Lade elbil i stikkontakt

Advarer: - Ikke egnet til dette

Slik lading øker faren for feil, varmgang og brann.

25 PROSENT LEVER FARLIG: Å lade fra vanlig stikkontakt bør ikke være en vane, advarer forsikringsselskap. Likevel oppgir så mange som én av fire at de lader fra vanlig stikkontakt. Foto: Bjørn Eirik Loftås
25 PROSENT LEVER FARLIG: Å lade fra vanlig stikkontakt bør ikke være en vane, advarer forsikringsselskap. Likevel oppgir så mange som én av fire at de lader fra vanlig stikkontakt. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Prøv et pro-medlemskap for bare 1 krone første måneden og få tilgang til de viktigste sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): I en undersøkelse Norstat har utført for Frende forsikring kommer det frem at én av fire elbileiere lader bilen via vanlig stikkontakt.

- Vanlige stikkontakter er ikke egnet for belastningen som elbillading gir over tid. Det øker faren for feil, brann og varmgang i kablene, sier fagsfjef Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring i en pressemelding.

Skummel kombinasjon

Videre svarer 21 prosent at de bruker skjøteledning eller kabelspole når de lader.

Det er noe de fleste eksperter har advart mot i mange år.

- Skjøteledning, kabelspole og stikkontakt er en skummel kombinasjon og bør kun brukes til nødlading over kort tid, der du følger med. Kjenn etter varmgang, ikke lad om natta og ikke gjør det til en vane, sier Ytre-Hauge.

Ineffektivt

Samtidig understrekes det at det er ineffektivt å lade med stikkontakt. Undersøkelser fra tyske ADAC (tilsvarende NAF i Norge) viser at så mye som 30 prosent av strømmen som hentes ut kan forsvinne i ladetap når du lader på denne måten.

Frende oppfordrer derfor til å skaffe seg en ladeboks hjemme. Da får du både høyere ladeeffekt enn du gjør med stikkontakt, og mindre forsvinner til ladetap. Dessuten er det langt tryggere.

De nye hjemmeladerne lar strømmen gå begge veier. Vis mer

Fortsatt lov

Sommeren 2022 ble installasjonsnormen NEK 400 endret. Den tillot tidligere at man kunne sette opp en egen kurs på maks 10 A til elbillading fra stikkontakt, forutsatt installasjon av jordfeilbryter type B.

Det er fortsatt tillatt å lade med en slik installasjon, men det er ikke lenger lov å legge opp en slik kurs i nyinstallasjoner. Nå er det kun ladeboks som gjelder.

- Reglene er på plass for din egen trygghet. Med egen ladestasjon kan du og de du er glad i sove mye tryggere om natta, avslutter Ytre-Hauge.

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.