Elbil på ferie:

6 tips for en vellykket elbilferie

Små grep kan gjøre ferien med elbilen mindre stressende.

PLANLEGG: Lit planlegging gjør det enklere å dra på feire med elbilen som transportmiddel. Foto: NTB Scanpix.
PLANLEGG: Lit planlegging gjør det enklere å dra på feire med elbilen som transportmiddel. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg på vårt nyhetsbrev?

Påsken ble ikke som ventet i år, og bilen står for de fleste parkert. Men kanskje du skal på elbilferie i sommer? Det blir du antagelig ikke alene om, for det spås at mange vil ta ferien i eget land denne sommeren, som en følge av corona-situasjonen.

Elbilforeningen gjorde i høst en undersøkelse blant elbilister som viste at hele 1 av 3 tar med seg elbilen på ferie. Nå er elbilbestanden høyere, og flere kommer antagelig til å bruke bilen på ferie, ettersom flere skal feriere innenlands. Det vil etter alt å dømme øke elbilandelen langs ferieveiene.

Flere elbiler med økt rekkevidde og hurtigladere som sakte, men sikkert kommer på hovedveinettet, gir elbilferien nye muligheter.

- Med elbil er det enkelt å gjøre to ting samtidig. Lading lar seg lett kombinere med en matpause eller shopping. Er du er helt fersk elbilist, er det lurt å trene litt på å lade i nærheten av der du bor før du reiser på ferie, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu.

Her er Norsk elbilforenings 6 tips for en vellykket elbilferie:

1. Planlegg ruta.

Du sparer tid og unngår stress om du planlegger reiseruta godt.

Sjekk at det finnes lademuligheter langs reiseruta. Med Elbilforeningens ladeapp kan du både planlegge ruta og få forslag til ladestopp underveis, basert på hvilken elbil du kjører.

2. Gjør unna ladinga underveis.

Planlegg flere ladestopp.Da unngår du forsinkelser dersom det er ladekø eller et ladepunkt ikke fungerer.

3. Bidra til å redusere ladekøen

Avslutt ladingen når du har nådd 80 prosent.

De færreste har behov for å fullade batteriet de siste prosentene. Det tar lang tid, er dyrt – og vil fort skape unødige køer og frustrasjoner.

4. Bo et sted hvor du har tilgang til lading

Det kan være langt mellom hurtigladerne utenfor hovedveinettet.

Derfor er det lurt å sjekke om du kan lade bilen der du overnatter. Husk også at lading ofte tilbys ved foreksempel kjøpesentre, museer og fornøyelsesparker.

5. Ha med deg egen ladekabel

På hurtigladestasjonene sitter kabelen fast i laderen, som på en bensinpumpe. Det er likevel lurt å ha med seg ladekabel til ladepunkter hvor ladingen går saktere, som ved nattlading. Ta med deg både en såkalt Type 2 kabel, og en kabel med vanlig stikkontakt i bagasjerommet.

6. Vær beredt!

Du må aktivere laderen og betale for tiden du lader, uavhengig av hvor du stopper. Ladeoperatørene har ulike løsninger for betaling, og her er det fort gjort å miste oversikten.

Skal du likevel på ferie i utlandet kan det være nyttig å vite hvordan operatører utenfor Norge fungerer. Oversikt over dette, i tillegg til andre tips til elbilferie i utlandet, finner du i artikkelen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.