Elbil og rekkevidde:

Advarer mot skiboks-triks:
- Livsfarlig

Statens vegvesen og produsent slår alarm: Ikke snu takboksen.

BAK-FREM: Her har Peter Fritzson snudd takboksen på sin Tesla Model 3. Det ga oppsiktsvekkende gode resultater, men det går utover sikkerheten, ifølge Statens vegvesen. Foto: Peter Fritzson.
BAK-FREM: Her har Peter Fritzson snudd takboksen på sin Tesla Model 3. Det ga oppsiktsvekkende gode resultater, men det går utover sikkerheten, ifølge Statens vegvesen. Foto: Peter Fritzson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få gunstige fordeler ved å melde deg inn i Elbil24 PRO!

(Elbil24): Elbil24 skrev nylig om svenske Peter Fritzson, som ble forbløffet da han snudde skiboksen på sin Tesla Model 3 og oppdaget at han økte rekkevidden med opptil 16 prosent.

Tesla-eieren fikk tipset av en nabo som er ekspert på aerodynamikk – og som mente at skiboksen bak-frem vill gi dråpeform-effekt og lavere luftmotstand.

Oppdagelsen fikk industridesigner og Koenigsegg-oppfinner Bård Eker til å sperre opp øynene og bruke ord som «jævlig interessant».

- Utrolig skummelt

Nå går imidlertid Statens vegvesen og takboksprodusenten Calix ut og advarer bileiere.

Mange skibokser er nemlig ikke konstruert for å monteres bak-frem.

- Det er utrolig skummelt å eksperimentere med dette på egenhånd. Baksiden på en skiboks er sjelden laget for å tåle en kollisjon, sier salgssjef Håvard Solgaard i Calix til Elbil24.

- Hvis du kolliderer med takboksen bak-frem, vil ski og staver skyte ut som prosjektiler. Tenk deg en frontkollisjon - da kan du få en hel families skipark i frontruta. Det er livsfarlig, sier Solgaard.

Han får støtte av Erik Dammen. Han er leder for kjøretøy i Statens vegvesen.

- Frykten er det skal gå utover andre. Det er risikoen og det er potensielt livsfarlig. Vi må forsikre oss om at det ikke skjer, sier Dammen til Elbil24.

Også daglig leder i takboksprodusenten Skiguard har overfor Elbil24 tidligere advart mot å snu takboksen.

- Baksiden er pynt

Mange av dagens takbokser er produsert med en såkalt «safety nose» i fronten. Det vil si en innkapsling som skal hindre nettopp det Solgaard illustrerer over - at ski og staver skyter gjennom boksen ved bråbrems eller kollisjon.

Ved å snu skiboksen, havner innkapslingen bak. Og baksiden på en skiboks er som regel alt annet enn robust.

- På alle bokser jeg kjenner til, er baksiden bare pynt. Det er et sted man plasserer logoen, for å sette det litt på spissen. Det har aldri vært fokus på sikkerhet og soliditet når baksiden produseres, sier Solgaard.

Dette må bileiere ta på alvor, advarer Statens vegvesen.

- Det sier seg selv. Hvorfor skal man plutselig gjøre det stikk motsatte av produsentens oppfordring? spør Dammen.

Han rister på hodet over tanken om at flere vil spekulere i å snu takboksen i et håp om å spare batteri og øke rekkevidden.

- Det er skremmende hvis én bileier gjør det. Men så vil flere følge etter. Det er ikke bra, sier Dammen.

Garantien ryker

Om frykten for å skade andre ikke skulle være nok til å beholde takboksen riktig vei, er det verdt å nevne det økonomiske aspektet.

Velger du å snu takboksen bak-frem, går du mot produsentens retningslinjer. Da har du neppe noen god sak om uhellet først er ute.

- Når det kommer til garanti, kan du nok bare glemme det. Snur du boksen, har du ikke fulgt malen. Da har du i teorien montert takboksen feil og ikke oppfylt kravene, sier Solgaard i Calix.

Tesla-eier Fritzson, som altså har valgt å snu sin Calix-takboks, blir overrasket når han konfronteres med advarslene.

- Min boks er helt lik foran og bak. Det er ingen forskjell. Når jeg kjører med takboksen bak-frem, blir det mindre vibrasjoner. Det må jo være bedre for sikkerheten, sier Fritzson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.