NAF veihjelp

67 prosent flere utrykninger

Kulda skapte store problemer for mange i januar, også elbiler. Se hva du kan gjøre for å minske problemene.

67 prosent flere utrykninger
Publisert
Sist oppdatert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO? Det gir tilgang til de beste sakene og en rekke gode medlemsfordeler.

(Elbil24): Tall fra NAF Veihjelp viser en kraftig økning i antall utrykninger i januar 2021 i forhold til samme måned i fjor. Økningen var på hele 67 prosent, fra rundt 6000 i fjor til hele 10.000 i år.

Kommunikasjonssjefen i NAF, Camilla Ryste, er klokkeklar på at det er den vedvarende kulda som er hovedårsaken. Mens januar i fjor var mildere enn normalt over stort sett hele landet, var januar i år en av de kaldeste på mange år.

Gjelder alle drivlinjer

I over halvparten av oppdragene var det startvansker som var problemet, ifølge NAF.

- Startbatteriproblemer er det mest utbredte problemet ved vedvarende kulde, og er noe alle bileiere sliter med uansett om de kjører dieselbil, hybridbil eller elbil, sier Ryste.

Når temperaturen synker reduseres også bilbatteriets effekt dramatisk.

- NAF sitt beste tips er å legge ut på en lengre kjøretur fra tid til annen og aller helst lade startbatteriet jevnlig med en batterilader hjemme, sier Ryste.

Noen gode tips til deg som har elbil

Som elbil-eier møter du også noen andre utfordringer når gradestokken kryper langt under frysepunktet. Her er noen kjappe tips som gjør opplevelsen triveligere:

  • En parkert elbil bør være tilkoblet strøm når gradestokken krabber under null grader. Da henter bilen energi fra stikkontakten til å vedlikeholdsvarme batteriet mens den står parkert.
  • I tillegg kan du forvarme batteriet og kupéen ytterligere med strøm fra nettet i forkant av en kjøretur.
  • Er man avhengig av hurtiglading, er det langt bedre å kjøre bilen til lading mens den er varm, kontra å lade den kald.
  • Husk at det er helt normalt at bilen får vesentlig kortere rekkevidde på vinteren enn om sommeren. Elbil24 anbefaler å kjøpe elbil med varmepumpe. De lades ofte raskere og får bedre rekkevidde på vinteren.

    Les mer i saken under:

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.