Advarer mot skjermbruk

– Kun to sekunder skal til for at risikoen for en kollisjon dobler seg, sier Bård Morten Johansen, fagsjef trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.

STJELER OPPMERKSOMHET: Trygg Trafikk advarer nå mot å bruke skjermen mens du kjører bil.
STJELER OPPMERKSOMHET: Trygg Trafikk advarer nå mot å bruke skjermen mens du kjører bil. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prøv et pro-medlemskap (fra 29 kroner) og få tilgang til de mest omfattende sakene og en rekke medlemsfordeler

(Elbil24): Mens de fleste biler tidligere kun hadde knapper og brytere, er de fleste moderne biler utstyrt med en skjerm der de fleste av bilens funksjoner betjenes.

Nå advarer Trygg Trafikk mot å bruke skjermen mens du kjører bil. I en undersøkelse utført av Kantar svarer 42 prosent at skjermen gjør dem uoppmerksomme i trafikken, og over halvparten synes det er problematisk å se på skjermen for å navigere. Tre av fire tar blikket bort fra veien mens de kjører.

Flere bulkeskader

– Bruk av skjerm i bil fører til at du tenker på noe annet enn trafikkbildet. Samtidig må du ta blikket bort fra veien – og det er her problemet oppstår. Å ta blikket bort fra veien mens du kjører medfører økt risiko for farlige hendelser. Kun to sekunder skal til for at risikoen for en kollisjon dobler seg, sier Bård Morten Johansen, fagsjef trafikksikkerhet i Trygg Trafikk.

Fremtind registrerte 73.000 bilskader i fjor – en økning på 15 prosent av såkalte bulkeskader. Det er skader som lett kan unngås om man er oppmerksom, og forsikringsselskapet frykter at bruk av skjerm er en høyst medvirkende årsak til denne økningen.

Forskning fra Sintef

I samarbeid med Trygg Trafikk har Sintef forsket på bruken av skjermen i bil. De har samlet inn data fra testkjøring der bilene har vært utstyrt med blikksporing, for å følge øyebevegelsene til sjåførene, kombinert med fart og plassering i kjørebanen.

Foreløpige resultater fra studien skal presenteres under Arendalsuka, som går av stabelen inneværende uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Elbil24 er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på elbil24.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.