Unngå dugg på ruta

Advarer: Dette kan være straffbart

Mange slurver - og det kan både bli dyrt og være direkte farlig.

IKKE GODT NOK: Hvis du bare fjerner litt av duggen med hånda, kan det vanke bot - i tillegg til at du utgjør en fare i trafikken. Illustrasjon: Elbil24
IKKE GODT NOK: Hvis du bare fjerner litt av duggen med hånda, kan det vanke bot - i tillegg til at du utgjør en fare i trafikken. Illustrasjon: Elbil24 Vis mer
Publisert

Har du husket å melde deg inn i Elbil24 PRO?

(Elbil24:) Senhøsten 2022 har vært svært fuktig mange steder, og dugg på rutene i parkerte biler blir et svært vanlig syn. Årsaken er naturligvis at det regner mer, og fukten drar vi med oss inn i bilen, i form av våte klær og fottøy.

Når den varme, fuktige luften i kupeen kjøles ned i en parkert bil, reduseres luftens evne til å holde på fuktigheten. Dermed slippes den fri og ender ofte opp som kondens på rutene.

- Lite er mer irriterende enn gjenstridig dugg når du har dårlig tid, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, som gir tre tips for å unngå problemet:

- Få fukten ut av bilen, bruk aircondition for tørr luft og hold rutene rene innvendig.

Sjekk gulvmattene

Om høsten drar vi med oss fukt, og så kommer vinteren, med tilhørende snø og slaps, som i neste omgang blir liggende som vann på gulvmattene. Dette bidrar i stor grad til fuktproblemene.

- Derfor er det lurt å få tørket opp bilen innimellom. Få vekk vann fra gulvmattene og prøv å finne en plass du kan få luftet ut av bilen, sier Sødal.

Det går også an å kjøpe seg en avfukter beregnet for bil for å få fuktigheten ut.

Er det lenge siden kupéfilteret er byttet ut, vil mer dugg bli hengende igjen i bilen lenger enn det bør.

En halvtime holder

For de som har forvarmer i bilen gjelder det å huske å bruke den. Noen kan styre den med en app på telefonen, mens andre må starte den eller forhåndsinnstille den i bilen.

- Sett i gang forvarmeren en halvtimes tid før du skal kjøre. Da er dugget borte og kupéen god og varm, sier Sødal.

De som ikke har forvarmer må kjøre på med full defroster og bruke airconditionen i bilen for å bli kvitt dugget.

- Det er viktig å bruke aircondition og ikke bare vifta i bilen. Aircondition bidrar til å tørke luften slik at dugget forsvinner raskere, sier NAF-rådgiveren.

Dugget forsvinner raskere på rene ruter. Vask derfor rutene i bilen ofte. Det beste til denne jobben er salmiakkvann som fjerner den tynne filmen av skitt på innsiden av rutene.

- Ikke bare hjelper dette for at dugget forsvinner raskere, men du har også langt bedre sikt i lav høstsol, sier Sødal.

Straffbart

God sikt er nemlig noe du er pålagt å ha når du kjører bil. Derfor er det straffbart å begynne kjøreturen før dugget er borte.

Loven sier at du skal ha sikt til alle sider. Hvis ikke, kan det vanke et forenklet forelegg.

- Før du kjører, må du få vekk dugget fra frontruten og rutene på fordørene. Da har du den sikten du trenger og kan kjøre sikkert avgårde, avslutter Sødal.

Deler av saken har vært publisert tidligere.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.