet har også ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått når man betrakter kortet fra forskjellige vinkler.

- På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier Kristiansen.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.