Tips mot mus i bil

- Å tro at mus ikke angriper elbiler er som å tro på julenissen

Med høst og kaldere netter, kryper musene inn på lune steder i hus og biler. De elsker å gnage på ledninger. Akkurat det er det mye av i elektriske biler.

Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24):

Hver høst og vinter får forsikringsselskapene inn mange hundre meldinger fra bileiere som har fått mus i bilen. Ødeleggelsene kan bli store og reparasjonene svært dyre. Dersom musene har gått løs på ledningsnettet er feilene ofte vanskelige å finne, og slike skader kan fort gjøre bilen mindre trafikksikker.

Meldinger om museskader har allerede begynt å komme inn til forsikringsselskapene. Skade på elbiler er intet unntak, bekrefter kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If overfor Elbil24.

Koser seg i elbiler

- I de verste museårene har bare vårt selskap fått inn melding om nesten 300 museskader på biler, bobiler og campingvogner. Det er blitt gjort skader for rundt sju millioner kroner, forteller Clementz.

MANGE HUNDRE SKADER: Meldinger om museskader er allerede i ferd med å komme inn til forsikringsselskapene. De elsker å gnage vekk isolasjonen på elektriske ledninger. Hvert år får de mange hundre slike skadesaker på bordet. Foto: If
MANGE HUNDRE SKADER: Meldinger om museskader er allerede i ferd med å komme inn til forsikringsselskapene. De elsker å gnage vekk isolasjonen på elektriske ledninger. Hvert år får de mange hundre slike skadesaker på bordet. Foto: If Vis mer

Han er klar på at selv om det kanskje ikke blir et like stort museår i år, er det viktig at bileiere tar sine forholdregler for ikke å få mus i bilen. Å tro at mus ikke liker å kose seg i en elbil, fordi den ikke har en varm motor, er som å tro på julenissen, ifølge han.

Gnager på ledninger

- Vi har ennå ikke tall på museskader i elbiler sammenliknet med bensin- og dieselbiler, men elektriske biler inneholder de samme «godsakene» som andre biler. Musene liker å gnage på interiørdetaljer som seter og ledninger. Og akkurat ledninger er det mye av i en elektrisk bil, sier Clementz.

Hans beste tips for å unngå at mus kommer inn i bilen, er å være veldig nøye med ikke å legge igjen sjokolade, potetgull, kjeks eller andre spiselige ting i bilen. En bunt med pussegarn er som en nydelig OBOS-leilighet for mus som er på jakt etter et sted å bygge bol. Ta også en runde med støvsugeren, slik at alt av smuler fjernes, oppfordrer kommunikasjonssjefen.

VANSKELIG Å FINNE FEILEN: Elbilene har svært mange elektriske ledninger. Hvis musene først begynner å gnage på ledningsnettet i bilen, kan det ta flere verkstedbesøk og flere uker med feilsøking før feilene er funnet. Foto: Colourbox
VANSKELIG Å FINNE FEILEN: Elbilene har svært mange elektriske ledninger. Hvis musene først begynner å gnage på ledningsnettet i bilen, kan det ta flere verkstedbesøk og flere uker med feilsøking før feilene er funnet. Foto: Colourbox Vis mer

De beste rådene

Clementz får støtte av Nils Sødal, senior kommunikasjosrådgiver i NAF:

- Veien inn i bilen går ofte gjennom motorrommet. Fra motorrommet og inn i bilen er veien kort for en mus som bare trenger en åpning på seks-sju millimeter for å komme seg inn, sier Sødal, og gir følgende råd:

- Det viktigste tiltaket for å unngå mus i bilen, er å sørge for at den er fri for smuler, sjokoladepapir og annet spiselig. Det er også viktig å ikke la bildørene og bagasjeluka stå oppe unødvendig. Da kan musene fort smette inn kupéen.

Sjekk motorrommet

Har du bilen parkert inne i en garasje er det også viktig å rydde unna ting som kluter, svamper, pussegarn og andre ting som musene liker å gnage på eller bygge bol av.

- Musene kan også slå seg til ro inne i motorrommet og bygge rede der. Ledninger, plast og isolasjon er attraktivt å gnage på. Sjekk litt ekstra etter muselort og gnagemerker på isolasjon og ledninger hver gang du fyller på spylervæske, anbefaler NAF-rådgiveren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.