EU-kontroll:

657.000 felt i EU-kontroll: Spesielt tre feil går igjen

- Det er viktig at slike feil blir avdekket og rettet opp, sier Statens vegvesen.

De vanligste feilene feller hundretusener i EU-kontroll. Foto: Elbil24
De vanligste feilene feller hundretusener i EU-kontroll. Foto: Elbil24 Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Statistikk fra Statens vegvesen viser at hele 657.000 biler fikk mangler som måtte utbedres før kjøretøyet kunne godkjennes i 2022.

Feil på hjuloppheng, bremser og lys er blant de aller vanligste feilene.

- Hele 26,2 prosent av manglene er knyttet til bilens bremser. Eksempler på slike feil er for slitte bremseklosser og bremseskiver, rust på bremseskiver eller bremserør, eller for svak bremseeffekt. Det er viktig at slike feil blir avdekket og rettet opp, sier Leif Magne Halvorsen i Statens vegvesen i en pressemelding.

Rust på bremseskiver

Mange elbileiere er kjent med at bremseskivene fort kan ruste.

- Ved vurdering av rust på bremseskiver, vurderes bremseklossens anleggsflate på bremseskiven (måles radielt). For lette kjøretøy skal mangelmerknad for rust på bremseskive ilegges dersom det er mer enn:

  • 25 % rust på en side av bremseskive på foraksel
  • 50 % rust på en side av bremseskive på øvrige aksler

Det skriver Statens vegvesen i egen kontrollinstruks.

Husk jevnlig vedlikehold

EU-kontroll-statistikken i denne artikkelen omfatter alle lette kjøretøy som har vært på EU-kontroll i 2022. Med lette kjøretøy menes kjøretøy under 3500 kilo.

Lette kjøretøy må gjennomføre EU-kontroll annethvert år, første gang fire år etter førstegangsregistrering. For utrykningskjøretøy og taxi er kravet kontroll hvert eneste år.

I tillegg til mangler knyttet til bilens bremser, ble det også avdekket mange feil innenfor hjul, dekk, hjuloppheng og aksler. Totalt 25,8 prosent av alle kontrollerte lette kjøretøy hadde feil knyttet til dette.

- Dette er deler som er i bevegelse og som blir slitt på alle biler. Ved å gjennomføre jevnlig vedlikehold kan man skifte ut deler fortløpende, og slik unngå unødvendig stor slitasje før feilene utbedres. Da kan man unngå å kjøre med alvorlige feil mellom kontrollene og samtidig unngå at bilen ikke blir godkjent i EU-kontrollen, sier Halvorsen.

  • Denne må du få med deg!
De som driver med bilglass bruker ikke isskrape. Her får du vite hvorfor. Vis mer

Over 104.000 biler med feil på lysene

Et siste punkt mange bileiere kan merke seg, er at mer enn 104.000 av de kontrollerte bilene i 2022 fikk mangler knyttet til lysenes tilstand og virkemåte.

Dette gjelder parklys, baklys, kjørelys og/eller markeringslys. Det kan være lyspærer som ikke virker eller lykter som er skadet.

Man trenger ikke å være mekaniker for å oppdage at en lyspære ikke lyser. En pære som ikke lyser vil gi anmerking på EU-kontrollen, og kan føre til at kjøretøyet ikke blir godkjent.

Hvis bremselysene ikke fungerer i det hele tatt, vil man få bruksforbud inntil feilen er rettet og etterkontroll er gjennomført. Når en hovedlyspære ikke virker, er det heller ikke mulig å kontrollere lyktens innstilling/posisjon. Dette er et eget kontrollpunkt, som man da også vil få feil på.

Slik fungerer EU-kontrollen

EU-kontrollen består av en sikkerhetsdel og en miljødel.

I sikkerhetsdelen kontrolleres komponenter som har betydning for trafikksikkerheten, slik som bremser, lys, hjuloppheng og rust i bærende elementer.

I miljødelen kontrolleres det at bilen ikke støyer for mye. Fossilbiler sjekkes for mulige oljelekkasjer og for store utslipp.

- Det er verdt å merke seg at en EU-kontroll er en sikkerhets- og miljøkontroll på kontrolltidspunktet. Det er ikke er en fullstendig tilstandskontroll, og den sier ikke noe om fremtidig reparasjonsbehov eller kjøretøyets driftssikkerhet, sier Halvorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.